Άσκηση και Υγεία, Ορθοπαιδικά

Θεραπεία δόνησης σώματος: Είναι ευεργετική για την οστεοπόρωση;

Η θεραπεία δόνησης ολόκληρου του σώματος (WBVT) μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης των μυών και των οστών. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τα άτομα με οστεοπόρωση να ανακουφιστούν από ορισμένα συμπτώματα. Η δόνηση είναι απαραίτητη για το σώμα. Συνδέεται με λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, το πεπτικό σύστημα, η κίνηση των πνευμόνων και η δραστηριότητα του κυκλοφορικού και του λεμφικού συστήματος. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο αθλητισμός και ορισμένα επαγγέλματα μεταδίδουν μηχανικές δονήσεις στο σώμα, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία στρεσογόνων παραγόντων που ενισχύουν τους μυς και τα οστά. Η οστεοπόρωση εμφανίζεται όταν η δομική ακεραιότητα των οστών αποδυναμώνεται, επιτρέποντάς τους να σπάνε πιο εύκολα. Συχνά συνδέεται με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να σχετίζεται με ιατρικές καταστάσεις. Το WBVT μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με οστεοπόρωση, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των μυών και των οστών.

Τι πρέπει να ξέρω για την οστεοπόρωση;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης (NIA), η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται συχνά με την ηλικία. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας, καθώς το άτομο μπορεί να φοβάται ότι θα σπάσει κάποιο οστό. Το εσωτερικό οστό έχει μια εμφάνιση που μοιάζει με κηρήθρα. Με την οστεοπόρωση, τα κενά μεταξύ των οστών αυξάνονται και τα τοιχώματα του οστού γίνονται λεπτά, επιτρέποντας ευκολότερο σπάσιμο. Η οστεοπόρωση μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Ωστόσο, η NIA αναφέρει ότι οι γυναίκες, ιδίως οι λευκές και οι ασιατικής καταγωγής, έχουν περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξουν. Η εμμηνόπαυση επιταχύνει επίσης την απώλεια οστικής μάζας, η οποία μπορεί να συμβάλει στην οστεοπόρωση. Για όλους, η ανάπτυξη των οστών επιβραδύνεται μετά την ηλικία των 30 ετών και μέχρι την ηλικία των 40-50 ετών, η απώλεια οστών μπορεί να ξεπεράσει την αναπλήρωση των οστών. Οι ασκήσεις με βάρη μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης των οστών, όπως:

  • προπόνηση με βάρη
  • περπάτημα
  • πεζοπορία
  • τένις
  • ανέβασμα σκαλοπατιών

Τι είναι η θεραπεία δόνησης ολόκληρου του σώματος;

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν την WBVT ως απότοκο των προσπαθειών ενός διαστημικού προγράμματος για να βοηθήσουν τους αστροναύτες να αποφύγουν την απώλεια οστών κατά τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών. Διαπίστωσαν ότι η ορθοστασία σε μια πλάκα δόνησης για 10-20 λεπτά κάθε μέρα βοήθησε τους αστροναύτες να ανακτήσουν την απώλεια οστού 1-2% που παρουσίαζαν από τους μήνες που περνούσαν στους διαστημικούς σταθμούς. Κατά τη διάρκεια του WBVT, ένα άτομο στέκεται ή ξαπλώνει σε μια μεγάλη δονητική πλατφόρμα. Η ένταση της δόνησης είναι ρυθμιζόμενη και το μηχάνημα παρέχει δονήσεις στο σώμα του ατόμου με ρυθμό δεκάδες φορές κάθε δευτερόλεπτο. Το WBVT μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση των μυών εκτός από τα οστά και στη βελτίωση της ισορροπίας και της κινητικότητας.

Μπορεί η θεραπεία ολόσωμης δόνησης να βοηθήσει στην οστεοπόρωση;

Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση δείχνει μικτά αποτελέσματα μελετών σχετικά με τις δοκιμές του WBVT σε ανθρώπους. Μια μελέτη εξέτασε 70 άτομα μετά την εμμηνόπαυση με δύο 10λεπτες συνεδρίες WBVT κάθε μέρα για 1 έτος. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έχασαν οστική μάζα σε αυτό το διάστημα, αλλά όσοι ζύγιζαν λιγότερο από 65 κιλά αύξησαν την πυκνότητα της οστικής μάζας κατά 3,3%. Μια άλλη μελέτη σε άτομα μετά την εμμηνόπαυση εξέτασε 86 άτομα για 6 μήνες, χρησιμοποιώντας 10λεπτες συνεδρίες πέντε φορές την εβδομάδα. Η πυκνότητα οστικής μάζας αυξήθηκε κατά 4,3% μετά τη θεραπεία σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Μια ανάλυση 25 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην ισορροπία και την ταχύτητα βάδισης μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων μετά από WBVT.

Μπορεί η θεραπεία δόνησης ολόκληρου του σώματος να βοηθήσει στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας;

Δεν είναι σαφές αν το WBVT βοηθά στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας σε άτομα με οστεοπόρωση. Ωστόσο, παράλληλα με τη βελτίωση της ισορροπίας και της ταχύτητας βάδισης σε ηλικιωμένους ενήλικες, μελέτες δείχνουν ότι το WBVT είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση της απόδοσης βάδισης σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία δόνησης ολόκληρου του σώματος;

Το σώμα παράγει και απορροφά καθημερινά δονήσεις με φυσικό τρόπο μέσω περιβαλλοντικών και φυσιολογικών παραγόντων. Αυτές οι δονήσεις προκαλούν συστολή και διαστολή των μυών, οδηγώντας σε καταπόνηση των οστών που προσδένονται. Αυτή η καταπόνηση προκαλεί μια αντίδραση από το οστό, η οποία προάγει την ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια του WBVT, ένα άτομο στέκεται πάνω σε μια πλάκα που δονείται δεκάδες φορές ανά δευτερόλεπτο. Το μηχάνημα διαθέτει κιγκλιδώματα για να κρατιέται για άνεση. Οι μύες συστέλλονται και διαστέλλονται ως απόκριση στη δόνηση και έμμεσα ασκεί ήπια πίεση στα οστά. Τα άτομα με οστεοπόρωση συχνά μειώνουν τη δραστηριότητα από φόβο μήπως σπάσουν κάποιο οστό. Το WBVT παρέχει έναν τρόπο με χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού για να προτρέψει τα οστά και να αναπτυχθούν και να δυναμώσουν.

Ποιοι είναι οι τύποι της θεραπείας δόνησης;

Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας: η ολόσωμη δόνηση και η δόνηση χαμηλής έντασης. Ένα άτομο στέκεται σε μια πλατφόρμα που παρέχει τη δόνηση σε ολόκληρο το σώμα με δόνηση ολόκληρου του σώματος. Συνήθως διατίθεται μια σειρά από ένταση και προγράμματα στο μηχάνημα. Κατά τη δόνηση χαμηλής έντασης, το επίπεδο έντασης της δόνησης μειώνεται και φτάνει μόνο μέχρι τους γοφούς και το κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η θεραπεία προορίζεται γενικά για το κατώτερο μέρος του σώματος.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θεραπείας με ολόσωμες δονήσεις;

Συνολικά, οι ειδικοί θεωρούν ότι το WBVT είναι ασφαλές. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το WBVT εάν:

  • είχαν πρόσφατους ή τρέχοντες θρόμβους αίματος
  • έχουν βηματοδότη
  • είναι έγκυες
  • παρουσιάζουν ζάλη ή προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Relevance of Whole-Body Vibration Exercises on Muscle Strength/Power and Bone of Elderly Individuals https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1559325818813066

Long-Term Effects of Whole-Body Vibration on Human Gait: A Systematic Review and Meta-Analysis https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2019.00627/full

The effect of whole body vibration on balance, mobility and falls in older adults: A systematic review and meta-analysis https://www.maturitas.org/article/S0378-5122(12)00155-7/fulltext

The effects of whole body vibration therapy on bone mineral density and leg muscle strength in older adults: a systematic review and meta-analysis https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269215511405078

Whole-body vibration exercise in postmenopausal osteoporosis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4440196/

Osteoporosis https://www.nia.nih.gov/health/osteoporosis

Vibration therapy and osteoporosis https://theros.org.uk/media/uvsdna2v/vibration-therapy-fact-sheet-august-2017.pdf