Παιδί

Τι είναι η μνήμη εργασίας και πώς επηρεάζει τα παιδιά;

Φανταστείτε : Κάνετε ένα πάρτι και ζητάτε από το παιδί σας να βοηθήσει στο στήσιμο. Οι οδηγίες που δίνετε φαίνονται αρκετά απλές: Βάλτε τα παιχνίδια σας στο δωμάτιό σας, μεταφέρετε τα παπούτσια όλων στην ντουλάπα και στρώστε το τραπέζι. Συμφωνεί, αλλά όταν πάτε να το ελέγξετε αργότερα, το τραπέζι δεν είναι στρωμένο, τα παπούτσια του είναι ακόμα στο διάδρομο και έχει βάλει τα παιχνίδια … στην ντουλάπα.

Τι κάνει ένα παιδί να ξεχνάει μια οδηγία που του δίνετε τόσο γρήγορα;

Τα παιδιά που δυσκολεύονται να “μείνουν στη θέση τους” μπορεί να έχουν προβλήματα με τη μνήμη εργασίας, η οποία είναι μια εκτελεστική λειτουργία που παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς επεξεργαζόμαστε, χρησιμοποιούμε και θυμόμαστε πληροφορίες σε καθημερινή βάση. Το να θυμάστε έναν αριθμό τηλεφώνου, να ανακαλείτε οδηγίες, να θυμάστε πώς να χρησιμοποιείτε τη γραμματική και τη δομή, να γράφετε μια έκθεση και να εφαρμόζετε τον μαθηματικό τύπο είναι όλα νοητικές εργασίες που χρησιμοποιούν τη μνήμη εργασίας.

Η μνήμη εργασίας είναι κατά κάποιο τρόπο μια κατηγορία πάνω από την προσοχή. Είναι το να κρατάτε στο μυαλό σας οτιδήποτε χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας ενώ κάνετε κάτι. Ενώ οι μακροπρόθεσμες μνήμες παραμένουν μαζί μας ακόμη και όταν δεν τις σκεφτόμαστε, η μνήμη εργασίας είναι μια ενεργή διαδικασία – ένα νοητικό μηδέν όπου κρατάμε και επεξεργαζόμαστε όλες τις πληροφορίες στις οποίες πρέπει να έχουμε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Τι συμβαίνει όμως όταν το μηδενικό πεδίο υπερφορτώνεται;

Ο εγκέφαλός μας έχει μια πεπερασμένη ικανότητα να διαχειρίζεται πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα. Για να κατανοήσουν τον ρόλο της εργαζόμενης μνήμης χρειάζεται απλά να την περιγράψουμε ως πίνακα. Μιλάμε γι’ αυτήν ως ‘γνωστικό χώρο εργασίας’. Όταν έχετε πολλές νέες πληροφορίες είναι εύκολο να υπερφορτώσετε το γνωστικό σας χώρο εργασίας και τα πράγματα αρχίζουν να μειώνονται.

Όταν τα παιδιά με προβλήματα μνήμης εργασίας καλούνται να εκτελέσουν μια νέα εργασία και να σκεφτούν πέντε κανόνες για το πώς πρέπει να γίνει η εργασία, συχνά δεν τα καταφέρνουν. Δεν μπορούν να κρατήσουν στο μυαλό τους και τις δύο ομάδες κατευθύνσεων ταυτόχρονα. Καταλήγουν να εκτελούν την εργασία, αλλά να κάνουν πολλά λάθη στην πορεία – ή να ολοκληρώνουν μόνο τη μισή εργασία – επειδή δεν είναι σε θέση να κρατήσουν στο μυαλό τους τι πρέπει να κάνουν, τι ακολουθεί και τους κανόνες για το πώς γίνεται ταυτόχρονα.

Πώς σχετίζονται οι μαθησιακές διαταραχές και η μνήμη εργασίας;

Όλοι παλεύουν μερικές φορές με τα όρια της εργαζόμενης μνήμης – ξεχνώντας ένα τρόφιμο ή αντικείμενο από μια λίστα με ψώνια ή μένοντας αβοήθητοι όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε τους κανόνες ενός νέου παιχνιδιού. Αλλά για τα παιδιά με μαθησιακές διαταραχές η μνήμη εργασίας συχνά αποτελεί ένα πιο σημαντικό πρόβλημα.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν μικρότερη ικανότητα μνήμης εργασίας επειδή η προσαρμογή στις δυσκολίες που συνοδεύουν τις μαθησιακές δυσκολίες – όπως για παράδειγμα η δυσλεξία, η μη λεκτική μαθησιακή διαταραχή ή τα προβλήματα ακουστικής επεξεργασίας – καταλαμβάνει σημαντικό μέρος του “γνωστικού τους χώρου εργασίας“.

Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να αναλύουν συνειδητά και να εκτελούν διαδικασίες που τα άλλα παιδιά κάνουν αυτόματα.

