Καρδιά και αγγεία

Τι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;

Παρόλο που η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως, οι λεπτομέρειες μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση όταν εμβαθύνετε πραγματικά στο τι σημαίνει. Αυτό συμβαίνει επειδή η “συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια” δεν είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από την “καρδιακή ανεπάρκεια“, λέει η Dana Weisshaar, M.D., καρδιολόγος στο Kaiser Permanente στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια. Αντίθετα, ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν τύπο καρδιακής ανεπάρκειας που έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών, ή συμφόρηση, σε όλο το σώμα. Συχνά, η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί συσσώρευση υγρών, η οποία ευθύνεται για πολλά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της. Και αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες-90% των ατόμων που νοσηλεύονται λόγω καρδιακής ανεπάρκειας εισάγονται λόγω των συμπτωμάτων που προκύπτουν από τη συμφόρηση, σύμφωνα με έρευνες.

Ωστόσο, παρόλο που η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια παρατηρείται συχνά, οι επαγγελματίες της ιατρικής δεν χρησιμοποιούν τον όρο συνώνυμα με οποιονδήποτε τύπο καρδιακής ανεπάρκειας. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν απομακρυνθεί από τη χρήση αυτού του διαφοροποιητικού στοιχείου. Είναι λίγο αρχαϊκός όρος πλέον. Τείνουν απλώς να χρησιμοποιούν την καρδιακή ανεπάρκεια ως όρο.

Γιατί, λοιπόν, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αυτές τις διαφορετικές αποχρώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας, ούτως ή άλλως; Πρώτον, η πάθηση είναι συχνή. Περίπου 18% ενήλικες πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τι είναι η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και πώς διαφέρει από άλλους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας;

Κατ’ αρχάς, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στο σώμα όταν ένα άτομο αναπτύσσει καρδιακή ανεπάρκεια γενικά. Παρά το τι υποδηλώνει το όνομα, η καρδιακή ανεπάρκεια σημαίνει ότι η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο για να κρατήσει το σώμα σας σε λειτουργία όπως θα έπρεπε – όχι ότι το όργανο σταμάτησε να λειτουργεί, σύμφωνα με το CDC. Εάν η καρδιά σας δεν λειτουργεί σωστά, καθημερινές εργασίες όπως το να ανεβείτε μερικές σκάλες μπορεί να γίνουν δύσκολες, ειδικά εάν αισθάνεστε δύσπνοια.

Όταν η καρδιά σας αγωνίζεται έτσι, μπορεί να επηρεάσει και τα άλλα όργανά σας. “Πολλοί άνθρωποι με καρδιακή ανεπάρκεια δεν μπορούν να αποβάλλουν κανονικά τα υγρά και συγκρατούν τον όγκο αντί να ουρούν τα επιπλέον υγρά”, λέει η Jennifer Haythe, M.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής και συνδιευθύντρια του Columbia Women’s Heart Center. Σε αυτή την περίπτωση, τα νεφρά σας δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα για να φιλτράρουν τα επιπλέον υγρά του σώματός σας στα ούρα σας, με αποτέλεσμα τη “συμφόρηση” που χαρακτηρίζει τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά (οξεία καρδιακή ανεπάρκεια) ή με την πάροδο του χρόνου (χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν αναπτύσσουν υπερφόρτωση υγρών όλοι όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Δεν είναι όλες οι μορφές καρδιακής ανεπάρκειας συμφορητικές ίδιες.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;

Τα συμπτώματα της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να επικαλύπτονται με εκείνα άλλων τύπων καρδιακής ανεπάρκειας – αλλά μπορεί επίσης να έχετε κάποια συγκεκριμένα σημάδια ότι υπάρχει επιπλέον υγρό στο σώμα σας.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (NHLBI), ορισμένα κοινά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα μεγάλης κόπωσης και αδυναμίας όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες.
  • Γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, ακόμη και όταν χαλαρώνετε.
  • Ναυτία, σε σημείο που μπορεί να χάσετε την όρεξή σας.
  • Πόνος στο στήθος, ή αίσθημα σφιξίματος και βάρους στο στήθος σας.
  • Γαλάζια χείλη ή δάχτυλα, κάτι που συμβαίνει όταν το αίμα σας έχει εξαιρετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν λένε ότι η συσσώρευση υγρών μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας:

