Καρδιά και αγγεία

Θρόμβος αίματος: Ποια είναι τα συμπτώματά του;

Σας έχει τύχει ποτέ να κοπείτε ή να γρατζουνιστείτε; Όταν συμβαίνει αυτό, ένας θρόμβος αίματος σώζει την κατάσταση. Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και όταν κάνει τη δουλειά του, συνήθως διαλύεται. Μερικές φορές, όμως, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά. Όταν οι θρόμβοι αίματος δεν διαλύονται, μπορεί να είναι επικίνδυνοι και να οδηγήσουν σε σοβαρές ιατρικές καταστάσεις. Μπορεί να εμφανιστούν σε αιμοφόρα αγγεία σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας. Είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν ένα πόδι, ειδικά αν κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί να πάθετε θρόμβο στις αρτηρίες σας, οι οποίες μεταφέρουν το οξυγόνο στο αίμα σας από την καρδιά σας σε όλα τα κύτταρα του σώματός σας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πραγματικά σοβαρό. Μπορεί να εμποδίσει το οξυγόνο να φτάσει στην καρδιά, τους πνεύμονες ή τον εγκέφαλό σας και να προκαλέσει ένα επείγον περιστατικό που απειλεί τη ζωή σας, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Θα μπορούσατε επίσης να πάθετε θρόμβο στις φλέβες που μεταφέρουν το αίμα πίσω στην καρδιά σας. Όταν συμβαίνει αυτό, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως πιο σταδιακά, αλλά μπορεί να σημαίνουν και πάλι πρόβλημα. Αν μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι πιο πιθανό να λάβετε γρήγορη ιατρική βοήθεια που μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στο να σας κρατήσει μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, οι θρόμβοι μπορεί να συμβούν με λίγα ή καθόλου συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης στα χέρια και τα πόδια;

Όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται σε μία από τις εν τω βάθει φλέβες του χεριού ή του ποδιού σας, πολύ κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, μπορεί να πρόκειται για κάτι που ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή ο θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει στην καρδιά ή τους πνεύμονές σας. Είναι πιο πιθανό να πάθετε εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση εάν δεν έχετε κινηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, π.χ. μετά από χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αεροπορικού ταξιδιού. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

 • Πρήξιμο. Αυτό μπορεί να συμβεί στο ακριβές σημείο όπου σχηματίζεται ο θρόμβος αίματος ή ολόκληρο το πόδι ή το χέρι σας μπορεί να φουσκώσει.
 • Αλλαγή χρώματος. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το χέρι ή το πόδι σας παίρνει μια κόκκινη ή μπλε απόχρωση ή ότι σας προκαλεί φαγούρα.
 • Πόνος. Καθώς ο θρόμβος επιδεινώνεται, μπορεί να πονάτε. Το αίσθημα μπορεί να κυμαίνεται από έναν αμβλύ πόνο έως έντονο πόνο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο πόνος πάλλεται στο πόδι, την κοιλιά ή ακόμη και το χέρι σας.
 • Ζεστό δέρμα. Το δέρμα γύρω από τις επώδυνες περιοχές ή στο χέρι ή το πόδι με την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση μπορεί να το αισθάνεστε πιο ζεστό από το υπόλοιπο δέρμα.
 • Προβλήματα στην αναπνοή. Εάν συμβεί αυτό, μπορεί να σημαίνει ότι ο θρόμβος έχει μετακινηθεί από το χέρι ή το πόδι σας στους πνεύμονές σας. Μπορεί επίσης να έχετε έντονο βήχα και μπορεί ακόμη και να βήξετε αίμα. Μπορεί να νιώσετε πόνο στο στήθος σας ή να ζαλιστείτε. Καλέστε αμέσως το 166 για να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.
 • Κράμπα στο κάτω μέρος του ποδιού. Εάν ο θρόμβος βρίσκεται στη γάμπα ή στο κάτω μέρος του ποδιού σας, μπορεί να αισθανθείτε σαν να έχετε κράμπα ή σαν να έχετε ένα άλογο με σπαθιά.
 • Εντύπωμα σε οίδημα. Η φλεβοθρόμβωση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών (οίδημα) στα χέρια ή τα πόδια. Συνήθως συμβαίνει αρκετά γρήγορα με την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση. Όταν πιέζετε τη διογκωμένη περιοχή, μπορεί να προκληθεί ένα βαθούλωμα ή “λάκκος” (pitting) που παραμένει για λίγα δευτερόλεπτα.
 • Πρησμένες, επώδυνες φλέβες. Ο πόνος μπορεί να αυξάνεται με το άγγιγμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης στην καρδιά;

Ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται μέσα ή γύρω από την κρόταφό σας μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Προσέξτε για συμπτώματα όπως αυτά:

 • Σοβαρός πόνος στο στήθος και το χέρι σας
 • Ιδρώτας
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης στους πνεύμονες;

Ένας θρόμβος αίματος στους πνεύμονές σας συνήθως ξεκινά από μια βαθιά φλέβα στο χέρι ή το πόδι σας, στη συνέχεια αποσπάται και ταξιδεύει στους πνεύμονές σας. Όταν συμβαίνει αυτό, παθαίνετε αυτό που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

 • Αισθάνεστε δύσπνοια ή έχετε προβλήματα στην αναπνοή
 • Αισθάνεστε πόνο στο στήθος σας
 • Αρχίσετε να βήχετε
 • Αρχίσετε να ιδρώνετε
 • Νιώθετε ζάλη

Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης στον εγκέφαλο;

Οι θρόμβοι αίματος εδώ μπορεί να οφείλονται σε λιπαρές εναποθέσεις στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό σας. Ή μερικές φορές, μπορεί να σχηματιστούν εξαιτίας ενός χτυπήματος στο κεφάλι σας που οδηγεί σε διάσειση. Σε άλλες περιπτώσεις, ένας θρόμβος που ξεκινά από ένα διαφορετικό σημείο του σώματός σας, όπως το στήθος ή ο λαιμός σας, μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψει στον εγκέφαλό σας, όπου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Προσέξτε αυτά τα συμπτώματα:

Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης στην κοιλιά;

Θρόμβοι αίματος μπορεί να συμβούν στις φλέβες που αποχετεύουν το αίμα από τα έντερά σας. Μπορεί να προκληθούν από παθήσεις όπως εκκολπωματίτιδα ή ηπατική νόσο, ή ακόμη και από αντισυλληπτικά χάπια. Πώς θα καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο; Ενημερωθείτε από το γιατρό σας εάν έχετε προβλήματα όπως αυτά:

Ποια είναι τα συμπτώματα θρόμβωσης στα νεφρά;

Ένας θρόμβος αίματος στα νεφρά σας μπορεί να τα εμποδίσει να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό είναι επικίνδυνο, γι’ αυτό προσέξτε αυτά τα συμπτώματα:

 • Πόνος στο πλάι της κοιλιάς, στα πόδια ή στους μηρούς σας
 • Αίμα στα ούρα σας
 • Πυρετός
 • Ναυτία ή εμετός
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Ξαφνικό έντονο πρήξιμο των ποδιών
 • Προβλήματα στην αναπνοή