Τι αισθάνεσαι;

Ορθοπεδικά

Θεραπεύει ο κουρκουμάς την οστεοαρθρίτιδα;

© <a href=Sasinparaksa | Dreamstime Stock Photos" src="https://wikihealth.gr/wp-content/uploads/2019/11/dreamstime_m_119667179.jpg" />
© Sasinparaksa | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα και πως θεραπεύεται;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των συνδέσμων που συναντάται συχνότερα στους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, όμως μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδιαίτερα αν έχει υπάρξει στο παρελθόν κάποιος τραυματισμός στην περιοχή.

Αν και υπάρχουν θεραπείες διαθέσιμες όπως η άσκηση, η απώλεια σωματικού βάρους, τα αντιφλεγμονώδη χάπια, οι αλοιφές και τα παυσίπονα, τα παραπάνω απαλύνουν τα συμπτώματα και δεν θεραπεύουν την ασθένεια. Συχνά μάλιστα βοηθούν ελάχιστα ή και καθόλου και τότε μόνο  ένα χειρουργείο μπορεί να προσφέρει μια δραστικότερη λύση.

Πολλοί ασθενείς δοκιμάζουν διάφορες δίαιτες ή συμπληρώματα διατροφής προκειμένου να μειώσουν τον πόνο, όπως η δίαιτα χωρίς γλουτένη, η λήψη χονδροιτίνης, αντιοξειδωτικών ουσιών ή βιταμινών, όμως δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις πως τα παραπάνω μπορούν να βοηθήσουν.

Αισιόδοξα τα ευρήματα νέας έρευνας

Όμως μια νέα έρευνα δείχνει πως η κουρκουμίνη μια φυτική ουσία που βρίσκεται στον κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Μέχρι τώρα είχε χρησιμοποιηθεί για την αρθρίτιδα, τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και σε αρκετές άλλες παθήσεις, καθώς παρουσιάζει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα συμμετείχαν 139 άντρες και γυναίκες με συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα, τα οποία απαιτούσαν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Για ένα μήνα που διαρκούσε η έρευνα αυτή, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και η μια λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, ενώ η άλλη μόνο κουρκουμά σε δοσολογία 500mg τρεις φορές την ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας  σημειώθηκε βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, καθώς το 94% αυτών που έπαιρναν κουρκουμίνη και το 97% που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή ένιωσαν καλύτερα. Όμως, η ομάδα που έπαιρνε κουρκουμίνη ανέφερε λιγότερες παρενέργειες από τη θεραπεία και κανείς δεν παρουσίασε προβλήματα με το στομάχι σε αντίθεση με το 28% της άλλης ομάδας. Τέλος, όσοι έπαιρναν κουρκουμίνη είχαν απώλεια βάρους ίση με το 2% του σωματικού τους βάρους.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα ήταν μικρή, κράτησε μόνο ένα μήνα, αφορούσε όσους είχαν προβλήματα στα γόνατα και όχι σε άλλα μέρη του σώματος και τέλος, δεν δοκιμάστηκαν διαφορετικές δοσολογίες της φαρμακευτικής αγωγής που ενδεχομένως να είχαν διαφορετικά αποτελέσματα. Όμως, καθώς τα αποτελέσματα της φαίνεται να δείχνουν πως η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική και στην οστεοαρθρίτιδα, θα πρέπει να γίνουν εκτενέστερες μελέτες για να καταλήξουν οι επιστήμονες σε κάποιο ασφαλές συμπέρασμα.

 

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Curcumin for arthritis: Does it really work? health.harvard.edu/blog/curcumin-for-arthritis-does-it-really-work-2019111218290

Safety and efficacy of curcumin versus diclofenac in knee osteoarthritis: a randomized open-label parallel-arm study trialsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13063-019-3327-2

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι