Παιδί

Θηλασμός: Συμβουλές, δυσκολίες και απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις

Ο θηλασμός έχει πολλά οφέλη υγείας για εσάς και το μωρό σας, και είναι μια ιδιαίτερη στιγμή “δεσίματος” ανάμεσα σε μητέρα και μωρό. Χρειάζεται όμως λίγη τεχνογνωσία, γι’ αυτό μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις. Μην ανησυχείτε αν η πρώτη σας εμπειρία δεν είναι και τόσο τέλεια!  Αυτές οι συμβουλές μπορούν να απαντήσουν σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις για το πώς να θηλάσετε.

Κάποια βασικά στοιχεία για τον θηλασμό:

  1. Ευαισθητοποίηση: θηλάστε όποτε το μωρό σας φαίνεται πεινασμένο. Προσέξτε για σημάδια πείνας, όπως θόρυβοι θηλασμού, χέρια που κινούνται προς το στόμα ή το μωρό να γυρίζει προς το στήθος σας. Το κλάμα θεωρείται επίσης σημάδι.
  2. Υπομονή: Τα μωρά συνήθως τρέφονται για 10 έως 20 λεπτά σε κάθε στήθος.
  3. Ανακούφιση: Στηρίξτε τα πόδια σας, στηρίξτε τα χέρια και το κεφάλι σας με μαξιλάρια. Να έχετε μια αναπαυτική θέση που ξεκουράζει εσάς και το μωρό σας

Πώς μπορείτε να καταπραϋνετε πληγωμένες θηλές;

Οι θηλές σας μπορεί να πονάνε λίγο στην αρχή, ειδικά αν το μωρό δεν πιάνει καλά το στήθος. Για να καταπραΰνετε τις πονεμένες θηλές, χρησιμοποιήστε ζεστές υγρές κομπρέσες και τρίψτε λίγο φρέσκο μητρικό γάλα στις θηλές σας, όπως βγαίνει από το στήθος σας και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Μπορείτε επίσης να απλώσετε λίγη λανολίνη ή αλοιφή θηλών γενικής χρήσης που παράγεται ειδικά για το θηλασμό. Λίγος πόνος και ευαισθησία είναι φυσιολογικά, μέχρι έναν βαθμό. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μόλις βρείτε μια καλή θέση θηλασμού και το μωρό σας προσκολληθεί άνετα. Το μωρό σας δεν θα ερεθίζει τις θηλές σας αν πιάσει σωστά στο στόμα του το στήθος. Φροντίστε το στόμα του να είναι αρκετά ανοιχτό και όλη η θηλαία άλως (το καφέ δέρμα γύρω από τη θηλή) να βρίσκεται εντός των ορίων των χειλιών του. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν ο πόνος αυξάνεται ή διαρκεί αρκετές εβδομάδες – νωρίτερα εάν το στήθος σας είναι πρησμένο, κόκκινο ή έχετε πυρετό ή πόνους στο σώμα.

Πόσο συχνά θηλάζει ένα μωρό;

Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν κάθε δύο έως τρεις ώρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Αυτό σημαίνει 8 έως 12 φορές μέσα σε 24 ώρες. Και μερικές φορές ένα μωρό μπορεί να θηλάζει ακόμη πιο συχνά. Το μικρό σας μπορεί να τρέφεται και από τα δύο στήθη κατά τη διάρκεια μιας περιόδου θηλασμού. Και μπορείτε να αλλάζετε από τη μία πλευρά στην άλλη. Το μωρό σας είναι χορτάτο όταν ο θηλασμός έχει επιβραδυνθεί ή απομακρύνεται. Μετά τον πρώτο μήνα, οι θηλασμοί μπορεί να αρχίσουν να επιστρέφουν στις επτά με εννέα φορές την ημέρα.

Πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για να θηλάσει;

Ναι, τις πρώτες εβδομάδες. Τα νεογέννητα πρέπει να θηλάζουν περίπου οκτώ φορές την ημέρα, χωρίς να μεσολαβούν περισσότερες από τέσσερις ώρες μεταξύ των θηλασμών. Για να βοηθήσετε το μωρό σας να ξυπνήσει, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τις κουβέρτες, να αλλάξετε την πάνα του μωρού, να του κάνετε απαλό μασάζ ή να ακουμπήσετε το μικρό σας στο δέρμα σας.

Πρέπει να θηλάζετε και από τα δύο στήθη;

Αφού θηλάσετε για λίγες εβδομάδες, αρχίστε να αφήνετε το μωρό σας να “τελειώνει” το ένα στήθος πριν αλλάξετε στο άλλο. Ο λόγος; Υπάρχουν δύο τύποι γάλακτος κατά τη διάρκεια κάθε θηλασμού: το λεπτότερο, ξεδιψαστικό γάλα, ακολουθούμενο από το πιο κρεμώδες, πλούσιο σε λίπος γάλα. Το μωρό σας χρειάζεται και τα δύο. Εάν το μωρό σας τελειώσει μόνο το πρώτο στήθος κατά τη διάρκεια ενός θηλασμού, προσφέρετε το άλλο στήθος κατά τον επόμενο θηλασμό.