Για παράδειγμα:

  • Εάν ένα παιδί έχει προβλήματα ακουστικής επεξεργασίας, πρέπει να εργαστεί πολύ πιο σκληρά για να ακούσει, να ανακαλέσει και να εφαρμόσει όσα λέγονται στην τάξη
  • Ένα παιδί με μη λεκτική διαταραχή μάθησης πρέπει να δουλέψει ενεργά για να ερμηνεύσει κατάλληλα και να ανταποκριθεί στα κοινωνικά συνθήματα – όπως οι εκφράσεις του προσώπου, ο σαρκασμός και τα υπονοούμενα – μια διαδικασία που είναι δεύτερη φύση για τα περισσότερα παιδιά

Αυτή η πρόσθετη εργασία σημαίνει περισσότερη ακαταστασία στο μυαλό του παιδιού, η οποία αφήνει λιγότερο χώρο για νέες πληροφορίες και συχνά μεταφράζεται σε χαμηλότερη ταχύτητα επεξεργασίας συνολικά.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και μνήμης εργασίας;

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί επίσης να δυσκολεύονται με τη μνήμη εργασίας, η οποία είναι μία από τις βασικές εκτελεστικές λειτουργίες – τις νοητικές δεξιότητες που μας βοηθούν να μένουμε οργανωμένοι, να θέτουμε στόχους και να τους ολοκληρώνουμε. Οι αδυναμίες στις εκτελεστικές λειτουργίες είναι αυτές που κάνουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ επιρρεπή στην αποδιοργάνωση καθώς και στην απροσεξία. Όπως και οι μαθησιακές διαταραχές, τα παιδιά με ΔΕΠΥ πρέπει να εργάζονται ενεργά για να παραμένουν συγκεντρωμένα και οργανωμένα – πράγματα που τείνουν να είναι αυτοματοποιημένα για τα άλλα παιδιά.

Για παράδειγμα, το να διατηρούν στο μυαλό τους κατευθυντήριους κανόνες ή αρχές είναι πιο δύσκολο για τα παιδιά με ΔΕΠΥ που ήδη δυσκολεύονται να αποσυντονίσουν τους περισπασμούς. Οι περισπασμοί μπορεί να είναι εξωτερικοί, όπως μια βρύση που στάζει ή κάποια παιδιά που παίζουν έξω στην αυλή, ή εσωτερικοί, όπως το άγχος ή ακόμα και η απλός εσωτερικός προβληματισμός για το τι θα φάμε αργότερα.

Ένας μικρότερος γνωστικός χώρος εργασίας σημαίνει ότι οι λειτουργίες της μνήμης εργασίας – η συγκράτηση πληροφοριών, η ανάκληση οδηγιών ή η παρακολούθηση εργασιών που απαιτούν προγραμματισμό – είναι πιο δύσκολο να εκτελεστούν. Λιγότερος χώρος σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πιο πιθανό να χαθούν στην πορεία μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης.

Ποιες προκλήσεις μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά με προβλήματα μνήμης εργασίας;

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με προβλήματα μνήμης εργασίας, είναι ότι τα κενά τους μπορούν εύκολα να παρερμηνευτούν ως κακή συμπεριφορά. Όταν αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν ένα σύνολο οδηγιών, εμφανίζονται να μην έχουν κίνητρο ή ακόμη και να είναι αντιθετικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τους δασκάλους και τους γονείς και σε κατηγορίες ότι δεν προσπαθούν αρκετά. Τα παιδιά μισούν να παραδέχονται ότι δεν μπορούν να θυμηθούν πράγματα και τείνουν να προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την προσπάθεια που καταβάλλουν σε πράγματα που δεν αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Και η κριτική που δέχονται με τη σειρά της είναι ένα αντικίνητρο για να ξοδέψουν την επιπλέον ενέργεια που χρειάζεται για να παρακολουθήσουν τι αναμένεται από αυτά.

Για παράδειγμα:

Αν πείτε στο παιδί σας: “Πήγαινε να βάλεις τις πιτζάμες σου, να βγάλεις τα ρούχα σου για αύριο και να πλύνεις τα δόντια σου”, αλλά εκείνο είτε ολοκληρώνει μόνο μία ή δύο από τις ενέργειες, είτε επιστρέφει συνεχώς ρωτώντας “ποιο ήταν το τρίτο πράγμα που μου είπες να κάνω;”. Χωρίς το πλαίσιο, μπορεί να φαίνεται ότι το παιδί σας είναι ανυπάκουο, αλλά όταν ξέρετε τι να ψάξετε, είναι ένα αρκετά προφανές ότι αποτελεί σημάδι ότι παλεύει με τη μνήμη εργασίας.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What is working memory? https://www.understood.org/en/articles/working-memory-what-it-is-and-how-it-works

Working Memory From the Psychological and Neurosciences Perspectives: A Review https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2018.00401/full

Working Memory Underpins Cognitive Development, Learning, and Education https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4207727/

What is Working Memory? https://www.mghclaycenter.org/parenting-concerns/what-is-working-memory/

Working Memory: How You Keep Things “In Mind” Over the Short Term https://www.scientificamerican.com/article/working-memory-how-you-keep-things-ldquo-in-mind-rdquo-over-the-short-term/