Πρόληψη και θεραπεία

Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία του ανθρώπου;

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νύχια μπορούν να παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για την γενική υγεία ενός ανθρώπου. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να «διαβάσετε» τα σημάδια που σας δείχνουν και να τα ερμηνεύσετε σωστά.

Τι δείχνουν τα νύχια για την υγεία του ανθρώπου;

1. Χλωμά νύχια

Τα πολύ χλωμά νύχια, μερικές φορές ενδέχεται να αποτελούν σημάδι κάποια σοβαρής ασθένειας, όπως:

2. Λευκά νύχια

Σε περίπτωση που το μεγαλύτερο μέρος των νυχιών σας είναι λευκό, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει ηπατικά προβλήματα, όπως η ηπατίτιδα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για εξετάσεις.

3. Μπλε νύχια

Τα νύχια με γαλαζωπή απόχρωση, μπορεί να σημαίνουν ότι το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει πνευμονικό πρόβλημα, όπως το εμφύσημα. Επιπρόσθετα, με τα μπλε νύχια συσχετίζονται και ορισμένα καρδιακά προβλήματα.

4. Κίτρινα νύχια

Τα κίτρινα νύχια, υποδηλώνουν συνήθως μυκητιακή λοίμωξη. Μάλιστα, καθώς επιδεινώνεται η λοίμωξη, τα νύχια αρχίζουν να παχαίνουν και να θρυμματίζονται. Σημειώνεται ότι σε σπάνιες περιπτώσεις, τα κίτρινα νύχια υποδηλώνουν πιο σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως η πνευμονική νόσος, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και η ψωρίαση.

5. Κυματιστά νύχια

Σε περίπτωση που η επιφάνεια των νυχιών σας είναι τραχιά και κυματιστή, τότε αυτό ενδέχεται να είναι σημάδι ψωρίασης ή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Σε αυτή την περίπτωση, το δέρμα κάτω από το νύχι είναι συνήθως κοκκινωπό.

6. Σπασμένα νύχια

Τα ξηρά και εύθραυστα νύχια που σπάνε εύκολα, είναι συνδεδεμένα με τον θυρεοειδή. Σημειώνεται ότι τα εύθραυστα νύχια σε συνδυασμό με μια κιτρινωπή απόχρωση υποδηλώνουν συνήθως μυκητιακή λοίμωξη.

7. Σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια

Οι σκούρες γραμμές κάτω από το νύχια μπορεί να υποδηλώνουν μελάνωμα, τον πιο επικίνδυνο τύπο καρκίνου του δέρματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας για εξετάσεις και θεραπευτικές συμβουλές.

8. Ροκανισμένα νύχια

Το δάγκωμα των νυχιών δεν είναι μόνο μια κακή συνήθεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει κάποια διαταραχή άγχους που μπορεί να βελτιωθεί μέσω θεραπείας. Κατά κύριο λόγο, το δάγκωμα των νυχιών έχει συνδεθεί με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Αν διαπιστώνετε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε κάποιον γιατρό.


+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Your Nails Say About Your Health https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-nails-and-health

Nail Disorders: What Your Nails Say About Your Health https://www.onhealth.com/content/1/nail_health