Τι αισθάνεσαι;

Διατροφή

Τι δεν πρέπει να τρώνε όσοι λαμβάνουν στατίνες για τη ρύθμιση της χοληστερόλης;

Μπορώ να τρώω γκρέιπφρουτ αν παίρνω στατίνες;

Είναι αποδεδειγμένο πως τα εσπεριδοειδή και ιδιαίτερα τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ κάνουν καλό στην υγεία και προσφέρουν στον οργανισμό πλήθος βιταμινών, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις η κατανάλωση τους σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή όπως οι στατίνες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA) η κατανάλωση του φρούτου γκρέιπφρουτ πρέπει να γίνεται με προσοχή όταν γίνεται ταυτόχρονη λήψη στατινών, διότι μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό που επεξεργάζεται το ήπαρ το φάρμακο, συνεπώς όταν κυκλοφορεί το φάρμακο σε μεγαλύτερη ποσότητα στο αίμα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές.

Επειδή το γκρέιπφρουτ αποτελεί ένα πλούσιο σε βιταμίνες φρούτο με αντιοξειδωτική δράση δεν απαγορεύεται εντελώς η κατανάλωση του, αλλά θα πρέπει να οριστεί η ποσότητα του φρούτου που θα καταναλωθεί από τον θεράποντα ιατρό.

Τι ακριβώς είναι οι στατίνες;

Οι στατίνες είναι φάρμακα που λαμβάνονται για την ρύθμιση της χοληστερόλης στον οργανισμό και συνταγογραφούνται για αρκετές νόσους -κυρίως καρδιοαγγειακές- ώστε να ανασταλεί η παραγωγή περισσότερης χοληστερόλης και να απορροφηθεί η επιπρόσθετη χοληστερόλη που προσκολλάται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αποτρέποντας την δημιουργία πλάκας και συνεπώς στένωσης των αρτηριών. Μερικές ουσίες που υπάγονται στην κατηγορία των στατινών είναι :

 • Ατορβαστατίνη
 • Λοβαστατίνη
 • Σιμβαστατίνη
 • Φλουβαστατίνη
 • Πιταβαστίνη
 • Πραβαστατίνη
 • Ροσουβαστατίνη

Επιπλέον, καλό είναι να αναφερθεί ότι η μείωση της χοληστερόλης στον οργανισμό μπορεί να επιτευχθεί και με την σωστή διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και την τακτική άσκηση.

Η αλληλεπίδραση της στατίνης με την κατανάλωση γκρέιπφρουτ

Ο κίνδυνος επιπλοκών αφορά μονάχα στην λήψη στατινών από το στόμα και συγκεκριμένα αυτό συμβαίνει με τις ουσίες Λοβοστατίνη, Ατορβαστατίνη και Σιμβαστατίνη. Αν γίνει ταυτόχρονη λήψη μεγάλης ποσότητας γκρέιπφρουτ με τις παραπάνω ουσίες τότε το συγκεκριμένο φρούτο ενεργοποιεί το ένζυμο CYP3A4 που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να μεταβολίσει τις στατίνες. Το γκρέιπφρουτ δεν επηρεάζει τις υπόλοιπες κατηγορίες στατινών καθώς η επεξεργασία τους γίνεται με άλλο ένζυμο- το CYP2C9- ενώ επίσης δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα όταν η λήψη στατινών γίνεται σε ενέσιμη μορφή.

Η σωστή ποσότητα κατανάλωσης του γκρέιπφρουτ

Δεν είναι γνωστή η ακριβής ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει αντίδραση με τις παραπάνω ουσίες, αλλά επιστήμονες από το Κλίβλαντ αναφέρουν ότι είναι διαφορετική η αναλογία για κάθε οργανισμό, αφού θεωρούν ότι μόνο με μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκύψει επιπλοκή, ενώ η κατανάλωση χυμών που περιέχουν και άλλα φρούτα δεν αποτελούν κίνδυνο. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί κάποιο σύμπτωμα ή ενόχληση πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει με τον ιατρό.

Πιθανές επιπλοκές από υπερκατανάλωση γκρέιπφρουτ

Το μέγεθος των επιπλοκών, αν και δεν είναι συχνές, είναι σημαντικό, ειδικά για ανθρώπους άνω των 65 ετών όπως ενημερώνει ο FDA:

 • Προβλήματα στο ήπαρ
 • Πεπτικά προβλήματα και δυσκολίες
 • Αύξηση του σακχάρου στο αίμα
 • Νευρολογικές διαταραχές
 • Απώλεια μνήμης και γνωστικές διαταραχές

Χρειάζεται προσοχή στον συνδυασμό γκρέιπφρουτ και με άλλα φάρμακα εκτός από τις στατίνες;

Εκτός από τις συγκεκριμένες στατίνες, λόγω της λειτουργίας των ενζύμων, επιπλοκές έπειτα από υπερβολική κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να προκληθούν και με τα αντικαρκινικά φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά και γενικότερα τα φαρμάκων που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στην αλληλεπίδραση με φάρμακα που καταστέλλουν αλλεργίες.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Should I Avoid Mixing Grapefruit and Statins? https://www.healthline.com/health/high-cholesterol/grapefruit-and-statins

Effect of Low Furanocoumarin Hybrid Grapefruit Juice Consumption on Midazolam Pharmacokinetics https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5299073/

CYP2C9 gene https://ghr.nlm.nih.gov/gene/CYP2C9

Statin side effects: Weigh the benefits and risks https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/statin-side-effects/art-20046013

Do Your Statins and Grapefruit Safely Mix? https://health.clevelandclinic.org/statins-grapefruit-safely-mix/