Υγεία Αναπνευστικού Συστήματος

Διακοπή καπνίσματος: Ποιες αλλαγές θα συμβούν στο σώμα;

Η διακοπή του καπνίσματος, μπορεί να είναι βασανιστική για πολλούς ανθρώπους, με τις λιγούρες και τα συμπτώματα στέρησης να επιμένουν για αρκετές εβδομάδες, ειδικά για όσους δεν έχουν ισχυρά κίνητρα διακοπής. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την πρώτη «καθαρή» αναπνοή, το σώμα αρχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο. Και με όλες τις «καθαρές» αναπνοές που συνεχίζονται για τις επόμενες βδομάδες και μήνες, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται. (Διακοπή καπνίσματος και σύντομες παρεμβάσεις)

Τι αλλάζει στο σώμα μετά τη διακοπή του καπνίσματος;

Τα συμπτώματα στέρησης της διακοπής του καπνίσματος είναι:

  • ο πόθος για κάπνισμα
  • η ευερεθιστικότητα
  • η ανησυχία

Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, έντονη πείνα, αύξηση βάρους, θλίψη και άγχος, σύμφωνα με το CDC.

Τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος ξεκινούν περίπου 20 λεπτά μετά την τελευταία τζούρα. Τότε είναι που ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση ενός καπνιστή αρχίζουν να μειώνονται, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS). (Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για διακοπή του καπνίσματος;)

Σύμφωνα με την ACS, χρειάζονται μερικές ημέρες για να ομαλοποιηθούν τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα. Σε δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες, η κυκλοφορία του αίματος αρχίζει να βελτιώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων αυξάνεται.

Πιο σταδιακά, ο βήχας αρχίζει να υποχωρεί, καθώς απομακρύνεται η βλέννα από τους πνεύμονες. Αυτό οφείλεται στο ότι οι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με τρίχες στους πνεύμονες, αρχίζουν να επουλώνονται. Σύμφωνα με το smokefree.gov του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, παρόλο που οι ουλές στους πνεύμονες δεν μπορούν να αναστραφούν, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει ως προληπτικό μέτρο της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της πνευμονικής νόσου. Επιπρόσθετα, με την πάροδο του χρόνου, ο κίνδυνος πνευμονίας και καρκίνου του πνεύμονα μειώνεται. (Διακοπή καπνίσματος: Η διέγερση του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει;)

Ένα από τα οφέλη λοιπόν, της διακοπής του καπνίσματος, είναι ένα πιο δυνατό σώμα. Ο κίνδυνος καταγμάτων των οστών με την πάροδο του χρόνου μειώνεται. Το ανοσοποιητικό σύστημα δυναμώνει, πράγμα που βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιείς. Ταυτόχρονα και οι μυς αρχίζουν να δυναμώνουν, εξαιτίας της αυξημένης διαθεσιμότητας οξυγόνου στο αίμα.

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο όφελος, όμως, της διακοπής του καπνίσματος, είναι ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και καρκίνου. Ο κίνδυνος ενός ατόμου να υποστεί καρδιακή προσβολή μειώνεται δραματικά σε ένα έως δύο χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με την ACS. Σε μια μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διακοπή του καπνίσματος λειτουργεί όπως η λήψη τριών φαρμάκων για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, για ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα. (Μπορεί το ηλετρονικό τσιγάρο να οδηγήσει στην διακοπή του καπνίσματος;)

Σύμφωνα με τη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Tinka van Trier, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος είναι ακόμη μεγαλύτερα από ό,τι θεωρείτο παλαιότερα. Ορισμένα προβλήματα γονιμότητας επιλύονται καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, η διακοπή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης 12 τύπων καρκίνου.

Τέλος, με βάση μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η διανοητική πτώση είναι σημαντικά μειωμένη, ειδικά για τα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα στη μέση ηλικία. (8 συμβουλές για να κόψετε γρήγορα και εύκολα το κάπνισμα)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What happens to your body when you quit smoking https://medicalxpress.com/news/2023-01-body.html

Quitting smoking is hard—increase your chance of success https://medicalxpress.com/news/2022-11-hardincrease-chance-success.html

Association Between Smoking, Smoking Cessation, and Mortality by Race, Ethnicity, and Sex Among US Adults https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2797597