Πρώτες βοήθειες

Θερμική εξάντληση: Πρώτες βοήθειες

Η θερμική εξάντληση είναι ένα από τα σύνδρομα που σχετίζονται με τη θερμότητα. Αυτά τα σύνδρομα κυμαίνονται σε σοβαρότητα και βαρύτητα από ήπια έως δυνητικά απειλητικά για τη ζωή. Άλλοι τύποι ασθενειών που σχετίζονται με τη θερμότητα περιλαμβάνουν το εξάνθημα από θερμότητα, τις κράμπες από θερμότητα και τη θερμοπληξία. Η θερμική εξάντληση μπορεί να εμφανιστεί όταν το σώμα σας χάνει πολύ νερό ή αλάτι – συνήθως ως αποτέλεσμα υπερβολικής εφίδρωσης ή αφυδάτωσης. Μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά ή να συμβεί με την πάροδο του χρόνου, συνήθως μετά από εργασία, άσκηση ή παιχνίδι στη ζέστη.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης;

Τα συνήθη συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν:

Τι να κάνετε αν υποψιάζεστε θερμική εξάντληση;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η θερμική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, η οποία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Εάν υποψιάζεστε θερμική εξάντληση, λάβετε αμέσως τα παρακάτω μέτρα:

 • Μετακινήστε το άτομο από τη ζέστη σε σκιερό ή κλιματιζόμενο μέρος.
 • Ξαπλώστε το άτομο και ανασηκώστε ελαφρά τα πόδια και τα πέλματα.
 • Αφαιρέστε τα στενά ή βαριά ρούχα.
 • Βάλτε το άτομο να πιει παγωμένο νερό, ένα αθλητικό ποτό χωρίς καφεΐνη που περιέχει ηλεκτρολύτες ή άλλο μη αλκοολούχο ποτό χωρίς καφεΐνη.
 • Ψύξτε το άτομο ψεκάζοντας με δροσερό νερό και κάνοντας του αέρα.
 • Παρακολουθήστε προσεκτικά το άτομο.

Επικοινωνήστε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν τα σημεία ή τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή εάν το άτομο δεν βελτιωθεί μετά τη λήψη μέτρων πρώτων βοηθειών.

Καλέστε το 166 ή τον τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης εάν η κατάσταση του ατόμου επιδεινωθεί, ειδικά εάν παρουσιάζει:

 • Λιποθυμία
 • Ταραχή
 • Σύγχυση
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αδυναμία να πιει
 • Θερμοκρασία πυρήνα σώματος 40°C (θερμοπληξία)

Ποιες είναι οι συμβουλές για τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της ζέστης;

Οι συμβουλές για τη θερμοπληξία και τη θερμική εξάντληση είναι οι ίδιες για τους ηλικιωμένους, αλλά ίσως είναι λιγότερο ικανοί να προσαρμοστούν στις ακραίες θερμοκρασίες. Οι προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις μπορεί επίσης να περιπλέξουν ή να επιδεινώσουν την αντίδρασή τους στη ζέστη. Οι ενέργειες που πρέπει να κάνετε με καύσωνα είναι οι ίδιες με αυτές που ισχύουν για όλους τους άλλους, όπως το να αποφύγουν τον ήλιο, να φορούν καπέλο και γυαλιά, να ενυδατώνονται καλά και να φροντίζουν για τον επαρκή αερισμό. Ωστόσο, μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν αυτά τα πράγματα μόνοι τους και έτσι θα χρειαστούν επιπλέον βοήθεια από φίλους, οικογένεια ή γείτονες. Θυμηθείτε να προσέχετε τους άλλους όταν κάνει ζέστη και να ελέγχετε αν χρειάζονται βοήθεια σε οτιδήποτε για να τους βοηθήσετε να παραμείνουν ασφαλείς.

Ποιες είναι οι συμβουλές για τα άτομα με ιατρικές παθήσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα;

Τα άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ή η περιορισμένη κινητικότητα είναι πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις των καύσωνων και του ζεστού καιρού, αλλά οι συμβουλές για τις συγκεκριμένες παθήσεις παραμένουν γενικά οι ίδιες. Όσοι πάσχουν από ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται να ακολουθούν τις συμβουλές των ιατρών και να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανησυχίας.