Σεξουαλική Υγεία

Θεραπεία υπογονιμότητας: Πώς θα παραμείνετε σεξουαλικά συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας;

Τα περισσότερα ζευγάρια γνωρίζουν ότι η θεραπεία της υπογονιμότητας θα τους επηρεάσει σωματικά και συναισθηματικά, αλλά πολλά είναι απροετοίμαστα για την επίδραση που μπορεί να έχει στη σεξουαλική τους ζωή. Η υπερβολική εστίαση στη γονιμότητα, μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθυμία και τη διέγερση των γυναικών και να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία στους άνδρες. (Γιατί η σεξουαλική επιθυμία είναι σημαντική στην ψυχολογία μιας σχέσης;)

Γιατί η θεραπεία της υπογονιμότητας επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών;

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η θεραπεία της υπογονιμότητας επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών είναι το άγχος που βιώνουν εκείνη την περίοδο, που είναι αποτέλεσμα των πιο κάτω παραγόντων:

1. Απώλεια αυθορμητισμού

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η επιθυμία δεν είναι πλέον ο κύριος λόγος που τα ζευγάρια κάνουν σεξ. Αντίθετα, τα ρολόγια, τα θερμόμετρα, τα φάρμακα, οι υπέρηχοι και τα τεστ καθορίζουν πλέον το πότε είναι η καλύτερη στιγμή για σεξ. Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, κάνουν σεξ για να μεγιστοποιήσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης κατά την ωορρηξία, να αυξήσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και συνευρίσκονται σεξουαλικά σε στάσεις που βοηθούν καλύτερα το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο.

Παρόλο που αυτός ο όγκος προγραμματισμού είναι απαραίτητος για να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης, έχει μεγάλες επιπτώσεις. Το 45% των ζευγαριών που κάνουν θεραπεία υπογονιμότητας αναφέρουν ότι το σεξ «με το ρολόι» είναι αγχωτικό και πολλές φορές οδηγεί τους άνδρες σε στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτωση και τις γυναίκες σε μειωμένη επιθυμία για σεξ και σε σεξ χωρίς διέγερση. (Γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από τον καρκίνο του αίματος και τις θεραπείες του;)

2. Ιατρικοποίηση του σεξ

Τα ζευγάρια υφίστανται προσωπικές εισβολές στο σώμα τους, στα γεννητικά τους όργανα, ακόμη και στις λεπτομέρειες της σεξουαλικής τους ζωής. Τα γεννητικά τους όργανα ελέγχονται και αξιολογούνται για τη λειτουργία τους, συχνά με διαδικασίες που βλάπτουν ή μοιάζουν ταπεινωτικές.

Τα ορμονικά φάρμακα που αυξάνουν την ωορρηξία, αλλάζουν την οξύτητα του κόλπου. Τα φάρμακα που χτίζουν την επένδυση της μήτρας, προκαλούν εναλλαγές της διάθεσης που μειώνουν την επιθυμία για σεξ. Σε κάποιο σημείο αυτής της ιατρικής διαδικασίας, το σώμα αρχίζει να θεωρείται μηχανικά, ως λειτουργικό ή μη λειτουργικό και η σεξουαλική επαφή, απλά η διαδικασία που οδηγεί στην εγκυμοσύνη.

Τελικά, η διαδικασία που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί, επηρεάζει καταλυτικά τη σεξουαλική του ζωή και ενδεχομένως και την ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των συντρόφων. (Εγκυμοσύνη: Πόσο δύσκολο είναι να μείνει έγκυος μια γυναίκα μετά τα 35;)

3. Μειωμένη αυτοεκτίμηση

Η έρευνα δείχνει ότι, οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία υπογονιμότητας, θεωρούν τον εαυτό τους πιο θηλυκό όταν έχουν ωορρηξία και λιγότερο θηλυκό τους μήνες που δεν έχουν ωορρηξία. Οι άνδρες από την πλευρά τους, αρχίζουν να νιώθουν λιγότερο σίγουροι για τον εαυτό τους αν δεν συλλάβει η σύντροφός τους με τη σεξουαλική επαφή, ανεξάρτητα από το αν αυτό οφείλεται στον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους ή όχι.

Τελικά, αν προκύψει εγκυμοσύνη μέσω άλλων παρεμβάσεων, όπως η ενδομήτρια γονιμοποίηση ή η εξωσωματική γονιμοποίηση και η εμφύτευση, τα ζευγάρια θεωρούν ότι έχουν αποτύχει σεξουαλικά. (Η εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης στην εγκυμοσύνη;)

Πώς θα παραμείνετε σεξουαλικά συνδεδεμένοι με τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υπογονιμότητας;

1. Στηρίξτε ο ένας τον άλλον

Η υπογονιμότητα κάνει την εμφάνισή της στα νεαρά κυρίως ζευγάρια που μόλις έχουν παντρευτεί και θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Αυτό είναι το πρώτο εμπόδιο που καλούνται να αντιμετωπίσουν μαζί, το οποίο αρχικά θα πρέπει να αποδεχτούν. Προσπαθήστε να στηρίξετε ο ένας τον άλλον επιτρέποντάς του να μιλήσει πραγματικά για τα συναισθήματά του. Να θυμάστε ότι η σεξουαλική ζωή και η συναισθηματική σύνδεση είναι εγγενώς αχώριστες, οπότε φροντίστε να δείχνετε το ενδιαφέρον σας και κατά τη σεξουαλική συνεύρεση. (6 τρόποι να μείνετε έγκυος γρήγορα και φυσικά)

2. Μη δίνετε αναφορά για τη σεξουαλική σας ζωή

Τα ζευγάρια, μπορεί να χρειαστεί να προστατεύσουν ο ένας τον άλλον από σχόλια και ερωτήσεις, είτε φίλων, είτε οικογένειας. Ακόμη και τα καλοπροαίρετα σχόλια, όπως το «μόλις σταματήσετε να προσπαθείτε θα πιάσετε παιδί», μπορούν να προκαλέσουν άγχος. Η διαδικασία από μόνη της είναι αγχωτική, δεν χρειάζεται λοιπόν να έχετε «κοινό» που περιμένει και ρωτάει κάθε μήνα για τα αποτελέσματά σας. (Άγχος: Ποια σωματικά συμπτώματα και προβλήματα προκαλεί;)

3. Διαχωρίστε το ευχάριστο σεξ από την προσπάθεια για εγκυμοσύνη

Κρατήστε το σεξ στο κρεβάτι σας, ως μέρος της προσπάθειάς σας να μείνετε έγκυος και κάντε σεξ με τον σύντροφό σας στον καναπέ, μπροστά στο τζάκι ή όπου αλλού θέλετε. Φροντίστε μια φορά τον μήνα τουλάχιστον, να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας χωρίς άγχος, ρολόγια και πιέσεις, για να παραμείνετε συνδεδεμένοι μεταξύ σας. Αυτό θα αναζωογονήσει περεταίρω τις προσπάθειές σας. (Σεξουαλικό άγχος: Πώς μπορείτε να το ξεπεράσετε;)


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved