Πρόληψη και θεραπεία

Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση; Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευθείτε!

Ποιες μορφές μπορεί να έχει η σεξουαλική παρενόχληση;

Η σεξουαλική παρενόχληση εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, σύμφωνα με την Susan Fineran, PhD, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Southern Maine, που μελετά το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η σεξουαλική παρενόχληση περιλαμβάνει:

 • Προσβλητικά σχόλια: Οι προσβολές που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου είναι μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως η χρήση λέξεων «πόρνη» και «γκέι». Δεν έχει καμία σημασία αν ο άλλος είναι στρέιτ ή γκέι, σημασία έχει ότι οι λέξεις αυτές χρησιμοποιούνται για να προσβάλουν και να προκαλέσουν άβολα συναισθήματα.
 • Ανεπιθύμητο άγγιγμα: Αν κάποιος αγγίξει το στήθος ενός κοριτσιού, χωρίς να του επιτραπεί, αυτό θεωρείται παρενόχληση. Αν κάποιος αγγίξει ή χτυπήσει τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα, ακόμη και σε στυλ πλάκας, αυτό θεωρείται επίσης παρενόχληση.
 • Ανεπιθύμητες συμπεριφορές: Όταν κάποιος ζητάει επίμονα ραντεβού ή σεξ και η απάντηση είναι επανειλημμένα όχι, θεωρείται παρενόχληση. Όταν κάποιος εισέλθει στον προσωπικό χώρο ενός άλλου και ενεργήσει απειλητικά εναντίον του, επίσης θεωρείται μια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.
 • Πίεση λόγω εξουσίας: Η παρενόχληση δεν έχει να κάνει μόνο με τους εφήβους. Και οι ενήλικες μπορούν πολλές φορές να παρενοχληθούν σεξουαλικά. Για παράδειγμα, όταν το αφεντικό ενός ατόμου, του προσφέρει καλύτερα λεφτά και καλύτερες ώρες εργασίας με αντάλλαγμα το σεξ, είναι σεξουαλική παρενόχληση και μάλιστα η πιο κοινή μορφή παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. (Mobbing: Ο εργασιακός εκφοβισμός)

Σημειώνεται ότι η παρενόχληση δεν συμβαίνει απαραίτητα πρόσωπο με πρόσωπο, αλλά μπορεί να είναι και διαδικτυακή, όταν κάποιος διαδίδει φωτογραφίες στις οποίες ένα άλλο άτομο δεν είναι ντυμένο ή βρίσκεται σε σεξουαλική κατάσταση. (Σχολικός εκφοβισμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το φαινόμενο)

Πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας αν κάποιος σας παρενοχλεί σεξουαλικά;

Αν νιώθετε ότι κάποιος σας παρενοχλεί σεξουαλικά στο σχολείο, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μιλήσετε με τον διευθυντή σας. Μιλήστε για σεξουαλική παρενόχληση αν υφίσταται μια από τις πιο πάνω μορφές και όχι για εκφοβισμό. Η χρήση της συγκεκριμένης ορολογίας έχει μεγάλη σημασία, νοουμένου ότι τα σχολεία είναι νομικά υπεύθυνα και υπόλογα να σας προστατεύσουν σε περίπτωση που τους έχει γίνει αναφορά για σεξουαλική παρενόχληση. (4 στρατηγικές για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων)

Πέραν από αυτό υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε όπως:

 • Μιλήστε: Πείτε στο άτομο που σας παρενοχλεί να σταματήσει. Τονίστε του ότι οι πράξεις και τα λόγια του σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
 • Κρατήστε αρχείο: Σημειώστε ποιος σας παρενόχλησε, τι είπε και τι έκανε και τον τρόπο που αντιδράσατε εσείς. Γράψτε πότε και που συνέβη το περιστατικό. Αν σας είχε στείλει μηνύματα, φυλάξτε τα.
 • Μιλήστε σε κάποιον μεγαλύτερο: Μερικές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθούμε πότε κάποια πράγματα ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή και φτάνουν στη σεξουαλική παρενόχληση. Η συζήτηση με έναν ενήλικα θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ακριβώς τι συμβαίνει και να βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε.
 • Ενημερώστε το σχολείο: Ενημερώστε έναν δάσκαλο, μέλος του προσωπικού ή τον διευθυντή του σχολείου σας. Μοιραστείτε τα αρχεία σας για το τι έχει συμβεί. Εάν τα άτομα στο σχολείο σας δεν σας βοηθήσουν, τότε ενημερώστε τον προϊστάμενο του σχολείου. Ζητήστε βοήθεια από τους γονείς σας.
 • Κινηθείτε νομικά: Εάν δεν μπορέσει να σας βοηθήσει κανένας, τότε μιλήστε με ένα δικηγόρο και κινηθείτε νομικά. Ζητείστε βοήθεια από τους γονείς σας.

Πώς θα αποφύγετε το ενδεχόμενο να παρενοχλήσετε άθελά σας κάποιον;

Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να παρενοχλήσετε κάποιον άθελά σας πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας τα ακόλουθα:

 • Τα αστεία που κάνετε με τους κολλητούς σας μπορεί να μην είναι επιτρεπτά με κάποιον που μόλις γνωρίσατε
 • Μην βάζετε ταμπέλες στους ανθρώπους. Ποτέ μην αποκαλείτε κανέναν «πόρνη» και ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον όρο «gay» ως προσβολή
 • Μην αγγίζετε ανθρώπους — ειδικά με σεξουαλικό τρόπο — εκτός εάν σας έχουν πει ότι είναι εντάξει να το κάνετε
 • Να έχετε σεβασμό. Εάν κάποιος σας ζητήσει να σταματήσετε να κάνετε κάτι που τον ενοχλεί, σταματήστε αμέσως
 • Μην διαδίδετε φήμες. Μην κοινοποιείτε προσωπικά στοιχεία ή σέξι φωτογραφίες που θα έφερναν σε αμηχανία κάποιον

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved