Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Τι είναι φούσκωμα; Τι το προκαλεί; Πώς θεραπεύεται;

Φούσκωμα είναι η διάταση (επέκταση) του στομάχου. Πρόκειται για μια δυσάρεστη αίσθηση πληρότητας που κάνει το στομάχι να δείχνει μεγαλύτερο. Συνήθως είναι αποτέλεσμα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, αλλά για πολλές γυναίκες αποτελεί και σύμπτωμα της περιόδου. (Περίοδος: Απαντήσεις σε 9 σημαντικές ερωτήσεις)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακούφισης του φουσκώματος, που επιλέγονται ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί. (Μπορεί το φούσκωμα να προκαλέσει δύσπνοια;)

Ποια είναι τα συμπτώματα του φουσκώματος;

Τα συμπτώματα του φουσκώματος περιλαμβάνουν:

Σημειώνεται ότι ανάλογα με την αιτία, το φούσκωμα μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως οι κοιλιακές κράμπες.

Τι προκαλεί φούσκωμα;

Το φούσκωμα είναι συνήθως αποτέλεσμα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών και ορισμένων συνηθειών που οδηγούν σε συσσώρευση αερίων στο πεπτικό σύστημα. (Αυτά τα 6 τρόφιμα προκαλούν πεπτικά αέρια)

Υπάρχουν ωστόσο και άλλες πιθανές αιτίες που προκαλούν φούσκωμα, όπως:

1. Ο τρόπος κατανάλωσης του φαγητού

  • Κατανάλωση υπερβολικού φαγητού: Ο ιστός του στομαχιού είναι ελαστικός, αλλά η κατανάλωση περισσότερης τροφής από αυτήν που μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα, προκαλεί φούσκωμα.
  • Γρήγορη κατανάλωση φαγητού: Η γρήγορη κατανάλωση φαγητού ευνοεί την κατάποση αέρα, γεγονός που προκαλεί φούσκωμα και πεπτικά αέρια.

2. Τι καταναλώνετε

  • Τσίχλα και ανθρακούχα ποτά: Η τσίχλα και τα ανθρακούχα ποτά ευνοούν την κατάποση αέρα και προκαλούν φούσκωμα.
  • Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, ειδικά αν δεν καταναλώνονται ενίοτε σε τακτική βάση.
  • Αλκοόλ: Το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, προκαλούν προσωρινό φούσκωμα, ερεθίζοντας την επένδυση του στομάχου.

3. Συνθήκες υγείας

  • Δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα αφήνει τα κόπρανα στα έντερα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα οποία φουσκώνουν τα έντερα, προκαλώντας αέρια και φούσκωμα στο κάτω μέρος του στομαχιού.
  • Τροφικές ευαισθησίες και δυσανεξίες: Οι τροφικές ευαισθησίες εμφανίζονται με την κατανάλωση ενός τροφίμου που πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως το φούσκωμα.
  • Τροφικές αλλεργίες: Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται με την κατανάλωση ενός τροφίμου που το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται ως βλαβερό και αντιδρά για να προστατεύσει τον οργανισμό. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες είναι στα αυγά, το γάλα, τα φιστίκια και στους ξηρούς καρπούς. Μαζί με τα συμπτώματα των αλλεργιών, ενδέχεται να εμφανιστεί και κοιλιακό φούσκωμα. (Τροφική αλλεργία ή ευαισθησία; Ποια η διαφορά;)
  • Κολιοκάκη: Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που προκαλείται από την πρωτεΐνη γλουτένη. Μετά την κατανάλωση τροφίμων με γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, προκαλώντας διάρροια, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, πονοκεφάλους και κόπωση.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και διάρροια. Τα συμπτώματα του IBS τείνουν να εμφανίζονται μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου ή ποτού που πυροδοτεί την έναρξή τους.

Σημειώνεται ότι φούσκωμα μπορεί να προκληθεί και εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων που συμβαίνουν κατά την έμμηνο ρύση. (Εμμηνορροϊκός κύκλος: Ποια είναι τα στάδιά του; Πότε παρατηρούνται αλλαγές;)

Πώς θεραπεύεται το φούσκωμα;

Μια απλή βόλτα στο τετράγωνο και λίγο μασάζ στην κοιλιά, είναι δύο απλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στην μετακίνηση των πεπτικών αερίων, ανακουφίζοντας έτσι το φούσκωμα.

Υπάρχουν επίσης μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και συμπληρώματα, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του φουσκώματος ή να μειώσουν την δυσφορία κατά την εμφάνισή της. Συγκεκριμένα:

  • Αντιόξινα: Τα αντιόξινα περιέχουν σιμεθικόνη, η οποία προσκολλάται στις φυσαλίδες που δημιουργούνται στο στομάχι και τις διασπά, βοηθώντας έτσι τα αέρια να απελευθερωθούν πιο εύκολα.
  • Pepto-Bismol (υποσαλικυλικό βισμούθιο): Μειώνει το φούσκωμα που προκαλείται από στομαχικές διαταραχές.
  • Beano: Περιέχει άλφα-γαλακτοσίδηase, ένα ένζυμο που διασπά τους σύνθετους υδατάνθρακες σε πιο εύπεπτα σάκχαρα, πράγμα που βοηθά στην πρόληψη των αερίων.
  • Lactaid: Περιέχει λακτάση, η οποία βοηθά στην πρόληψη των αερίων σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι «καλά» βακτήρια που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, το φούσκωμα μπορεί να αποτελεί σημάδι ενός ιατρικού προβλήματος.

  • Εάν παρατηρήσετε ότι φουσκώνετε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, ενημερώστε τον γιατρό σας, διότι μπορεί να έχετε κάποια τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία.
  • Σε περίπτωση που το φούσκωμα είναι μακροχρόνιο και δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές αλλαγές που κάνετε ή στη χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.


+ 13 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Bloating? https://www.verywellhealth.com/abdominal-bloating-3496072

How to Beat the Bloat https://www.nm.org/healthbeat/healthy-tips/nutrition/how-to-beat-the-bloat

How Long Does It Take to Digest Food https://health.clevelandclinic.org/how-long-does-it-take-to-digest-food/

Symptoms & Causes of Gas in the Digestive Tract https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gas-digestive-tract/symptoms-causes

ABDOMINAL BLOATING: A MYSTERIOUS SYMPTOM https://www.med.unc.edu/ibs/wp-content/uploads/sites/450/2017/10/Abdominal-Bloating.pdf

When should I be worried about abdominal bloating? https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach#when-to-call-the-doctor

Gas and Gas Pain https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/7314-gas-and-gas-pain#care-and-treatment

Abdominal Self Massage https://www.med.umich.edu/1libr/MBCP/AbdominalSelfmassage.pdf

Symptoms of Celiac Disease https://celiac.org/about-celiac-disease/symptoms-of-celiac-disease/

Food Allergy https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/

Food allergy, intolerance, or sensitivity: What’s the difference, and why does it matter? https://www.health.harvard.edu/blog/food-allergy-intolerance-or-sensitivity-whats-the-difference-and-why-does-it-matter-2020013018736

Bloated Stomach https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21740-bloated-stomach

Symptoms & Causes of Gas in the Digestive Tract https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gas-digestive-tract/symptoms-causes