Υγεία στόματος

Τι είναι η διαμόρφωση του περιγράμματος και η αναδιαμόρφωση των δοντιών;

Τι είναι η διαμόρφωση του περιγράμματος των δοντιών;

Η διαμόρφωση του περιγράμματος των δοντιών, επίσης γνωστή ως αναδιαμόρφωση των δοντιών, αδαμαντινοπλαστική ή οδοντοπλαστική, είναι μια αισθητική οδοντιατρική διαδικασία που διορθώνει μικρά προβλήματα με το χαμόγελό σας. Περιλαμβάνει την αφαίρεση μικρών τμημάτων του σμάλτου των δοντιών για τη διόρθωση σπασμένων, ραγισμένων ή στραβών δοντιών ή τη βελτίωση της εμφάνισής τους. Η εργασία αυτή, που πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων ή αφαιρούμενων ταινιών, είναι γενικά ανώδυνη και καλά ανεκτή.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κάνετε οδοντική χειρουργική;

Σε γενικές γραμμές, το οδοντιατρικό ή οδοντικό περίγραμμα είναι μια επιλεκτική αισθητική διαδικασία. Αυτή η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς και όλες τις περιπτώσεις. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζονται καλύτερα με αυτή τη διαδικασία είναι:

 • Μικρά σπασίματα ή ρωγμές στα δόντια
 • Λάκκοι ή εξογκώματα στο σμάλτο των δοντιών
 • Σύντμηση των υπερβολικά μακρών δοντιών (ιδίως των μυτερών)
 • Μικρές παραμορφώσεις των δοντιών
 • Ανομοιόμορφο χαμόγελο

Σημαντικά οδοντιατρικά προβλήματα ή βλάβες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη διαμόρφωση του περιγράμματος των δοντιών ή μπορεί να απαιτούν θεραπείες παράλληλα με αυτό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξετάζονται οι οδοντικές στεφάνες, η ορθοδοντική, οι όψεις, η συγκόλληση, οι γέφυρες ή άλλες προσεγγίσεις.

Η υποκείμενη υγεία των δοντιών αποτελεί επίσης παράγοντα- οι κοιλότητες, τα χαλαρωμένα δόντια ή άλλα ζητήματα μπορεί να αντενδείκνυνται για αναδιαμόρφωση των δοντιών.

 • Αναδιαμόρφωση κυνοδόντων

Μεταξύ των πιο συνηθισμένων διαδικασιών διαμόρφωσης των δοντιών επικεντρώνεται στην αλλαγή της εμφάνισης των κυνοδόντων σας (τα μυτερά δόντια, γνωστά και ως ακρολοφία). Στόχος αυτής της εργασίας είναι η μείωση του μήκους αυτών των δοντιών με ομοιόμορφη και μεθοδική λείανση του πλεονάζοντος σμάλτου.

Τι συμβαίνει κατά την διαδικασία της διαμόρφωσης των δοντιών;

Η αναδιαμόρφωση και το περίγραμμα των δοντιών πραγματοποιείται από έναν οδοντίατρο ή αισθητικό οδοντίατρο στο ιατρείο. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς γίνεται:

 • Ανώδυνη διαδικασία: Η διαμόρφωση των δοντιών γίνεται μόνο στο εξωτερικό, σμάλτο στρώμα των δοντιών σας. Δεδομένου ότι αυτό το στρώμα δεν έχει νεύρα, πρόκειται για μια ανώδυνη διαδικασία. Ωστόσο, μπορείτε να ζητήσετε αναισθητικό εάν ανησυχείτε για δυσφορία
 • Όργανα: Οι οδοντίατροι έχουν διάφορες επιλογές στις μέρες μας. Παράλληλα με τα παραδοσιακά τρυπάνια, τα εξειδικευμένα λέιζερ μπορούν επίσης να αφαιρέσουν τα εξωτερικά στρώματα του σμάλτου, ενώ λωρίδες (με λειαντική άκρη, όπως το γυαλόχαρτο) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εργαστούν στις πλευρές του δοντιού
 • Στίλβωση: Αφού το δόντι έχει διαμορφωθεί και αναδιαμορφωθεί, ο οδοντίατρος συχνά εκτελεί στίλβωση των δοντιών. Αυτό περιλαμβάνει την εξομάλυνση και την αφαίρεση του αποχρωματισμού από τα δόντια σας για να τους δώσει μια ελκυστική, γυαλιστερή εμφάνιση

Ποια είναι τα οφέλη της αναδιαμόρφωσης και της διαμόρφωσης του περιγράμματος των δοντιών;

Παρόλο που η αναδιαμόρφωση των δοντιών δεν είναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα βασικά οφέλη από τη διενέργεια αυτής της εργασίας. Αυτά περιλαμβάνουν:

 1. Είναι μια πιο συντηρητική μέθοδος από άλλες προσεγγίσεις της αισθητικής οδοντιατρικής
 2. Είναι ανώδυνη και πολύ καλά ανεκτή
 3. Η ανάρρωση είναι άμεση- μπορείτε να συνεχίσετε να τρώτε και να πίνετε κανονικά μετά
 4. Η διαμόρφωση του περιγράμματος μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της ανατομίας ή των προεξοχών που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη συσσώρευση πέτρας, προλαμβάνοντας την τερηδόνα και τις ασθένειες των ούλων
 5. Βελτίωση της αυτοεκτίμησης και του αισθήματος αυτοεκτίμησης, καθώς το χαμόγελό σας βελτιώνεται

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι της αναδιαμόρφωσης των δοντιών;

Όπως συμβαίνει με κάθε οδοντιατρική διαδικασία -και παρά τις καλύτερες προσπάθειες του οδοντιάτρου σας- υπάρχουν κάποιοι πιθανοί κίνδυνοι για την αναδιαμόρφωση των δοντιών. Το στρώμα της αδαμαντίνης είναι πολύ λεπτό -μόνο περίπου 2,6 χιλιοστά- οπότε οι οδοντίατροι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί- μπορεί να προκύψουν προβλήματα εάν αφαιρεθεί υπερβολικά μεγάλο μέρος.

Η διαμόρφωση του περιγράμματος των δοντιών μπορεί να προκαλέσει:

Τι πρέπει να προσέχετε μετά την αναδιαμόρφωση των δοντιών σας;

Σε αντίθεση με πολλές άλλες αισθητικές οδοντιατρικές θεραπείες, δεν απαιτούνται ειδικά μέτρα κατά την ανάρρωση από την αναδιαμόρφωση των δοντιών. Θα είναι σημαντικό, ωστόσο, να τηρείτε τα βασικά στοιχεία της οδοντικής υγιεινής:

 • Βουρτσίζετε σωστά τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα
 • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα
 • Συνεχίστε τις οδοντιατρικές εξετάσεις (δύο φορές το χρόνο)
 • Αποφύγετε το κάπνισμα
 • Θα πρέπει επίσης να καλέσετε τον οδοντίατρό σας εάν τα δόντια σας αισθάνονται τραχιά μετά. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι συσσώρευσης πλάκας ή άλλου προβλήματος με τη διαδικασία.