Ψυχική υγεία

Τι είναι η “συνεχόμενη κρίση” και ο αντίκτυπός της στην ψυχική μας υγεία;

Το λεξικό Collins Dictionary ανακήρυξε τη λέξη permacrisis (μόνιμη/συνεχόμενη κρίση) ως τη λέξη της χρονιάς για το 2022. Το ορίζει ως εξής: “Να ζεις μια περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας” και: ‘Μια παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας’.

Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος, περνάει από την μια δυσκολία στην άλλη, από τον COVID και τα πολυάριθμα lockdowns – στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, το υψηλό κόστος ζωής/την κρίση καυσίμων, τις απεργίες και τις διαμαρτυρίες. Αυτά διαδραματίζονται διαρκώς στα 24ωρα ειδησεογραφικά κανάλια, αποτελούν θέματα συζήτησης στα αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τα κουβαλάμε μαζί μας ακόμη και στα κινητά μας τηλέφωνα, δίνοντάς μας πρόσβαση σε ατελείωτα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδοποιήσεις.

Η κατάσταση του κόσμου μοιάζει ατελείωτα ζοφερή και είναι αδύνατο να ξεφύγουμε από τη συνεχή αρνητικότητα σχετικά με τα εθνικά και παγκόσμια γεγονότα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων, το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχική, αλλά και στη σωματική μας υγεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε ότι μόνο η πανδημία COVID προκάλεσε 25% αύξηση της εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης παγκοσμίως.

Πώς μας επηρεάζει η μόνιμη κρίση;

Όταν ακούμε αρνητικές ειδήσεις, το σώμα μας μπορεί να αντιδράσει απελευθερώνοντας τις ορμόνες του στρες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Αυτό μας προετοιμάζει ώστε να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε για να σωθούμε με την καταπολέμηση, τη φυγή ή τον κατευνασμό. Αν αυτές οι στρατηγικές δεν είναι διαθέσιμες σε εμάς, μπορεί να αντιδράσουμε και με αποστασιοποίηση. Όταν συνηθίζουμε να ακούμε απαισιόδοξες πληροφορίες, μπορεί επίσης να μας προετοιμάσει να έχουμε λιγότερο αισιόδοξες προσδοκίες για τα γεγονότα.

Οι συνεχείς κακές ειδήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν άγχος, το οποίο μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική χρήση της φαντασίας μας. Οι κακές ειδήσεις απλώς ενθαρρύνουν αυτή την υπερβολική σκέψη. Αναδεικνύουν τους φόβους των ανθρώπων και μπορούν να βάλουν κάποιον σε ένα κύκλωμα ανησυχίας. Οι ειδήσεις επαναλαμβάνονται τόσο τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε διάφορα κανάλια, που μπορεί να είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από αυτές.

Πώς είναι να ζούμε με μια μόνιμη κρίση;

Μια μελέτη ανέδειξε μια έρευνα που διαπίστωσε ότι η αποφυγή των καθημερινών εκπομπών και ενημερώσεων είχε ελαφρά θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία. Αλλά για να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ θετικών και αρνητικών ειδήσεων, είναι χρήσιμο να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να εστιάζετε στη δική σας ζωή και στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε. Επιλέγοντας να μην “κυλήσετε” την καταστροφή δεν σημαίνει ότι δεν σας ενδιαφέρουν τα αρνητικά γεγονότα που μπορεί να συμβαίνουν στον κόσμο.

Αν αισθάνεστε ότι πρέπει να ελέγχετε τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους, βάλτε ένα χρονόμετρο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, π.χ. επτά λεπτά, και χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο μόνο όταν έχετε ήδη ολοκληρώσει κάποιες εργασίες από τη λίστα εργασιών της ημέρας σας.

Μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τις ειδήσεις της permacrisis;

Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν μόνο τις πληροφορίες που είναι σχετικές με το επίπεδο των γνώσεων τους. Η μη κοινοποίηση ειδήσεων ή η απόκρυψη πραγμάτων από τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αγωνία. Ειδικά αν μπορούν να αισθανθούν ότι ο γονέας ή οι γονείς τους ανησυχούν για κάτι.

Εάν πρέπει να μοιραστείτε κάποια δύσκολα νέα, μπορείτε να το κάνετε με έναν τεκμηριωμένο, απλό τρόπο που προσκαλεί το παιδί να κάνει ερωτήσεις. Η συζήτηση για κάτι, όσο δύσκολο και αν είναι, συχνά θα βοηθήσει να μειωθούν οι ανησυχίες τους και ενδεχομένως να βελτιωθεί η δύσκολη συμπεριφορά τους, αν την έχετε παρατηρήσει. Μόλις ανοίξετε τη συζήτηση, να είστε προετοιμασμένοι για ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν σε κάθε είδους διαφορετικές στιγμές.

Ποια είναι η καλύτερη λύση αντιμετώπισης της μόνιμης κρίσης;

Κάντε ένα διάλειμμα και αναζητήστε θετικά νέα!

Σε τελική ανάλυση, οι άνθρωποι δεν ζουν σε κενό αέρος και το να είστε ενήμεροι για τις τρέχουσες υποθέσεις είναι καλό για τη δημιουργία και τη διατήρηση δεσμών με τους ανθρώπους, ιδιαίτερα μετά από την εμπειρία της κοινωνικής απομόνωσης μέσω του εγκλεισμού.

Αν διαπιστώνετε ότι τακτικά αποπροσανατολίζεστε συναισθηματικά από το περιεχόμενο που βλέπετε στο διαδίκτυο, τότε ίσως σας φανεί χρήσιμο να κάνετε μια συνειδητή αποσύνδεση από τους ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Αυτό μπορεί να είναι απίστευτα ενδυναμωτικό και πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι μετά από μια μέρα περίπου συνειδητοποιούν ότι αισθάνονται πιο αισιόδοξοι. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει προκλήσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει οι περισσότεροι από εμάς και μπορεί να βοηθήσει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν θετικές ιστορίες εκεί έξω. Αυτές προβάλλονται σε πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Αλλά να θυμάστε πάντα, τα πάντα με μέτρο!


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

If ‘permacrisis’ is the word of 2022, what does 2023 have in store for our mental health? https://www.theguardian.com/commentisfree/2022/dec/30/permacrisis-word-of-2022-2023-mental-health

WHAT IS THE ROLE OF SELF-CARE DURING THE PERMACRISIS? https://weareluminate.co/what-is-the-role-of-self-care-during-the-permacrisis/

COVID-19 pandemic triggers 25% increase in prevalence of anxiety and depression worldwide https://www.who.int/news/item/02-03-2022-covid-19-pandemic-triggers-25-increase-in-prevalence-of-anxiety-and-depression-worldwide

The up-down-up pandemic news experience: A mixed-method approach to its negative and positive effects on psychological wellbeing https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/14648849221135137

permacrisis https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/permacrisis