Εξαρτησιογόνες ουσίες

Τι είναι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ; Πώς μπορείτε να την ελέγξετε;

Το αλκοόλ είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ουσίες από όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ασφαλής κατανάλωση αλκοόλ είναι μέχρι δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και μέχρι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες, ωστόσο, πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν αυτές τις ποσότητες συστηματικά.

Τι είναι διαταραχή χρήσης αλκοόλ και πότε ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από αυτήν;

Όταν ένα άτομο καταναλώνει υπερβολικό αλκοόλ, δεν σημαίνει ότι πάσχει από διαταραχή χρήσης αλκοόλ. Για να θεωρηθεί κάποιος ότι πάσχει από αυτή τη διαταραχή πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Όπως εξηγεί ο Jonathan Avery, διευθυντής Ψυχιατρικής Εθισμού στο Weill Cornell Medicine and NewYork-Presbyterian Hospital, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν διάφορες ουσίες πέραν του αλκοόλ, αλλά μπορούν να το ελέγξουν. Αυτές οι ουσίες δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή τους και μπορούν να τις σταματήσουν ανά πάσα στιγμή. Από την άλλη, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την κατάχρηση αλκοόλ και τον αλκοολισμό (NIAAA), η διαταραχή χρήσης αλκοόλ ορίζεται ως μια εγκεφαλική νόσος, που σχετίζεται με την καταναγκαστική χρήση αλκοόλ κατά την οποία τα άτομα δεν μπορούν να σταματήσουν την κατανάλωση του και όταν προσπαθήσουν έρχονται αντιμέτωποι με τις αρνητικές επιπτώσεις της στέρησης του. Αξίζει να αναφέρουμε απλά, ότι σήμερα, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με διαταραχή χρήσης αλκοόλ, γεγονός που καθιστά αυτή τη διαταραχή ως τη συνηθέστερη διαταραχή χρήσης ουσιών στη χώρα.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της διαταραχής χρήσης αλκοόλ;

Υπάρχουν πολλές παρανοήσεις γύρω από τη διαταραχή της χρήσης αλκοόλ και γενικά τις διαταραχές που αφορούν την χρήση ουσιών, αλλά αρχικά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η διαταραχή χρήσης αλκοόλ είναι μια εγκεφαλική νόσος, που απαιτεί επαγγελματική βοήθεια.

Όπως εξηγεί ο Δρ Avery, οι ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή χρήσης αλκοόλ, χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να κοιμηθούν ή για να μην νιώθουν άγχος, μόνο και μόνο επειδή έχει γίνει μέρος του εγκεφάλου τους. Για αυτούς, η κατανάλωση αλκοόλ είναι η απάντηση σε όλα, επειδή ο εγκέφαλός τους έχει μάθει να στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση, ότι και αν συμβαίνει.

Η επίδραση του εγκεφάλου πάνω σε αυτά τα άτομα έχει μεγάλη δύναμη, αλλά η επίδραση του ποτού στον εγκέφαλο έχει επίσης μεγάλη δύναμη και καταστροφικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, από την μια ο εγκέφαλος αυτών των ατόμων τους παρακινεί να πιούν αλκοόλ, αλλά από την άλλη το αλκοόλ βλάπτει τη σκέψη τους, μειώνει το IQ και την ικανότητα τους να σκέφτονται σωστά.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της διαταραχής χρήσης αλκοόλ είναι ότι η ζωή του ασθενούς βλάπτεται σε όλους τους τομείς. Έχει αντίκτυπο στην επαγγελματική του ζωή, στις σχέσεις του, στα οικονομικά του κλπ.  Την ίδια στιγμή, το σώμα υποφέρει σιωπηλά από τη βλάβη που προκαλεί το αλκοόλ, καθώς το σώμα δεν είναι φτιαγμένο για να μεταβολίζει μεγάλα επίπεδα αλκοόλ με συνεχή τρόπο και έτσι το συκώτι, το στομάχι και ο οισοφάγος υποφέρουν. «Στην πραγματικότητα υποφέρουν όλα τα όργανα του σώματος, γιατί το αλκοόλ είναι δηλητήριο που δηλητηριάζει τα πάντα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Avery.

Ποια είναι η θεραπεία για τη διαταραχή της χρήσης αλκοόλ;

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν βοήθεια μέχρι τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τραγικό στη ζωή τους, όπως για παράδειγμα μια απόλυση από τη δουλειά ή ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο τρόπος για να καταφέρει κάποιος να μπει σε θεραπεία, καθώς μόνο με επαγγελματική βοήθεια μπορεί να ξεπεραστεί η διαταραχή της χρήσης αλκοόλ, είναι να συνειδητοποιήσει ότι πίνει πολύ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Ακολούθως, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από αυτή την καταστροφική συνήθεια.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved