Διατροφή

Θες να ζήσεις περισσότερο; Πρόσθεσε στη διατροφή σου ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής. Η αντικατάσταση του βουτύρου και άλλων λιπαρών που φράσσουν τις αρτηρίες, με πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, όπως το ελαιόλαδο, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Το ελαιόλαδο αυξάνει το προσδόκιμο ζωής;

Όσοι καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως το Alzheimer ή η πνευμονοπάθεια, σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερο ελαιόλαδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Marta Guasch-Ferre, ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health, δεν είναι μόνο η προσθήκη ελαιολάδου που αποτρέπει τον θάνατο από χρόνιες ασθένειες, αλλά σημαντικότερο ρόλο παίζει η συνολική ποιότητα διατροφής και ο τρόπος ζωής. Παρόλα αυτά, νοουμένου ότι και το ελαιόλαδο παίζει σημαντικό ρόλο, το κλειδί για την περαιτέρω προσθήκη του στη διατροφή ενός ανθρώπου, είναι η χρήση του ως υποκατάστατο άλλων ανθυγιεινών λιπαρών. (Ελαιόλαδο ή έλαιο καρύδας: Ενημερωθείτε κατάλληλα)

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε υγιεινά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες και βιταμίνες και είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Αυτές λοιπόν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, μπορούν να δικαιολογήσουν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση ελαιολάδου θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο, ήταν γενικά πιο δραστήριοι σωματικά, είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν και κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 90.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-Up Study, οι οποίοι ήταν απαλλαγμένοι από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο όταν ξεκίνησε η μελέτη το 1990. Οι άνθρωποι αυτοί παρακολουθήθηκαν για 28 χρόνια. Κάθε τέσσερα χρόνια συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για τα τρόφιμα που κατανάλωναν, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών που χρησιμοποιούσαν όπως η μαργαρίνη, το βούτυρο, η μαγιονέζα, τα γαλακτοκομικά και το ελαιόλαδο. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν ποτέ ελαιόλαδο, όσοι κατανάλωναν περισσότερο από  μισή κουταλιά της σούπας την ημέρα, διέτρεχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική νόσο και 18% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από πνευμονική νόσο.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν επίσης στατιστικά μοντέλα, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το τι ακριβώς θα συνέβαινε εάν ένα άτομο αντικαθιστούσε τα 3/4 μιας κουταλιάς της σούπας μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας ή κάποιου άλλου φυτικού ελαίου, με ελαιόλαδο. Τα στατιστικά μοντέλα έδειξαν ότι αυτή η αντικατάσταση μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες θάνατο από όλες τις πιο πάνω αιτίες. Αντίθετα, η αντικατάσταση του ελαιολάδου με άλλα φυτικά έλαια, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με τα πιθανά οφέλη του ελαιολάδου και την ποσότητα στην οποία όταν καταναλώνεται ωφελεί την ανθρώπινη υγεία, που πρέπει να απαντηθούν πριν συστηθεί η χρήση του στο ευρύ κοινό. (Ενημερωθείτε για τους πιο κοινούς μύθους που αφορούν το ελαιόλαδο)