Τι είναι η σύγχυση θηλών;

Η σύγχυση θηλών συμβαίνει όταν ένα μωρό ταΐζεται με μπιμπερό πολύ σύντομα και στη συνέχεια ξεχνάει πώς να θηλάζει στη θηλή της μαμάς. Δεν είναι πολύ συχνή, αλλά μπορείτε εύκολα να την αποφύγετε. Αν σκοπεύετε να εισαγάγετε το μπιμπερό, περιμένετε μέχρι το μωρό σας να είναι κοντά στις 4 εβδομάδες και προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση πιπίλας. Αλλά μην περιμένετε πολύ καιρό μετά από αυτό για να εισαγάγετε το μπιμπερό, γιατί μπορεί να δυσκολευτείτε να κάνετε το μωρό να το δεχτεί.

Πώς καταλαβαίνετε αν το μωρό σας πίνει αρκετό γάλα;

Εφόσον το μωρό σας παίρνει περίπου ένα κιλό το μήνα, θηλάζει κάθε δύο με τρεις ώρες και έχει περίπου έξι με οκτώ βρεγμένες πάνες την ημέρα, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μικρό σας τρώει ό,τι χρειάζεται. Καλά νέα: Μέχρι τον δεύτερο μήνα, ορισμένα μωρά δεν χρειάζονται πλέον νυχτερινά ταΐσματα και μπορεί ακόμη και να κοιμούνται όλη τη νύχτα.

Μήπως ξαφνικά θηλάζετε περισσότερο;

Τα μωρά έχουν περιόδους ανάπτυξης κατά τις οποίες μπορεί να νιώθετε ότι θηλάζετε 24 ώρες το 24ωρο! Μην ανησυχείτε — όχι μόνο το σώμα σας θα παράγει περισσότερο γάλα, αλλά αυτές οι υπερ-πεινασμένες περίοδοι είναι προσωρινές. Οι ριπές ανάπτυξης συνήθως εμφανίζονται γύρω στη δεύτερη εβδομάδα του μωρού, και στη συνέχεια ξανά στους δύο, τέσσερις και έξι μήνες. Περισσότερα καλά νέα: Τα περισσότερα μωρά είναι έτοιμα να δοκιμάσουν στερεά τροφή μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών.

Η διατροφή σας επηρεάζει το μωρό σας;

Το τι τρώτε επηρεάζει το μητρικό σας γάλα, αλλά συνήθως όχι τόσο πολύ όσο νομίζουν οι περισσότερες νέες μαμάδες. Σε γενικές γραμμές μπορείτε να τρώτε και να πίνετε ό,τι θέλετε, αρκεί να επιδιώκετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε όμως τα πολύ πικάντικα ή τα τρόφιμα που προκαλούν αέρια. Και προσέξτε για τυχόν συμπτώματα αλλεργίας στο μωρό σας, τα οποία θα πρέπει να εμφανιστούν τις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες. Αν δεν είστε σίγουροι, μιλήστε με το γιατρό του μωρού σας.

Μπορείτε να καπνίζετε ή να πίνετε και να θηλάζετε;

Είναι καλύτερο να μην κάνετε τίποτα από τα δύο. Το κάπνισμα εκθέτει το μωρό σας στη νικοτίνη και σε άλλες τοξικές χημικές ουσίες. Μπορεί επίσης να μειώσει την προσφορά γάλακτος. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και αναπνευστικών αλλεργιών. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να το κόψετε, μιλήστε με το γιατρό σας. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να περάσει στο μητρικό γάλα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας. Ενώ η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής λέει ότι μια περιστασιακή μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί είναι εντάξει, περιμένετε τουλάχιστον 2 ώρες πριν θηλάσετε. Εάν πίνετε, οι τρέχουσες οδηγίες λένε να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε σε 24 ώρες σε όχι περισσότερο από 2 μπύρες, 120 ml κρασί ή 60 ml οινοπνευματώδη ποτά.

Πώς αλλιώς μπορώ να “δεθώ” με το μωρό μου;

Ο θηλασμός είναι μόνο ένας τρόπος για να δεθείτε με το μωρό σας. Ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού μεγαλώνει κάθε φορά που κρατάτε και αγκαλιάζετε το βρέφος σας, κάθε φορά που του μιλάτε και του τραγουδάτε και με κάθε μπάνιο και παιχνίδι.

Να θυμάστε ότι ο θηλασμός είναι ευεργετικός τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα! Η αίσθηση πληρότητας της μητέρας “τροφού” είναι ανεπανάληπτη και θα σας μείνει αξέχαστη. Παράλληλα με τον θηλασμό προκαλούνται ήπιες συσπάσεις της μήτρας που βοηθούν στην αποβολή των λόχειων μετά τη γέννα και τη συρίκνωση της μήτρας σε πιο φυσιολογικό μέγεθος.  Παράλληλα εκκρίνονται ορμόνες στο σώμα της μητέρας που συμβάλλουν στην ευχαρίστηση και την αίσθηση πληρότητας, κάτι που προλαμβάνει την επιλόχειο κατάθλιψη. Χαρείτε την περίοδο γαλουχίας, γιατί οι μικροί άγγελοι μεγαλώνουν πολύ πολύ γρήγορα!