Διατροφή

Τι είναι η δίαιτα Lazy Keto; Είναι καλύτερη από την Keto;

Η δίαιτα Keto αναπτύχθηκε το 1920, για να βοηθήσει τα παιδιά με επιληψία που ο οργανισμός τους αδυνατούσε να ανταποκριθεί στα φάρμακα. Η δίαιτα αυτή, χρησιμοποιήθηκε δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα από το 1990, ως εργαλείο απώλειας βάρους και συνεχίζει να είναι πολύ δημοφιλής και στις μέρες μας. Αν επισκεφτείτε το σουπερμάρκετ, θα δείτε και μόνοι σας ότι πολλά προϊόντα αναφέρουν το όνομά της με μεγάλα γράμματα, σε εμφανές σημείο της συσκευασίας τους. (Δίαιτα Κέτο: 5 βασικά συμπληρώματα για να την ενισχύσετε)

Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο, σύμφωνα με τους ειδικούς, να ακολουθηθεί αυτό το μοτίβο διατροφής μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον Shivam Joshi, MD, κλινικό επίκουρο καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε μελέτες που πραγματοποιούνται για να εξετάσουν διάφορα επιμέρους στοιχεία της διατροφής Keto, σημειώνονται μεγάλα ποσοστά εγκατάλειψης σε διάστημα μόλις έξι μηνών, γεγονός που αποδίδεται στη δυσκολία του να παραμείνει κάποιος σε κέτωση, ακολουθώντας αυτή την εξαιρετικά περιοριστική διατροφή.

Κέτωση, ο απώτερος στόχος της δίαιτας Keto, είναι η κατάσταση κατά την οποία το σώμα μαθαίνει να χρησιμοποιεί το λίπος, και όχι τη γλυκόζη, για να εξασφαλίσει ενέργεια. 

Υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές της δίαιτας Keto, όμως σε γενικές γραμμές οι άνθρωποι που την ακολουθούν καλούνται να καλύπτουν περίπου το 70-80% των ημερήσιων θερμίδων τους με λίπος, το 10-20% με πρωτεΐνες και το 5-10% με υδατάνθρακες, με στόχο την κέτωση που περιγράψαμε πιο πάνω.  Τονίζεται ότι οι υδατάνθρακες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπερνούν τα 50 γραμμάρια την ημέρα. (Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες: Τι συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει;)


Πόσο υγιεινή είναι η δίαιτα Keto;

Η δίαιτα Keto δεν είναι μόνο απαιτητική και δύσκολο να ακολουθηθεί μακροπρόθεσμα, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόκειται για μια από τις πιο επιβλαβείς δίαιτες σε ότι αφορά την υγεία της καρδιάς. Όπως επισημάνθηκε στην έκθεση, η τόσο περιοριστική διατροφή Keto, είναι μια από τις χειρότερες για την υγεία της καρδιάς, διότι περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και φρούτων, τα οποία ευνοούν την υγεία της καρδιάς, εστιάζοντας υπερβολικά στην κατανάλωση κρεάτων και γενικά σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.  

Το 2021, μια ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον Joshi κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραδοσιακή διατροφή Keto μειώνει το σάκχαρο του αίματος και ευνοεί βραχυπρόθεσμα την απώλεια βάρους, ωστόσο, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διατροφή Keto μπορεί να αποτελεί μια καλή επιλογή για ορισμένους ανθρώπους για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά σίγουρα αποτελεί μια πολύ κακή μακροπρόθεσμη επιλογή για την πλειοψηφία των ανθρώπων». (Δίαιτα keto: Θαυματουργή ή επικίνδυνη;)

Τι είναι η δίαιτα Lazy Keto;

Η δίαιτα Lazy Keto, που μεταφράζεται ως τεμπέλικη διατροφή Keto, είναι μια πιο απλή και λιγότερο αυστηρή εκδοχή της παραδοσιακής διατροφής Keto, η οποία στην πραγματικότητα προϋποθέτει μόνο τη μέτρηση των υδατανθράκων και όχι των πρωτεϊνών και των λιπαρών. Η ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων, ωστόσο, συνεχίζει να περιορίζεται στα 20 με 50 γραμμάρια.

Τα βασικά προϊόντα προς κατανάλωση στη διατροφή Lazy Keto είναι το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα μη αμυλούχα λαχανικά. Τα προς αποφυγή τρόφιμα είναι αυτά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως το ψωμί, τα σνακ που περιέχουν ζάχαρη, τα φρούτα και οι πατάτες. Πρόκειται για έναν τύπο διατροφής που μοιάζει με τις κλασικές δίαιτες απώλειας βάρους, διότι προϋποθέτει το μέτρημα των υδατανθράκων.

Η διατροφή Lazy Keto είναι, όπως είπαμε, πιο εύκολο να ακολουθηθεί και μάλιστα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να εισαχθεί κάποιος στη φιλοσοφία της παραδοσιακής δίαιτας Keto, την οποία αν θελήσει αργότερα μπορεί να ακολουθήσει με μεγαλύτερη ευκολία, ως ήδη εξοικειωμένος με τα τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορεύονται. 

Μπορεί ένας άνθρωπος να φτάσει σε κέτωση ακολουθώντας τη δίαιτα Lazy Keto;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι απίθανο ένας άνθρωπος να φτάσει σε κέτωση ακολουθώντας τη δίαιτα Lazy Keto, κατά την οποία, όπως είπαμε, το σώμα μαθαίνει να καίει λίπος και όχι γλυκόζη για ενέργεια.

Για να φτάσει κάποιος σε κέτωση πρέπει να καταναλώνει αμελητέα ποσότητα υδατανθράκων, να προσέχει τις πρωτεΐνες του και να εξασφαλίζει πολλά λιπαρά. Αυτός ο τρόπος διατροφής, δίνει την εντολή στο σώμα ότι αφού η διαθεσιμότητα υδατανθράκων είναι μηδαμινή, πρέπει να αρχίσει να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή για να εξασφαλίσει ενέργεια. Ωστόσο, παρόλο που η δίαιτα Lazy Keto είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, αφού δεν προϋποθέτει το μέτρημα των πρωτεϊνών και νοουμένου ότι το σώμα μπορεί να μετατρέψει μέρος των πρωτεϊνών σε υδατάνθρακες, η υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να αποτρέψει το σώμα από το να φτάσει σε κέτωση. 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δίαιτας Lazy Keto;

Η διάτα Lazy Keto προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε όσους θέλουν να την ακολουθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως:

  • Απώλεια λίπους: Οι διατροφές που είναι φτωχές σε υδατάνθρακες, μειώνουν την ινσουλίνη του σώματος και ως αποτέλεσμα ευνοούν την απώλεια λίπους.
  • Μείωση της όρεξης. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, ευνοούν τη διατηρεί του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, μειώνοντας κατά συνέπεια την πείνα.
  • Βιώσιμη μακροπρόθεσμα: Η διάτα Lazy Keto, που δεν είναι τόσο περιοριστική, είναι πιο βιώσιμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή δίαιτα Keto που είναι πολύ περιοριστική και οι άνθρωποι τείνουν να καταφέρνουν να την ακολουθήσουν μόλις για μερικούς μήνες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας Lazy Keto;

Τα μειονεκτήματα της δίαιτας Lazy Keto είναι τα ακόλουθα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους:

  • Απίθανη κέτωση: Όπως περιγράψαμε πιο πάνω, με τη διατροφή Lazy Keto που προϋποθέτει μόνο μέτρηση υδατανθράκων και όχι πρωτεϊνών και λιπαρών, είναι σχεδόν αδύνατη η επίτευξη κέτωσης του σώματος.
  • Πιθανή αύξηση βάρους: Δεδομένου ότι η δίαιτα Lazy Keto δεν προϋποθέτει μέτρημα θερμίδων, η πιθανότητα αύξησης βάρους είναι μεγάλη.

Πόσο υγιεινή είναι τελικά η δίαιτα lazy keto;

Με τη δίαιτα Lazy Keto είναι πολύ πιθανόν να νιώθετε και να είστε υγιείς. Παρόλα αυτά, επειδή προϋποθέτει μόνο τη μέτρηση των υδατανθράκων και όχι των πρωτεϊνών και των λιπαρών, οι άνθρωποι που επιλέγουν να την ακολουθήσουν μπορεί να στρέφονται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, fast food και άλλα ανθυγιεινά γεύματα για να εξασφαλίσουν λίπος και πρωτεΐνες. Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να καταφέρνουν να καταναλώνουν λιγότερα από 50 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα, τα γεύματά τους μπορεί να στερούνται θρεπτικών συστατικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής και ταυτόχρονα να χάσετε βάρος και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας από ελλείψεις, εστιάστε σε υγιεινά τρόφιμα, τα οποία είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ενσωματώστε στη διατροφή σας:


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is a Lazy Keto Diet? Is It Better Than Keto? https://www.verywellhealth.com/what-is-lazy-keto-7488858

Lazy Keto Diet 101: How To Do It + A Sample Grocery List & Meal Plan https://www.mindbodygreen.com/articles/lazy-keto-diet

WHAT IS LAZY KETO? HOW-TO & FOOD LIST https://www.wholesomeyum.com/lazy-keto/

Beginner’s guide to lazy keto https://www.purition.co.uk/blogs/articles/lazy-keto-guide

LAZY KETO BEGINNERS GUIDE | EVERYTHING YOU NEED TO KNOW https://peopleschoicebeefjerky.com/blogs/news/lazy-keto

Ketogenic Diets and Chronic Disease: Weighing the Benefits Against the Risks https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2021.702802/full

Popular Dietary Patterns: Alignment With American Heart Association 2021 Dietary Guidance: A Scientific Statement From the American Heart Association https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000001146

Diet Review: Ketogenic Diet for Weight Loss https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/