Μολυσματικές ασθένειες

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την χρήση μάσκας από μικρά παιδιά;

Πρέπει ή δεν πρέπει να φοράτε μάσκα; Και εάν το κάνετε, ποιο υλικό είναι καλύτερο; Και τι γίνεται με τα παιδιά; Όλες αυτές είναι πολύ εύλογες απορίες, δεδομένου ότι οι συστάσεις των Κυβερνήσεων ποικίλουν ανά διαστήματα και η σύγχυση που προκαλείται στο κοινό είναι μεγάλη.

Πλέον η χρήση μάσκας σε πολλές χώρες του κόσμου είναι υποχρεωτική και μάλιστα τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τονίζουν ότι η χρήση μάσκας για τους Αμερικάνους είναι υποχρεωτική σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με την Δρ. Tina Ardon, οικογενειακή ιατρό της Mayo Clinic, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική μόνο για τους ενήλικες, αλλά και για παιδιά άνω των 2 ετών όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους. Επειδή ωστόσο, οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές αναφέρονται στη χρήση μάσκα από ενήλικες, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να κατανοήσουν το τι γίνεται με την χρήση της μάσκας στα παιδιά τους.

Τι γίνεται με την χρήση μάσκας στα παιδιά;

Τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να φοράνε μάσκες και παρόλο που ο κάθε γονέας θα ήθελε να προστατεύσει και τα μικρότερα παιδιά και τα βρέφη, η Δρ. Ardon, εξηγεί ότι η χρήση μάσκας στα παιδιά κάτω των 2 ετών είναι απαγορευτική, επειδή έχουν μικρούς αεραγωγούς και αντί να τα προστατεύσουμε, ενδεχομένως, να τους προκαλέσουμε πρόβλημα. Επίσης, συνιστά στους γονείς, στην περίπτωση που είναι αναγκαίο να επισκεφτούν ένα πολυσύχναστο χώρο, να χρησιμοποιούν baby carrier ως άλλο μέσο προστασίας.

Ποιο είδος μάσκας είναι καλύτερο;

Η Δρ Ardon, προτείνει την χρήση υφασμάτινων μασκών, ως πιο άνετες, τόσο για τα μικρά παιδιά, όσο και για τα μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και να αποστειρωθούν πριν επαναχρησιμοποιηθούν.

Το μέγεθος και η εφαρμογή  της μάσκας έχουν επίσης μεγάλη σημασία

Το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό ως προς το μέγεθος και το σχήμα, οπότε είναι σημαντικό ο καθένας να βρει το μέγεθος που του ταιριάζει. Την μάσκα δηλαδή που δεν είναι ούτε πολύ μεγάλη στο πρόσωπο του, ούτε πολύ σφιχτή. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά άνω των 2 ετών.

Να θυμάστε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι εξοικειωμένα με την μάσκα και ενδεχομένως να μην αντιλαμβάνονται τον λόγο που πρέπει να την φορούν και να αντιδρούν, έτσι ίσως χρειαστεί εξασκηθείτε μαζί τους φορώντας μάσκα στο σπίτι πριν βγείτε έξω, ώστε να την συνηθίσουν. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζετε στα παιδιά σας ότι ακόμη και αν φορούν μάσκα πρέπει να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπο τους.

Όσον αφορά το πότε πρέπει να φοράτε μάσκα, η Δρ Ardon, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τις οδηγίες που αφορούν την περιοχή σας και πάντα να έχετε κατά νου τους κανόνες που αφορούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και να αποφεύγετε να επισκέπτεστε πολυσύχναστους χώρους, όπως τις παιδικές χαρές για παράδειγμα, στις οποίες τα παιδιά, ναι μεν μπορεί να φορούν μάσκα, αλλά σίγουρα θα τους είναι πολύ δύσκολο να κρατήσουν τις κατάλληλες αποστάσεις από τα άλλα παιδιά.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved