Υγεία στόματος

Τι δηλώνει η δυσοσμία της αναπνοής;

Οι άνθρωποι συνήθως συνδέουν την έντονη μυρωδιά της αναπνοής με την κακή οδοντική υγιεινή ή ένα πρόσφατο γεύμα. Ωστόσο, μπορεί να αποκαλύπτει πολύ περισσότερα από αυτό.

Εάν η αναπνοή ενός ατόμου μυρίζει σαν ξεβαφτικό νυχιών, γνωστό κι ως ασετόν μπορεί να δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες κετονών στο αίμα του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διαβήτη, χρήση αλκοόλ ή διατροφικές συνήθειες.

Είτε ένα άτομο πάσχει από διαβήτη τύπου 1, είτε από διαβήτη τύπου 2, μια οσμή που μοιάζει με ακετόνη στην αναπνοή μπορεί να υποδηλώνει διαβητική κετοξέωση (DKA), μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πώς συνδέεται ο διαβήτης με την αναπνοή που μοιάζει με ακετόνη;

Το 2009, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάλυση της αναπνοής ενός ατόμου θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό του προδιαβήτη, του πρώιμου σταδίου του διαβήτη. Τα άτομα που εξέπνεαν υψηλότερα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Μια πιο πρόσφατη περίληψη από το 2014 συμφωνεί επίσης με την αποτελεσματικότητα της χρήσης ενός τεστ αναπνοής για τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οι παθήσεις των ούλων, συμπεριλαμβανομένης της ουλίτιδας, μπορεί να προκαλέσουν κακή αναπνοή, αλλά όχι αναπνοή που μυρίζει σαν ακετόνη.

Όταν ένα άτομο πάσχει από διαβήτη, το σώμα του είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Συνήθως, η ινσουλίνη διασπά τη γλυκόζη στο αίμα ώστε να μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να παρέχει ενέργεια.

Εάν το σώμα δεν μπορεί να πάρει την ενέργειά του από τη γλυκόζη, αρχίζει να καίει λίπος για καύσιμο αντ’ αυτού. Η διαδικασία διάσπασης του λίπους για ενέργεια απελευθερώνει υποπροϊόντα που ονομάζονται κετόνες.

Η ακετόνη είναι ένας τύπος κετόνης και είναι η ίδια ουσία που κάνει τα φρούτα να μυρίζουν και βρίσκεται σε ορισμένα προϊόντα αφαίρεσης των βερνικιών νυχιών.

Εάν η αναπνοή ενός ατόμου με διαβήτη μυρίζει ακετόνη, αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα κετονών στο αίμα του. Καθώς οι κετόνες συσσωρεύονται, αυξάνουν την οξύτητα του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι αρκετά τοξικό.

Τι είναι η διαβητική κετοξέωση (DKA);

Η κέτωση είναι όταν το σώμα διασπά τα λιπαρά οξέα για ενέργεια. Καθώς συμβαίνει αυτό, το ήπαρ απελευθερώνει κετόνες, συμπεριλαμβανομένης της ακετόνης, ως υποπροϊόντα.

Όταν το σώμα διασπά τα λιπαρά, η αναπνοή μπορεί να μυρίζει πιο γλυκιά, επειδή το σώμα αποβάλλει ακετόνη.

Συνήθως δεν είναι επιβλαβές για το σώμα να καίει λίπος, εφόσον τα επίπεδα κετονών στο αίμα δεν γίνονται πολύ υψηλά.

Ωστόσο, εάν υπάρχει υπερβολικά πολλή γλυκόζη στο αίμα και πολύ λίγη στα κύτταρα – όπως μπορεί να συμβεί με τον διαβήτη – τα επίπεδα κετονών μπορεί να αυξηθούν πολύ υψηλά. Αυτή η υπερπαραγωγή κετονών είναι που θέτει ένα άτομο σε κίνδυνο για διαβητική κετοξέωση.

Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να προκαλέσει οξίνιση του αίματος και να επηρεάσει τη λειτουργία των οργάνων. Η κατάσταση εμφανίζεται συνήθως σταδιακά, αλλά αν ένα άτομο έχει κάνει έμετο, μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της διαβητικής κετοξέωσης;

Εάν η αναπνοή ενός ατόμου μυρίζει πολύ φρουτώδη ή έντονα ακετόνη, μπορεί να υποδηλώνει DKA. Άλλα συμπτώματα της DKA περιλαμβάνουν:

Εάν τα συμπτώματα εξελιχθούν χωρίς θεραπεία, το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει σε κώμα. Χωρίς ιατρική παρέμβαση, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα όργανα. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA) συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην ασκούνται αν έχουν συμπτώματα DKA και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την διαβητική κετοξέωση;

Ένα άτομο μπορεί να διατρέχει κίνδυνο για διαβητική κετοξέωση εάν:

  1. Έχει διαβήτη τύπου 1
  2. Παίρνουν ένα φάρμακο της κατηγορίας των αναστολέων SGLT-2 (όπως το Jardiance ή το Invokana)
  3. Δεν λαμβάνουν αρκετή ινσουλίνη για τις ανάγκες τους
  4. Ξυπνούν με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί μερικές φορές να συμβεί εν μία νυκτί
  5. Δεν λαμβάνουν συμπληρωματική ινσουλίνη όταν απαιτείται, όπως για παράδειγμα επειδή την ξεχνούν ή επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσουν

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν DKA περιλαμβάνουν:

  • το κρυολόγημα ή η γρίπη
  • έλλειψη κατανόησης σχετικά με το γιατί και πώς να ελέγχετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη ΔΚΑ και τον κίνδυνο που ενέχει
  • καρδιακή προσβολή, ιδίως σε ηλικιωμένους με διαβήτη
  • η χρήση κοκαΐνης ή άλλων ουσιών
  • παγκρεατίτιδα
  • εγκεφαλικό επεισόδιο
  • η χρήση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών, ορισμένων αντιψυχωσικών φαρμάκων και των θειαζιδικών διουρητικών

Η γνώση της διαβητικής κετοξέωσης και η ικανότητα αναγνώρισης των συμπτωμάτων της μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ατόμου.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για τη διαβητική κετοξέωση;

Όταν η αναπνοή ενός ατόμου με διαβήτη μυρίζει σαν ακετόνη, θα πρέπει να ελέγξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του.

Εάν η ένδειξη είναι πάνω από 240 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο, η ADA προτείνει τον έλεγχο για κετόνες. Αυτό περιλαμβάνει μια εξέταση ούρων που μπορεί να κάνει το άτομο στο σπίτι.

Η ADA συνιστά να γίνεται έλεγχος για κετόνες κάθε 4-6 ώρες όταν ένα άτομο είναι άρρωστο, όπως με κρυολόγημα ή γρίπη.

Ένα άτομο θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια εάν:

  • η αναπνοή του μυρίζει έντονα ακετόνη
  • υπάρχουν άλλα συμπτώματα της DKA
  • μια εξέταση δείχνει ότι τα επίπεδα κετονών του είναι υψηλά

Εάν η αναπνοή ενός ατόμου που δεν έχει διαγνωστεί με διαβήτη μυρίζει ακετόνη, θα πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό που μπορεί να ελέγξει για διαβήτη και άλλες αιτίες της οσμής.

Ποια είναι η θεραπεία και η πρόληψη για τη διαβητική κετοξέωση;

Ένα άτομο που ζει με διαβήτη και έχει συμπτώματα διαβητικής κετοξέωσης θα χρειαστεί πιθανότατα θεραπεία στο νοσοκομείο.

Συνήθως θα λάβει:

  • ενδοφλέβια αντικατάσταση υγρών
  • ενδοφλέβια ινσουλίνη
  • παρακολούθηση και διαχείριση οποιασδήποτε ηλεκτρολυτικής ανισορροπίας που προκύπτει από τη ΔΚΑ

Για την πρόληψη της DKA, ένα άτομο πρέπει:

  • να χρησιμοποιεί ινσουλίνη και άλλα φάρμακα σύμφωνα με τις συστάσεις του γιατρού και να σημειώνει τυχόν αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης ή άλλα συμπτώματα
  • να κάνει επιλογές στον τρόπο ζωής που θα βοηθούν στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα του σε χαμηλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων της διατροφής και της άσκησης
  • να μαθαίνει τα σημάδια μιας έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με τον διαβήτη και να γνωρίζει ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει

Ποιες είναι οι άλλες αιτίες που κάνουν την αναπνοή να μοιάζει με ακετόνη;

Ο διαβήτης δεν είναι η μόνη πάθηση που συνδέεται με αναπνοή που μυρίζει ακετόνη.

  1. Μια κετογονική δίαιτα

Ορισμένοι άνθρωποι ακολουθούν μια κετογονική ή “κετογονική” δίαιτα, η οποία περιέχει:

  • υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος
  • μέτρια ποσότητα πρωτεϊνών
  • πολύ λίγους υδατάνθρακες

Αυτή η δίαιτα μπορεί να αναγκάσει το σώμα να διασπάσει το λίπος για ενέργεια, αντί για τους υδατάνθρακες.

Μελέτες δείχνουν ότι η ποσότητα ακετόνης στην αναπνοή ενός υγιούς ατόμου συσχετίζεται με το ρυθμό απώλειας λίπους. Εάν ένα άτομο ακολουθεί κετογονική δίαιτα για να χάσει βάρος, μπορεί να έχει μια ελαφριά οσμή ακετόνης στην αναπνοή του.

Αυτός ο τύπος δίαιτας δεν είναι κατάλληλος για όλους και μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οι βραχυπρόθεσμες επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυτά μπορεί να περάσουν σε λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες, αλλά είναι επίσης πιθανές οι μακροπρόθεσμες, ανεπιθύμητες επιπτώσεις, όπως:

  • ηπατικά προβλήματα
  • πέτρες στα νεφρά
  • ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών
  • ελλείψεις πρωτεϊνών

Όποιος σκέφτεται να δοκιμάσει μια δίαιτα κετο θα πρέπει πρώτα να μιλήσει με έναν γιατρό. Δεν είναι ασφαλής για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με ηπατική ανεπάρκεια, παγκρεατίτιδα και των ατόμων που ζουν ήδη με υψηλή χοληστερόλη.

Ενώ ακολουθεί κάποιος τη δίαιτα, θα πρέπει να διασφαλίζει ότι καταναλώνει αρκετά υγρά και ηλεκτρολύτες.

  1. Αλκοολική κετοξέωση

Ένα άτομο που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μην έχει υγιεινή διατροφή ή να μην τρώει αρκετά τρόφιμα για να παρέχει στον οργανισμό του ενέργεια.

Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα μπορεί να παράγει κετόνες και να αναπτυχθεί μια κατάσταση που ονομάζεται αλκοολική κετοξέωση.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • οσμή ακετόνης στην αναπνοή
  • ναυτία και έμετος
  • κοιλιακό άλγος

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός από τον κίνδυνο αλκοολικής κετοξέωσης, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αιχμές στο σάκχαρο του αίματος.

Τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη συνολική πρόσληψη σακχάρων ενός ατόμου, ειδικά αν περιλαμβάνουν μείγματα, όπως αναψυκτικά.

Όποιος δυσκολεύεται να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να ζητήσει τη συμβουλή ενός γιατρού.

Ποιες είναι οι πηγές ακετόνης ;

Εκτός του ανθρώπινου σώματος, η ακετόνη υπάρχει σε:

  • διαλυτικά χρωμάτων
  • βερνίκι νυχιών
  • αφαιρετικό βερνικιών νυχιών
  • διεργασίες κατασκευής πλαστικών


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Anderson, J. C. (2015). Measuring breath acetone for monitoring fat loss: Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737348/

Diabetes & DKA (ketoacidosis). https://www.diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones

Diabetic ketoacidosis. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-ketoacidosis/symptoms-causes/syc-20371551

Dillon, E. L., et al. (2009). Novel noninvasive breath test method for screening individuals at risk for diabetes. http://care.diabetesjournals.org/content/32/3/430.long

Gosmanov, A. R., et al. (2021). Hyperglycemic crises: Diabetic ketoacidosis and hyperglycemic hyperosmolar state https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279052/

Ketogenic diet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/

Alcoholic ketoacidosis: A case report and review of the literature. https://academic.oup.com/omcr/article/2016/3/31/1827076

Design of a breath analysis system for diabetes screening and blood glucose level prediction https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24951676/

Why does my breath smell like acetone? https://www.medicalnewstoday.com/articles/319683?utm_source=Sailthru%20Email&utm_medium=Email&utm_campaign=MNT%20Daily%20News&utm_content=2022-04-28&apid=28106639&rvid=2ab703bd2390da602db730ffcabad69b1d2287d478aa6b1a4e00412dc18de389#summary