Άσκηση και Υγεία

Θες περισσότερα υγιή χρόνια ζωής; Φάε υγιεινά, ασκήσου και μείωσε το βάρος σου

Πώς θα ζήσετε περισσότερο και υγιείς;

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διάφορες συνήθειες που η υιοθέτηση τους, θα μπορούσε να μας χαρίσει περισσότερα χρόνια ζωής, απαλλαγμένα από προβλήματα υγείας.  Σύμφωνα, μάλιστα με τους ειδικούς, έχουν διεξαχθεί πολλές άλλες μελέτες που εξέτασαν μεμονωμένα διάφορες συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η σωματική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, η διαχείριση του βάρους και η διατροφή, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν την ζωή και την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Μέχρι στιγμής όμως, πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το κατά πόσον ο συνδυασμός αυτών των συνηθειών επηρεάζει το υγιές προσδόκιμο ζωής.

Ο Δρ Frank Hu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, μαζί με την ομάδα του, θέλησαν να εξετάσουν αν η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και άλλοι παράγοντες, μπορούν σε συνδυασμό να προσθέσουν χρόνια ζωής σε έναν άνθρωπο, χωρίς χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, τονίζοντας ότι πρόθεσή τους, δεν ήταν να εξετάσουν μόνο την διάρκεια ζωής, αλλά και την υγεία, πράγμα που σημαίνει, όχι μόνο περισσότερα χρόνια, αλλά περισσότερα υγιή χρόνια.

Τι διαπίστωσε η μελέτη;

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 73.000 νοσηλεύτριες και 40.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν είχαν καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις ή διαβήτη κατά την εγγραφή τους στην μελέτη. Οι συμμετέχοντες, που ταξινομήθηκαν ανάλογα με την ηλικία, το εθνικό υπόβαθρο, το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και άλλες εκτιμήσεις, αξιολογούνταν συστηματικά για νέες διαγνώσεις και θανάτους από καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2, για περισσότερα από 20 χρόνια.

Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, οι οποίες  χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση του τρόπου ζωής και τον υπολογισμό της υγείας των συμμετεχόντων ήταν:

  • Καθόλου κάπνισμα
  • Καθημερινή άσκηση, για τουλάχιστον 30 λεπτά
  • Μέτρια πρόσληψη αλκοόλ
  • Μέτριο βάρος
  • Υγιεινή διατροφή

Η προσθήκη αυτών των πέντε παραγόντων, οδηγούσε σε μια τελική βαθμολογία, η οποία ανακλούσε τον τρόπο ζωής και την υγεία των συμμετεχόντων (0-5), με την υψηλότερη βαθμολογία να ανακλά τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ερευνητές, διαπίστωσαν ότι τα πρόσθετα χρόνια ζωής χωρίς καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σε ηλικία 50 ετών, ήταν 24 για τις γυναίκες που δεν ακολουθούσαν συνήθειες χαμηλού κινδύνου και 34 για όσες ακολουθούσαν 4-5 συνήθειες, ενώ για τους άνδρες ήταν 24 για όσους δεν υιοθετούσαν συνήθειες χαμηλού κινδύνου και 31 για όσους υιοθετούσαν 4-5 από αυτές.

Υγιεινή διατροφή και Άσκηση

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν άπειρες μελέτες που αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν την αρτηριακή πίεση.  Καταναλώστε λοιπόν, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, όπως φασόλια, φακές και μπιζέλια, που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, νατρίου, εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες και κορεσμένα λιπαρά. Μπορείτε να ελέγξετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου εδώ.

Επιπρόσθετα, είναι γνωστό τοις πάσι ότι η άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου και μειώνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες, κάτι που αποδεικνύεται και σε αυτή την μελέτη. Ασκηθείτε λοιπόν, για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Ακόμη και το απλό περπάτημα είναι σημαντικό.

Κάπνισμα και παχυσαρκία

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες που καπνίζουν πολύ  (15 ή περισσότερα τσιγάρα την ημέρα) και οι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) που πάσχουν από παχυσαρκία, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, χωρίς χρόνιες παθήσεις μετά την ηλικία των 50.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. Hu, παρά το γεγονός ότι και οι 5 προαναφερθείσες συνήθειες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, οι καπνιστές το σημαντικότερο πράγμα που έχουν να κάνουν είναι να διακόψουν το κάπνισμα και οι παχύσαρκοι να χάσουν βάρος. Όπως εξηγεί η Δρ. Katrina Miller Parrish, σύμφωνα με την μελέτη εάν ένας καπνιστής διακόψει το κάπνισμα, μειώνει αυτόματα τον κίνδυνο θανάτου για περισσότερα από 10 χρόνια, ενώ μετά τη διακοπή του καπνίσματος ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται κατά 15 χρόνια και μάλιστα φτάνει κοντά στον κίνδυνο που διατρέχει κάποιος που είναι μη καπνιστής.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

How Diet, Exercise, and Weight Management Can Add a Decade to Your Life https://www.healthline.com/health-news/healthy-habits-add-a-decade-to-your-life

Are You a Healthy Weight? Weight Ranges by Height and Sex https://www.healthline.com/health/how-much-should-i-weigh

Health Professionals Follow-Up Study https://sites.sph.harvard.edu/hpfs/

The Nurses’ Health Study and Nurses’ Health Study II are among the largest investigations into the risk factors for major chronic diseases in women. https://www.nurseshealthstudy.org/

Healthy lifestyle and life expectancy free of cancer, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: prospective cohort study http://press.psprings.co.uk/bmj/january/healthylifestyle.pdf