Ψυχική υγεία

Τι είναι η μετεμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη;

Οι περισσότερες από τις σωματικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης οφείλονται σε αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία φυσιολογικά ανεβοκατεβαίνουν κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν μετά την εμμηνόπαυση και κατεβαίνουν σε σταθερά χαμηλά επίπεδα, συνήθως μέσα σε δύο χρόνια από τη διακοπή της περιόδου σας. Αυτές οι αλλαγές είναι που προκαλούν τις εξάψεις και την κολπική ξηρότητα. Τα φυσικά επίπεδα μιας άλλης γυναικείας ορμόνης, της προγεστερόνης, αλλάζουν επίσης με την εμμηνόπαυση, και αυτή η ορμόνη θεωρείται ότι ευθύνεται κυρίως για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Ωστόσο, αν έχετε υποφέρει από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης θα είναι άσχημα.

Οι αλλαγές στη διάθεση οφείλονται στην εμμηνόπαυση;

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Δυστυχώς, πολλές γυναίκες περνούν ακριβώς τέτοιες αλλαγές (αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι, διαζύγιο κ.λπ.) κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ταυτόχρονα, είστε ξύπνια τη μισή νύχτα με εξάψεις και το σεξ μπορεί να γίνει άβολο λόγω κολπικής ξηρότητας, προκαλώντας ενδεχομένως τριβές με τον σύζυγό σας. Η “αλλαγή” συνοδεύεται επίσης με το γεγονός ότι δεν μπορείτε να αποκτήσετε άλλα παιδιά – και ακόμη και αν δεν το θέλατε, το γεγονός ότι πλέον δεν έχετε άλλη επιλογή μπορεί να σας καταβάλει ψυχολογικά.

Η στάση σας απέναντι στην εμμηνόπαυση φαίνεται πραγματικά να κάνει τη διαφορά. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια αρνητική στάση απέναντι στην επικείμενη εμμηνόπαυσ, πιθανότατα, σας κάνει να υποφέρετε από αλλαγές στη διάθεση καθώς και από εξάψεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν επίσης όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο τρόπος ζωής σας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα συμπτώματα που εμφανίζετε κατά την εμμηνόπαυση. Για παράδειγμα, το κάπνισμα και η αύξηση του σωματικού βάρους γύρω από την εμμηνόπαυση συνδέονται με περισσότερες εξάψεις- και η έλλειψη τακτικής άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάψεων, καθώς και να συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε οποιαδήποτε ηλικία.

Οι εναλλαγές της διάθεσης – το να αισθάνεστε θυμωμένοι, ευερέθιστοι ή αναστατωμένοι εύκολα – είναι συχνό φαινόμενο στην εμμηνόπαυση.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις αλλαγές της διάθεσης στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Οι κορυφαίες συμβουλές για τις διακυμάνσεις της διάθεσης στην εμμηνόπαυση:

  1. Σκεφτείτε θετικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός νέου και συναρπαστικού κεφαλαίου στη ζωή σας – δεν θα ανησυχείτε πλέον για την αντισύλληψη, θα έχετε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας μετά από χρόνια που βάζατε πρώτα τα παιδιά
  2. Προσέξτε τη διατροφή σας. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα προκαλούν αύξηση και στη συνέχεια ταχεία πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει ευερέθιστους
  3. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν σόγια στη διατροφή σας (τα φασόλια σόγιας, το τόφου, το γάλα σόγιας). Οι Γιαπωνέζες, οι οποίες έχουν μια διατροφή πλούσια σε σόγια, η οποία περιέχει “φυτο-οιστρογόνα“, φαίνεται να έχουν λιγότερα προβλήματα στην διάρκεια της εμμηνόπαυσης
  4. Ασκηθείτε τακτικά. Αυτό αυξάνει τα φυσικά επίπεδα ενδορφινών του σώματος, μιας χημικής ουσίας που προκαλεί ευεξία
  5. Γιορτάστε τον εαυτό σας! Εξακολουθείτε να είστε ο εαυτός σας και είστε όμορφη. Έχετε πλούτο εμπειριών και σοφίας που δεν είχατε στα νιάτα σας

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε μετεμμηνοπαυσιακή κατάθλιψη;

Χρησιμοποιούμε συχνά τον όρο “νιώθω ότι έχω κατάθλιψη”, αλλά με ιατρικούς όρους, η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από το να έχεις απλώς μια κακή μέρα. Για να διαγνώσει ένας γιατρός την κατάθλιψη, πρέπει να έχετε συμπτώματα αρκετές ημέρες την εβδομάδα για μερικές εβδομάδες.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • Μικρό ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για να κάνετε πράγματα
  • Αίσθημα χαμηλών τόνων ή απελπισίας
  • Αλλαγές στον ύπνο (που δεν προκαλούνται μόνο από εξάψεις και ιδρώτα)
  • Αλλαγές στην όρεξη
  • Αίσθημα ότι έχετε απογοητεύσει τους άλλους ή ότι είστε αποτυχημένοι
  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Να είστε τόσο νωθροί ή νευρικοί που οι άλλοι το έχουν παρατηρήσει
  • Στη χειρότερη περίπτωση, σκέψεις ότι θα ήταν καλύτερα να πεθάνετε

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με τον παθολόγο σας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πραγματικά αποτελεσματικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της ομιλητικής θεραπείας.