Καρκίνος

Θεραπεία καρκίνου: Ο συνδυασμός νηστείας και βιταμίνης C είναι αποτελεσματικός

Επιστήμονες από το USC και το Ινστιτούτο Καρκίνου IFOM στο Μιλάνο, διαπίστωσαν ότι μια διατροφή που μοιάζει με νηστεία, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C.

Συγκεκριμένα, σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός βιταμίνης C με μια διατροφή που ομοιάζει με νηστεία, καθυστέρησε την εξέλιξη του όγκου σε ποντίκια με καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ σε άλλα ποντίκια προκάλεσε υποχώρηση της νόσου. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Για πρώτη φορά, καταδεικνύεται το πώς μια εντελώς μη τοξική παρέμβαση, μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά έναν επιθετικό καρκίνο. «Πήραμε δύο θεραπείες που μελετήθηκαν εκτενώς ως παρεμβάσεις που καθυστερούν την γήρανση. Από την μια, μια διατροφή που μιμείται τη νηστεία και από την άλλη τη βιταμίνη C. Όταν τις συνδυάσαμε διαπιστώσαμε ότι αποτελούν μια ισχυρή θεραπεία κατά του καρκίνου», δήλωσε ο Valter Longo, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του USC Longevity Institute στη Σχολή Γεροντολογίας του USC Leonard Davis και καθηγητής βιολογίας στο USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως νοουμένου ότι η νηστεία αποτελεί πρόκληση για τους καρκινοπαθείς, μια πιο ασφαλής και εφικτή επιλογή ήταν η δημιουργία μιας διατροφής που να μιμείται τη νηστεία, με λίγες θερμίδες και αρκετά φυτικά προϊόντα, η οποία να προκαλεί τα κύτταρα να ανταποκρίνονται σαν το σώμα να νηστεύει. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι αυτή η μη τοξική θεραπεία, έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις περισσότερες τοξικές θεραπείες κατά του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας, σχετικά με τις δυνατότητες καταπολέμησης του καρκίνου με βιταμίνη C, ήταν ανάμικτα. Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έδειξαν κάποια αποτελεσματικότητα, ειδικά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα ήθελε να δει εάν η υψηλή δόση βιταμίνης C, σε συνδυασμό με μια διατροφή που μιμείται τη νηστεία, θα μπορούσε να ενισχύσει τη δράση της, στην καταπολέμηση ενός όγκου, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα φυσιολογικά κύτταρα, αλλά μη βιώσιμο για τα καρκινικά κύτταρα.

Που κατέληξε η μελέτη;

«Το πρώτο μας in vitro πείραμα, είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα», δήλωσε ο Longo. «Όταν χρησιμοποιήθηκε μόνη της η δίαιτα που μιμείται τη νηστεία ή η βιταμίνη C μόνο, μειώθηκε η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στους θανάτους τους. Όταν όμως, βιταμίνη C και νηστεία, συνδυάστηκαν, σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα εξουδετερώθηκαν».

Ο Longo και οι συνεργάτες του, εντόπισαν ότι αυτό το ισχυρό αποτέλεσμα, λειτουργούσε μόνο στα καρκινικά κύτταρα που είχαν μια μετάλλαξη, που αποτελεί ένα από τους πιο απαιτητικούς στόχους της έρευνας για τον καρκίνο. Αυτές οι μεταλλάξεις στο γονίδιο KRAS, κάνουν το σώμα να αντιστέκεται στις περισσότερες θεραπείες καταπολέμησης του καρκίνου, με αποτέλεσμα το ποσοστό επιβίωσης ενός ασθενούς να μειώνεται. Οι μεταλλάξεις KRAS εμφανίζονται περίπου στο ¼ όλων των ανθρώπινων καρκίνων και περίπου στους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου.

Έτσι η μελέτη, κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί οι προηγούμενες μελέτες για τη χρήση της βιταμίνης C, ως πιθανή αντικαρκινική θεραπεία, έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα». Από μόνη της, η θεραπεία με βιταμίνη C, φαίνεται να ενεργοποιεί τα μεταλλαγμένα KRAS κύτταρα, που προστατεύουν τα καρκινικά κύτταρα αυξάνοντας τα επίπεδα της φερριτίνης, μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει τον σίδηρο. Όταν οι επιστήμονες μείωσαν τα επίπεδα φερριτίνης, διαπίστωσαν ότι η τοξικότητα της βιταμίνης C απέναντι στα καρκινικά κύτταρα αυξήθηκε. Με αυτό το εύρημα, οι επιστήμονες, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου, οι οποίοι έχουν υψηλά επίπεδα φερριτίνης, έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης.

«Σε αυτήν τη μελέτη, παρατηρήσαμε το πώς η διατροφή που μιμείται τη νηστεία, μπορεί να ενισχύσει την επίδραση της βιταμίνης C, εναντίων των καρκίνων που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο KRAS», δήλωσε η Maira Di Tano, συν-συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Καρκίνου IFOM στο Μιλάνο. «Αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας ρύθμισης των επιπέδων του σιδήρου και των μοριακών μηχανισμών που εμπλέκονται στο οξειδωτικό στρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν το αιμε-οξυγονάση-1, ως ένα γονίδιο που ρυθμίζει τα επίπεδα του σιδήρου», πρόσθεσε.

Συμπερασματικά

Οι προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας, έδειξαν ότι η νηστεία και η διατροφή που μιμείται τη νηστεία, επιβραδύνουν την πρόοδο του καρκίνου και καθιστούν τη χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική έναντι των καρκινικών κύτταρων, προστατεύοντας παράλληλα τα φυσιολογικά κύτταρα από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Ο συνδυασμός με βιταμίνη C, ενίσχυσε την αντικαρκινική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μοντέλα με καρκίνο του μαστού και μελάνωμα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι καρκίνος θα καταφέρει να αντιμετωπιστεί, τελικά, με φάρμακα χαμηλής τοξικότητας, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων, τα οποία σκοτώνουν συγκεκριμένα βακτήρια, αλλά μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα φάρμακα, εάν δεν είναι αποτελεσματικά. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα να βρεθούν μη τοξικές συνδυαστικές παρεμβάσεις, που να λειτουργούν πρώτα στα πειραματόζωα, ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ώστε να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα τους. Αυτή η μελέτη πέτυχε και τα δύο, αναφέρουν οι επιστήμονες. Σήμερα, τουλάχιστον πέντε κλινικές μελέτες, διερευνούν τα αποτελέσματα της διατροφής που μιμείται τη νηστεία, σε συνδυασμό με διαφορετικά φάρμακα κατά του καρκίνου.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

A combo of fasting plus vitamin C is effective for hard-to-treat cancers, study shows https://medicalxpress.com/news/2020-05-combo-fasting-vitamin-effective-hard-to-treat.html?

Could diets that mimic fasting improve people's immune systems? https://medicalxpress.com/news/2020-04-diets-mimic-fasting-people-immune.html

Synergistic effect of fasting-mimicking diet and vitamin C against KRAS mutated cancers https://www.nature.com/articles/s41467-020-16243-3