Μολυσματικές ασθένειες

Θέλετε να ταξιδέψετε αυτό το καλοκαίρι; Δείτε πώς θα παραμείνετε ασφαλείς

Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται απρόσκοπτα και τις οδηγίες για την χρήση μάσκας να χαλαρώνουν, πολλές οικογένειες ανυπομονούν για τα καλοκαιρινά τους ταξίδια.

Κατά τον σχεδιασμό όμως αυτών των ταξιδιών, πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες που ευνοούν την ασφάλεια, διότι ναι μεν τα κρούσματα μειώνονται, αλλά η πανδημία ακόμη υπάρχει.

Τι πρέπει να λάβουν υπόψη οι άνθρωποι πριν ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με τον Δρ. Jarod Fox, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ανθρώπους πριν ταξιδέψουν είναι η κατάσταση εμβολιασμού τους.

Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί, οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και ως εκ τούτου έχουν αποκτήσει μια σχετική ανοσία, αλλά πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας ευλαβικά. Μάλιστα, τονίζει ότι θα ήταν πιο ασφαλές να περιμένουν να εμβολιαστούν πλήρως για να ταξιδέψουν, καθώς ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, ακόμη και αν οι γονείς σε μία οικογένεια είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα παιδιά τους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, οπότε οι δραστηριότητες τους θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε ο κίνδυνος έκθεσης να είναι μειωμένος. Ο Δρ. Fox, συνιστά την συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες στις οποίες έτσι και αλλιώς ο κίνδυνος μόλυνσης τώρα το καλοκαίρι είναι πολύ μικρός. Τονίζει ωστόσο, ότι σε περίπτωση που μια εκδήλωση εξελίσσεται σε κλειστό χώρο και δεν μπορεί να αποφευχθεί, τότε τα παιδιά θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Γενικότερα, οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες δεν έχουν να φοβούνται ιδιαίτερα κάτι, όσοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις, ενώ τα παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικά σε εσωτερικούς χώρους, να φορούν μάσκες και να κρατούν αποστάσεις.

Ο προγραμματισμός των ταξιδιών λοιπόν, γι’ αυτό το καλοκαίρι, θα πρέπει να γίνει στην βάση των πιο πάνω δεδομένων, υπογράμμισε ο Δρ. Fox, προσθέτοντας ότι δραστηριότητες όπως ο ζωολογικός κήπος, οι παιδικές χαρές και οι τοπικές πισίνες, αποτελούν καλές επιλογές ψυχαγωγίας για τα παιδιά, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα απόστασης.

Πότε πρέπει να φορούν μάσκες οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού του κάθε ανθρώπου, η μάσκα αποδεδειγμένα προστατεύει από την μόλυνση, διότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου εμβολιασμένοι άνθρωποι νόσησαν με κορωνοϊό.

Σύμφωνα μάλιστα με το CDC, τα εμβόλια COVID-19 έχουν αποτελεσματικότητα περίπου 90%, ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων είναι δυνατόν να μολυνθεί και να χρειαστεί ακόμη και νοσήλια. Αυτές οι περιπτώσεις είναι ελάχιστες μεν, αλλά υπάρχουν.

 Ως εκ τούτου οι εμβολιασμένοι είναι καλό να φορούν μάσκα:

  • Σε μέσα συγκοινωνίας, όπως αεροπλάνα, λεωφορεία κ.α
  • Σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος, όπως οι συναυλίες
  • Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους
  • Σε περιπτώσεις όπου η απόσταση δεν είναι δυνατή
  • Αν έχουν κάποιο σοβαρό υποκείμενο νόσημα, όπως σοβαρό άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και σκοπεύουν να βρεθούν σε έναν πολυσύχναστο εσωτερικό χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα πρέπει να συμπεριφέρονται όσο γίνεται πιο φυσιολογικά και να λαμβάνουν μέρος στις δραστηριότητες που τους αρέσουν όπως παλιά, ώστε να αποτελέσουν κίνητρο για τα μη εμβολιασμένα άτομα να εμβολιαστούν.

Υπογραμμίζεται ότι τα άτομα που εμφανίζουν τα πιο κάτω συμπτώματα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί, είναι απαραίτητο να φορούν μάσκα και να ενημερώνουν τον γιατρό τους:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved