Αίμα

Αναιμία από έλλειψη σιδήρου λόγω βαριών εμμηνορροϊκών περιόδων: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;

Η σιδηροπενική αναιμία από βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους είναι πολύ συχνή. Σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, είναι η πιο συχνή αιτία σιδηροπενικής αναιμίας. Η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 1/3 των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, με ορισμένες από αυτές να διατρέχουν κίνδυνο αναιμίας από έλλειψη σιδήρου. (Μεσογειακή αναιμία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;

Η αναιμία είναι μια ιατρική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει χαμηλότερη συγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα. Για την αναιμία υπάρχουν διάφορες υποκείμενες αιτίες, όπως γενετικές ασθένειες, ανεπάρκειες βιταμινών, παρενέργειες φαρμάκων, αυτοάνοσα νοσήματα και θεραπείες από ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες αναιμίας. Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, του τμήματος των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει οξυγόνο. Έτσι, εάν δεν υπάρχει αρκετός σίδηρος, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. (Σιδηροπενική αναιμία: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματά της και πώς αντιμετωπίζεται;)

Όταν ένα άτομο δεν λαμβάνει αρκετό σίδηρο μέσω της διατροφής του, προκαλείται ανεπάρκεια σιδήρου και τελικά αναιμία. Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί επίσης να προκληθεί όταν το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει σίδηρο, για τον οποιοδήποτε λόγο.

Μάλιστα, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκύψει λόγω της μακροχρόνιας και σταδιακής απώλειας αίματος. Ως εκ τούτου, οι ασυνήθιστα βαριές περίοδοι μπορούν να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία, προκαλώντας συμπτώματα όπως κόπωση, ζάλη, μειωμένη πνευματική οξύτητα και γενικά μειωμένη αίσθηση ευεξίας. (Ηπατίτιδα C: Πώς προκαλεί αναιμία; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Τι είναι η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία;

Η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία είναι η ασυνήθιστα βαριά ή παρατεταμένη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, που συνοδεύεται συνήθως από δυσφορία, μειωμένη διάθεση και μειωμένη ενέργεια.

Ως βαριά έμμηνος ρύση ορίζεται η περίοδος που διαρκεί περισσότερο από επτά ημέρες ή κατά την οποία χάνονται περισσότερα από 80 χιλιοστόλιτρα (5,4 κουταλιές της σούπας ή το ένα τρίτο του φλιτζανιού) αίματος. (3 λόγοι για τους οποίους η φετινή περίοδος γρίπης είναι η χειρότερη των τελευταίων 10 χρόνων)

Πρακτικά μιλώντας, είναι δύσκολο για μια γυναίκα να καταλάβει αν έχει βαριά περίοδο. Μερικές γυναίκες μπορεί να χάνουν αρκετό αίμα κατά την περίοδό τους, αλλά να μην το καταλαβαίνουν, ενώ άλλες μπορεί να αντιλαμβάνονται ότι έχουν βαριές περιόδους, αλλά στην πραγματικότητα να χάνουν φυσιολογική ποσότητα αίματος κάθε μήνα. (Έμμηνος ρύση (Περίοδος): Πόσες ημέρες αιμορραγίας θεωρούνται φυσιολογικές;)

Η μη φυσιολογική αιμορραγία της μήτρας μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά ιατρικά προβλήματα, όπως:

Πώς θεραπεύεται η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία;

Η θεραπεία της βαριάς εμμηνορροϊκής αιμορραγίας, επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της αιτίας που την προκαλεί. Ορισμένες αιτίες έχουν πολύ συγκεκριμένες θεραπείες, όπως η θυρεοειδική ορμόνη για τη νόσο του θυρεοειδούς ή μια θεραπεία που ονομάζεται δεσμοπρεσσίνη για άτομα με αιμορραγικές διαταραχές. (Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία: Αποτελεί σύμπτωμα γυναικολογικού καρκίνου;)

1. Φάρμακα

Για τη βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία χωρίς σαφή αιτία, οι ορμονικές θεραπείες αποτελούν τη βασική θεραπεία. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες έχουν βελτιωμένα συμπτώματα με τη χρήση μιας ενδομήτριας συσκευής που απελευθερώνει την ορμόνη λεβονοργεστρέλη (όπως το Mirena).

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι επίσης χρήσιμα, διότι περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνες ή μόνο προγεστίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου, έτσι ώστε η αιμορραγία να μην είναι τόσο βαριά ή παρατεταμένη.

Επίσης, ένα άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται είναι το τρανεξαμικό οξύ (Lysteda), το οποίο κάνει το αίμα να πήζει πιο εύκολα. Τέλος, μπορούν να βοηθήσουν και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, τα οποία μειώνουν τη δυσφορία που συνοδεύει τις βαριές περιόδους. (Τα 4 πιο κοινά προβλήματα της εμμήνου ρύσεως)

2. Χειρουργικές επεμβάσεις

Όταν η αιτία των βαριών εμμηνορροϊκών περιόδων είναι γνωστή, οι γιατροί στρέφονται σε άλλες θεραπευτικές επιλογές αν είναι απαραίτητες, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις. Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα έχει πολύποδες, τα συμπτώματά της μειώνονται με την αφαίρεσή τους, μέσω υστεροσκοπικής χειρουργικής επέμβασης. (Αιμορραγία μετά τον τοκετό: Ποια είναι τα στάδια της λοχείας;)

3. Διατροφή και συμπληρώματα

Για την αύξηση του σιδήρου, οι γιατροί προτείνουν τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το σπανάκι και το κρέας ή συμπληρώματα σιδήρου.

Η λήψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως δυσφορία στο στομάχι, ναυτία και δυσκοιλιότητα. Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να πάρετε από το στόμα σίδηρο, ίσως χρειαστεί να σας χορηγηθεί ενδοφλέβια.

Εάν η έλλειψη σιδήρου σας είναι πολύ σοβαρή, μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι απαραίτητο. Μετά τη θεραπεία, μπορεί να χρειαστείτε επαναλαμβανόμενες εξετάσεις αίματος για να βεβαιωθείτε ότι η σιδηροπενική αναιμία σας έχει πράγματι υποχωρήσει. (Νέα μέθοδος αντιμετώπισης της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας)


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Iron Deficiency Anemia From Heavy Menstrual Periods https://www.verywellhealth.com/heavy-menstrual-periods-iron-deficiency-anemia-5072751

Ambulatory Management of Heavy Menstrual Bleeding https://journals.sagepub.com/doi/10.2217/whe.15.80

Anemia management in non-menopausal women in a primary care setting: a prospective evaluation of clinical practice https://bmcprimcare.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12875-020-1086-5

Abnormal Uterine Bleeding in Premenopausal Women https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0401/p435.html

Abnormal Uterine Bleeding in Premenopausal Women https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0401/p435.html

Management of Iron Deficiency Anemia https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836595/

Iron Deficiency Anemia: Evaluation and Management https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2013/0115/p98.html

The association between subjective assessment of menstrual bleeding and measures of iron deficiency anemia in premenopausal African-American women: a cross-sectional study https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-016-0329-z

Clinical practice guidelines on menorrhagia: management of abnormal uterine bleeding before menopause https://www.ejog.org/article/S0301-2115(10)00343-X/fulltext