  • Δύσπνοια και δύσπνοια κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της ανάπαυσης λόγω του επιπλέον υγρού στους πνεύμονές σας.
  • Βήχας και συριγμός χωρίς προφανή λόγο.
  • Πρήξιμο σε όλο το σώμα σας, ιδιαίτερα στους αστραγάλους, τα πόδια, τα πόδια και την κοιλιά.
  • Ταχεία αύξηση του βάρους που δεν μπορεί να εξηγηθεί με άλλο τρόπο. Εάν πάρετε δύο κιλά σε μια μέρα ή πέντε κιλά σε μια εβδομάδα, αυτό είναι ένα πιθανό σημάδι ότι η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται, σύμφωνα με την AHA. Αξίζει να μιλήσετε με το γιατρό σας κάθε φορά που το βάρος σας παρουσιάζει ξαφνικές διακυμάνσεις.

Ποιες είναι ορισμένες αιτίες συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;

Σύμφωνα με την Mayo Clinic και το NHLBI, οι πιο συχνές αιτίες συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία περιγράφει πόσο δυνατά το αίμα σας πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών σας. Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή βλάβη.
  • Στεφανιαία νόσος, η οποία συμβαίνει όταν οι αρτηρίες στην καρδιά σας στενεύουν, περιορίζοντας τη ροή του αίματος.
  • Καρδιακή προσβολή, η οποία αναπτύσσεται όταν μέρος του μυός της καρδιάς δεν λαμβάνει αρκετό αίμα. Αυτό συμβαίνει συχνά ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην καρδιά σας.
  • Διαβήτης, ο οποίος μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα της καρδιάς σας.
  • Ενδοκαρδίτιδα, η οποία είναι όταν επιβλαβή παθογόνα, όπως βακτήρια, εισέρχονται στο αίμα σας και μολύνουν τον ήδη κατεστραμμένο καρδιακό ιστό.
  • Μεταβολικό σύνδρομο, που σημαίνει ότι έχετε αρκετούς παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αυτοί περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη μέση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλά τριγλυκερίδια (λίπος στο αίμα σας) και χαμηλά επίπεδα HDL (“καλής”) χοληστερόλης.
  • Νόσος των καρδιακών βαλβίδων, η οποία είναι όταν τουλάχιστον μία από τις τέσσερις βαλβίδες σας δεν ανοίγει ή δεν κλείνει πλήρως.
  • Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, δηλαδή όταν τμήματα της καρδιάς σας δεν σχηματίζονται σωστά. Αυτό συμβαίνει γενικά πριν γεννηθείτε και κάνει την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά.
  • Ανωμαλίες του καρδιακού παλμού, που σημαίνει ότι η καρδιά σας χτυπάει πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με περίεργο ρυθμό.

Ποια είναι τα στάδια της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας;

Το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ταξινομούν την καρδιακή ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα τεσσάρων σταδίων που κυμαίνεται από τα στάδια Α έως το στάδιο Δ. Αυτά ισχύουν για όλους τους τύπους καρδιακής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας:

Στάδιο Α: Σε αυτό το στάδιο, έχετε απλώς διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Σε αυτό το σημείο, δεν έχετε ακόμη καρδιακή ανεπάρκεια.

Στάδιο Β: Σε αυτό το στάδιο, οι βαλβίδες, τα τοιχώματα ή οι θάλαμοι της καρδιάς σας έχουν υποστεί βλάβη από γεγονότα όπως μια προηγούμενη καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το Mount Sinai, αλλά δεν έχετε ακόμη αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια.

Στάδιο Γ: Τώρα, αρχίζετε να εμφανίζετε σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανίσετε συμφόρηση και να λαχανιάζετε εύκολα.

