Άσκηση και Υγεία

Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Χρησιμοποίησε το ποδήλατο ως μέσω μεταφοράς

Τα άτομα που χρησιμοποιούν ποδήλατο, ως μέσω μεταφοράς για να πάνε το πρωί στην εργασία τους, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο προώρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Ζηλανδία, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago, του Wellington, της Μελβούρνης και του Auckland, που δημοσιεύτηκε στο Διεθνές Περιοδικό Επιδημιολογίας.

Η μελέτη:

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Μελέτη Σκοπιμότητας-Θνησιμότητας της Νέας Ζηλανδίας, η οποία διαθέτει αρχεία απογραφής και θνησιμότητας που  χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή μελετών παρακολούθησης του πληθυσμού. Στην μελέτη χρησιμοποιήθηκαν οι απογραφές του 1996, του 2001 και του 2006. Κατά την διάρκεια αυτών των απογραφών, ανάμεσα σε άλλα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν και για τον κύριο τρόπο μεταφοράς τους στην δουλειά.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Caroline Shaw, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Otago στο Wellington, η εν λόγω μελέτη, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 3,5 εκατομμύρια άτομα της Νέας Ζηλανδίας, είναι μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έγιναν ποτέ, για να εξεταστεί η σχέση ανάμεσα στον τρόπο μεταφοράς και τον αντίκτυπο που έχει στην θνησιμότητα. Συγκεκριμένα μελετήθηκε το 80% του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας σε ηλικία εργασίας, για μια περίοδο 15 ετών.

Ποιος είναι ο αντίκτυπος ποδηλασίας και περπατήματος στην υγεία;

Σήμερα, οι ενεργές μεταφορές προωθούνται ως ένας τρόπος προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης διαφόρων ασθενειών, αλλά ο αντίκτυπος που έχει η ποδηλασία, το περπάτημα και οι δημόσιες συγκοινωνίες, στην υγεία, ήταν μέχρι πρότινος ασαφής.

Η μελέτη, λοιπόν, διαπίστωσε ότι πάνω από το 80% των κάτοικων της Νέας Ζηλανδίας, χρησιμοποιούσαν το αυτοκίνητο τους καθημερινά για να φτάσουν στην εργασία τους, το 5% περπατούσε και το 3% χρησιμοποιούσε ποδήλατο. Από όσους χρησιμοποιούσαν ποδήλατο, το 2% ήταν γυναίκες και το 4% ήταν άνδρες. Από όσους περπατούσαν ή έκαναν τζόκινγκ, το 7% ήταν γυναίκες και το 5% ήταν άνδρες. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι νεότεροι περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν δημόσιες συγκοινωνίες περισσότερο από ότι οι πιο ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με την Δρ. Shaw, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν ποδήλατο για να φτάσουν στην εργασία τους είχαν κατά 13% μικρότερο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της μελέτης, πιθανά ως αποτέλεσμα του οφέλους που έχει η σωματική άσκηση στην υγεία. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μείωση της θνησιμότητας για όσους περπατούσαν ή χρησιμοποιούσαν τις δημόσιες μεταφορές για να φτάσουν στην εργασία τους. Διευκρινίζεται, ότι τα στοιχεία απογραφής, δεν παρείχαν λεπτομέρειες για τη σωματική ένταση της μετακίνησης των συμμετεχόντων, έτσι όσοι περπατούσαν στο κέντρο της πόλης για 200 μέτρα μέχρι να φτάσουν στην εργασία τους και όσοι περπατούσαν γρήγορα για 30 λεπτά σε λόφους μέχρι να φτάσουν στην εργασία τους, μπήκαν στην ίδια κατηγορία. Μάλιστα, η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένους θανάτους από τροχαία ατυχήματα που να συνδέονται με την ποδηλασία και το περπάτημα, παρόλο που το σύστημα μεταφορών της Νέας Ζηλανδίας, κατά την διάρκεια της μελέτης, είχε καταγράψει πολλά αυτοκινητιστικά ατυχήματα και οι δρόμοι δεν ήταν κατάλληλα διαμορφωμένοι για ποδηλάτες και πεζούς.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη δεν έδειξε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στο περπάτημα και την χρήση δημοσίων συγκοινωνιών με την μείωση της θνησιμότητας, η  Δρ. Shaw υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι να υιοθετήσει κάποιος αυτούς τους τρόπους μεταφοράς. Για παράδειγμα, το περπάτημα έχει ήδη συσχετιστεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη, πράγμα που αυτόματα σημαίνει και μείωση των θανάτων, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες, έχουν συσχετιστεί με την μείωση του άνθρακα και κατά συνέπεια την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Περπάτημα, μετακίνηση με ποδήλατο και κατάλληλες υποδομές στις πόλεις

Τα ευρήματα της μελέτης είναι σημαντικά, καθώς δίνουν κίνητρο στους ανθρώπους που θέλουν να μετακινούνται με ποδήλατο, να αρχίσουν να το πράττουν, ενώ την ίδια στιγμή δίνουν κίνητρο στις κοινότητες να αρχίσουν να διαμορφώνουν κατάλληλα τους δρόμους, ώστε να μπορούν να μετακινούνται οι άνθρωποι με ποδήλατα. Αυτό θα μειώσει την κίνηση στους δρόμους, την ρύπανση του περιβάλλοντος, θα καταστήσει πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις των ανθρώπων και θα βελτιώσει την υγεία του πληθυσμού.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

News tagged with public transport https://medicalxpress.com/tags/public+transport/

News tagged with active transport https://medicalxpress.com/tags/active+transport/

News tagged with urban planning https://medicalxpress.com/tags/urban+planning/

Walking and cycling to work linked with fewer heart attacks https://medicalxpress.com/news/2019-12-linked-heart.html

Is mode of transport to work associated with mortality in the working-age population? Repeated census-cohort studies in New Zealand 1996, 2001 and 2006 https://academic.oup.com/ije/advance-article-abstract/doi/10.1093/ije/dyz257/5701524?redirectedFrom=fulltext

University of Otago https://medicalxpress.com/partners/university-of-otago/