Μολυσματικές ασθένειες

Θνησιμότητα λόγω κορωνοϊού και ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο κορωνοϊός έχει πλήξει την ανθρωπότητα σε πολλούς τομείς, με τους ειδικούς να προσπαθούν να μειώσουν την εξάπλωση του με κάθε τρόπο. Η πανδημία έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους ανά τον πλανήτη και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο που θα καταπολεμά ριζικά αυτόν τον θανατηφόρο ιό. Μέχρι να γίνει αυτό όμως, επιστήμονες σε πολλά μέρη του κόσμου προσπαθούν να βρουν και να διαχειριστούν τους παράγοντες που συμβάλλουν στα υψηλά επίπεδα θνησιμότητας. Έτσι ένας περιβαλλοντικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, έχει μελετήσει την πιθανή σχέση μεταξύ του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας που παρατηρείται στη βόρεια Ιταλία και του επιπέδου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπάρχει στην περιοχή, διαπιστώνοντας ότι είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες.

Τι γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό σήμερα;

Το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο CoronaVirus2, ξεκίνησε από την επαρχία Wuhan της Κίνας τον Δεκέμβριο του 2019. Έκτοτε, ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο η νόσος μολύνει κάθε ασθενή είναι διαφορετικός. Μερικοί εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν γρίπη, ενώ πολλοί άλλοι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εξαιτίας της οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που παρουσιάζουν. Η τελευταία, μάλιστα, οδηγεί πολλές φορές σε θάνατο.

Ωστόσο, το ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πορεία της νόσου είναι ακόμη άγνωστο, ενώ ασαφείς παραμένουν ακόμη και οι δυνατότητες καταπολέμησης της νόσου, εφόσον δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο μέχρι στιγμής. Προς το παρόν, υπάρχουν μάλλον περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Γιατί το ποσοστό θνησιμότητας λόγω κορωνοϊού είναι μεγαλύτερο στην βόρεια Ιταλία;

Στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, ο περιβαλλοντικός επιστήμονας Dario Caro από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών και δύο ερευνητές υγείας, ο Bruno Frediani και ο Δρ. Edoardo Conticini, από το Πανεπιστήμιο της Σιένα της Ιταλίας, επικεντρώθηκαν στο να βρουν απάντηση στο γιατί το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 12% στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι μόνο 4,5%.

Πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, η ερευνητική ομάδα, δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα άρθρο με τίτλο «Μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να θεωρηθεί παράγοντας θνησιμότητας του SARS-CoV-2 στη Βόρεια Ιταλία;», στο οποίο περιγράφουν και τεκμηριώνουν μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της θνησιμότητας στην Λομβαρδία και Εμίλια Ρομάνια, δύο περιοχές της βόρειας Ιταλίας που πλήγηκαν περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ασθένειας και σε ολόκληρο τον κόσμο, οι ερευνητές ψάχνουν, βρίσκουν και μελετούν πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να δώσουν εξηγήσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δεν έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα άλλων μελετών, αλλά έρχονται να προσθέσουν και άλλες πολύτιμες γνώσεις στα ήδη υπάρχοντα ευρήματα. Όπως εξηγεί ο Dario Caro, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας στην Βόρεια Ιταλία, όπως η μέση ηλικία του ιταλικού πληθυσμού, οι μεγάλες διαφορές στα Ιταλικά περιφερειακά συστήματα υγείας, η ικανότητα των ΜΕΘ και ο τρόπος με τον οποίο έχουν αναφερθεί οι μολύνσεις και οι θάνατοι.

Μπορεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να θεωρηθεί παράγοντας υψηλότερης θνησιμότητας στη Βόρεια Ιταλία;

Οι δύο προαναφερθέντες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας συγκαταλέγονται στις πιο μολυσμένες περιοχές στην Ευρώπη, σε θέμα αέρα. Το άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στηρίχθηκε σε δεδομένα από τον δορυφόρο Aura της NASA, τα οποία δείχνουν ότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τα δεδομένα αυτά με τα δεδομένα του Δείκτη ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, διαπιστώνοντας ότι ο πληθυσμός των περιφερειών της Βόρειας Ιταλίας, ζει σε υψηλότερο επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε σχέση με άλλες περιοχές, γεγονός που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε ανέλπιστα σοβαρές επιπλοκές τους ασθενείς με COVID-19.

Ο Dario Caro υπογράμμισε ότι η κατάσταση στις συγκεκριμένες ιταλικές περιοχές αποτελεί πρόκληση εδώ και πολλά χρόνια, καθώς έχουν συσσωρευθεί υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ο πληθυσμός έχει ήδη εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτά τα επίπεδα. «Επομένως», σημείωσε «δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οι άνθρωποι στη Δανία εκτίθενται στους ίδιους παράγοντες κινδύνου ή στα ίδια επίπεδα ρύπανσης με τους ανθρώπους της βόρειας Ιταλίας, όπου οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν τα επίπεδα μόλυνσης εδώ και πολλά χρόνια». Η ατμοσφαιρική ρύπανση, λοιπόν, θα μπορούσε να αποτελεί άνετα έναν ακόμη παράγοντα για την κατανόηση του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, που παρατηρείται συγκεκριμένα σε αυτές τις περιοχές και όχι σε άλλες περιοχές της Ιταλίας ή σε άλλες χώρες.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Link between air pollution and corona mortality in Italy could be possible https://medicalxpress.com/news/2020-04-link-air-pollution-corona-mortality.html?

Coronavirus (COVID-19) https://medicalxpress.com/coronavirus/

News tagged with pollution https://medicalxpress.com/tags/pollution/

News tagged with high mortality rate https://medicalxpress.com/tags/high+mortality+rate/

Can atmospheric pollution be considered a co-factor in extremely high level of SARS-CoV-2 lethality in Northern Italy? https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749120320601?via%3Dihub