Στάδιο Δ: Σε αυτό το στάδιο είναι όταν η καρδιακή ανεπάρκεια γίνεται σοβαρή, οπότε μπορεί να έχετε συμπτώματα ακόμη και αν παίρνετε φάρμακα για τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια για τη θεραπεία της κατάστασής σας. Τα άτομα σε αυτό το στάδιο μπορεί να χρειαστούν πιο προηγμένες θεραπείες, όπως μεταμόσχευση καρδιάς ή μηχανική αντλία για την υποβοήθηση της καρδιάς.

Πώς διαγιγνώσκεται η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;

Εάν εμφανίζετε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με έναν καρδιολόγο .Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας ρωτήσει για το ιατρικό σας ιστορικό για να εντοπίσει πιθανούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να περιμένετε μια φυσική εξέταση όπου ο γιατρός σας ακούει την καρδιά και την αναπνοή σας και εξετάζει τη φλέβα του λαιμού σας, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει τη συμφόρηση, σύμφωνα με το Stanford Medicine.

Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, για να αναζητήσει προειδοποιητικά σημάδια, όπως περιοχές συσσώρευσης υγρών. Εάν έχετε σημάδια συμφόρησης, όπως πρησμένο πόδι, δύσπνοια ή φουσκωμένη κοιλιά, μπορεί να εξεταστείτε για μια ορμόνη που ονομάζεται νατριουρητικό πεπτίδιο τύπου Β ή BNP, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Τα επίπεδα του BNP αυξάνονται καθώς η καρδιά σας τεντώνεται από την υπερφόρτωση με υγρά. Τα επίπεδα BNP τείνουν να αυξάνονται καθώς η καρδιακή ανεπάρκεια επιδεινώνεται και είναι χαμηλότερα όταν η κατάσταση είναι πιο σταθερή. Έτσι, τα υψηλά επίπεδα BNP θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη κατακράτησης υγρών που προκύπτει από την καρδιακή ανεπάρκεια.


+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Journal of Medical Economics, Ultrafiltration Versus Diuretics for the Treatment of Fluid Overload in Patients with Heart Failure: a Hospital Cost Analysis https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13696998.2019.1584109

Circulation, ACC/AHA Guidelines for the Evaluation and Management of Chronic Heart Failure in the Adult https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/hc4901.102568

Canadian Family Physician, Family History of Cardiovascular Disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4229162/

Cardiac Failure Review, Fluid Management in Patients with Chronic Heart Failure https://www.cfrjournal.com/articles/fluid-management-patients-chronic-heart-failure

Children, Current State of Pediatric Heart Failure https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6069285/#:~:text=The%20reported%20incidence%20of%20HF,children%20annually%20in%20the%20US

Current Opinion in Pediatrics, Genetics of Pediatric Cardiomyopathies https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5777578/

The Anatolian Journal of Cardiology, Fulminant Myocarditis: Characteristics, Treatment, and Outcomes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC5998855/

Facts About Heart Failure in the United States https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_failure.htm#:~:text=About%206.2%20million%20adults%20in%20the%20United%20States%20have%20heart%20failure.&text=In%202018%2C%20heart%20failure%20was,379%2C800%20death%20certificates%20(13.4%25).&text=Heart%20failure%20costs%20the%20nation%20an%20estimated%20%2430.7%20billion%20in%202012.

Congestive Heart Failure and Congenital Defects https://www.heart.org/en/health-topics/congenital-heart-defects/the-impact-of-congenital-heart-defects/congestive-heart-failure-and-congenital-defects

Heart failure https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

Heart Failure https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/heart-failure

Heart Failure https://www.uofmhealth.org/health-library/hw44415

Managing Heart Failure Symptoms https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/warning-signs-of-heart-failure/managing-heart-failure-symptoms

Structural Heart Disease https://www.mountsinai.org/care/heart/services/structural-heart

Measuring the Jugular Venous Pressure https://stanfordmedicine25.stanford.edu/the25/neck-exam-jugular-venous-pressure-measurement.html

NT-proB-type Natriuretic Peptide (BNP) https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/16814-nt-prob-type-natriuretic-peptide-bnp

Prevent Heart Disease https://www.cdc.gov/heartdisease/prevention.htm