Αυτοάνοσα νοσήματα

Θυροειδίτιδα Χασιμότο: Όλα όσα πρέπει να μάθετε

Εδώ και λίγα χρόνια έχει αρχίσει δειλά-δειλά να ακούγεται όλο και περισσότερο η ασθένεια Χασιμότο. Αναλογιστείτε πόσους διάσημους έχετε ακούσει πρόσφατα να αναφέρουν σε συνεντεύξεις τους ότι πάσχουν από Χασιμότο και εσείς αναρωτιέστε τι μπορεί να είναι η ασθένεια αυτή; Για αυτό είμαστε εδώ εμείς σήμερα, για να σου λύσουμε όλες τις απορίες!

Ως  νόσος του Χασιμότο χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή σας. (Δείτε εδώ τι είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, πώς προκαλούνται και πώς αντιμετωπίζονται) Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος του ενδοκρινικού σας συστήματος, το οποίο παράγει ορμόνες που συντονίζουν πολλές από τις λειτουργίες του σώματός σας και βρίσκεται στη βάση του λαιμού σας κάτω από το μήλο του Αδάμ σας.

Η φλεγμονή που προκαλείται από τη νόσο του Hashimoto, επίσης γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός). 

Αν και παλιότερα δεν ‘ακουγόταν΄’ τόσο συχνά, η  νόσος του Χασιμότο αποτελεί την  πιο κοινή αιτία υποθυρεοειδισμού. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας, αν και εμφανίζεται  σε άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας , καθώς και σε παιδιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto;

Μερικοί μπορεί να μην παρουσιάσουν  συμπτώματα της νόσου του Χασιμότο στην αρχή ή άλλοι ενδέχεται να παρατηρήσουν ένα πρήξιμο στο μπροστινό μέρος του λαιμού τους, που λέγεται βρογχοκήλη.

 Η νόσος του Χασιμότο τυπικά εξελίσσεται αργά και προκαλεί χρόνια βλάβη του θυρεοειδούς, οδηγώντας σε πτώση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα σας. 

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας ασθενής  περιλαμβάνουν:

  • Κούραση και νωθρότητα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
  • Ένα πρησμένο πρόσωπο
  • Απώλεια μαλλιών
  • Εύθραυστα νύχια
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • Μεγέθυνση της γλώσσας
  • Πόνος και δυσκαμψία στις αρθρώσεις
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Υπερβολική ή παρατεταμένη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Κατάθλιψη
  • Απώλεια μνήμης

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η νόσος του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Αυτό σημαίνει  ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί αντισώματα που βλάπτουν τον θυρεοειδή σας αδένα. Ακόμα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά  τι είναι αυτό που πυροδοτεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτεθεί στον θυρεοειδή αδένα σας. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ένας ιός ή ένα βακτήριο μπορεί να προκαλέσει την απόκριση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να εμπλέκεται ένα γενετικό ελάττωμα. Συνήθως όμως, ένας  συνδυασμός παραγόντων – συμπεριλαμβανομένης της κληρονομικότητας, του φύλου και της ηλικίας – μπορεί να καθορίσει την πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης  διαταραχής.

Ποιες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto;

Η θεραπεία για τη νόσο του Χασιμότο περιλαμβάνει συνήθως  ιατρική παρακολούθηση και χορήγηση φαρμάκων. Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις ανεπάρκειας ορμονών και ο θυρεοειδής σας λειτουργεί κανονικά, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια στάση αναμονής. Εάν όμως  χρειάζεστε φάρμακα, το πιθανότερο είναι ότι θα το χρειάζεστε για το υπόλοιπο της ζωής σας.  Εάν η νόσος έχει προκαλέσει  ανεπάρκεια θυρεοειδικών ορμονών , τότε θα ακολουθήσει μια θεραπεία υποκατάστασης με θυρεοειδική ορμόνη. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει καθημερινή χρήση της συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης .

Η συνθετική λεβοθυροξίνη είναι πανομοιότυπη με τη θυροξίνη, τη φυσική εκδοχή αυτής της ορμόνης που παράγεται από τον θυρεοειδή σας αδένα. Η φαρμακευτική αγωγή αποκαθιστά τα επαρκή επίπεδα ορμονών , αναστρέφοντας με τον τρόπο αυτό όλα τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Πλέον,  ο υπό-θυροειδισμός είναι από τις πιο κοινές ασθένειες και καθώς η αναστολή της εξέλιξης της νόσου είναι στο χέρι μας, είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή διάγνωση.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

AUTO-IMMUNITY IN HASHIMOTO'S DISEASE AND ITS IMPLICATIONS* | The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism | Oxford Academic https://academic.oup.com/jcem/article-abstract/17/11/1293/2717070

History of Hashimoto's Disease https://www.jstage.jst.go.jp/article/endocrj/49/4/49_4_393/_article/-char/ja/

Hashimoto's disease: An epidemiological critique - ScienceDirect https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0021968165900500