Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Τι είναι η υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO);

Τι είναι το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου;

Το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου (SIBO) θεωρείται ότι επηρεάζει έως και έναν στους επτά ανθρώπους, ωστόσο παραμένει μια ελάχιστα κατανοητή κατάσταση του εντέρου που συχνά συγχέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου είναι η παρουσία υπερβολικού αριθμού βακτηρίων στο λεπτό έντερο, προκαλώντας γαστρεντερικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν εάν το έντερο αργεί να αδειάσει ή εάν υπάρχει απόφραξη.

Αυτά τα βακτήρια, που ονομάζονται κολοβακτηρίδια, βρίσκονται συνήθως στο παχύ έντερο. Διασπούν τους υδατάνθρακες, οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν περίσσεια αερίων.

Τι προκαλεί το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου;

Αυτή η υπερανάπτυξη βακτηρίων στο έντερο συμβαίνει ως άμεσο αποτέλεσμα της τροφής και άλλων αποβλήτων που κινούνται μέσω του πεπτικού συστήματος με βραδύτερο ρυθμό από τον κανονικό.

Συνήθως, αυτό είναι συνέπεια μιας χειρουργικής επέμβασης ή μιας συγκεκριμένης ασθένειας που καταστρέφει τους σωλήνες και τα όργανα που εμπλέκονται στην πέψη και την ανοσία τους από τις τοξίνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το πεπτικό σύστημα γίνεται το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτήρια.

Έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου για το Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου:

  • Χειρουργική επέμβαση στο έντερο, όπως η εκτομή του λεπτού εντέρου
  • Χειρουργική επέμβαση στο στομάχι (κοιλιά) – όπως γαστρική παράκαμψη
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου – όπως το IBS και η εκκολπωμάτωση
  • Διαβήτης
  • Διαταραχές του συνδετικού ιστού – όπως η ινομυαλγία και η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Φάρμακα – όπως τα αντιδιαρροϊκά, τα ναρκωτικά παυσίπονα και οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων που λαμβάνονται για τη μείωση του στομαχικού οξέος

Ωστόσο, μερικές φορές το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου εμφανίζεται σε υγιείς ανθρώπους χωρίς ασθένεια, χειρουργική επέμβαση ή άλλες περιστάσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί το πεπτικό τους σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου;

Τα συνήθη συμπτώματα που μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται:

Τα σοβαρά συμπτώματα του SIBO περιλαμβάνουν:

Το Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου είναι μια υποτροπιάζουσα κατάσταση, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από ημέρες έως μήνες ή και χρόνια κάθε φορά.

Μπορεί το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου να προκαλέσει αφυδάτωση;

Με το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου, η συσσώρευση βακτηρίων στο λεπτό έντερό σας παρεμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μετάλλων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και μπορεί να εμφανίσετε ξηροστομία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου να προκαλέσει δυσανεξία στα τρόφιμα;

Ναι, στην πραγματικότητα, το SIBO είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την ύπαρξη δυσανεξίας στα τρόφιμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου καταστρέφει τα κύτταρα στο εντερικό σας τοίχωμα, επιτρέποντας σε περισσότερα βακτήρια, σωματίδια τροφής και τοξίνες να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Αυτό στη συνέχεια ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται σε αυτά τα σωματίδια τροφίμων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συμπτώματα τροφικής ευαισθησίας, όπως πόνος στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα, διάρροια και δερματικά εξανθήματα. Οι συνήθεις τροφικές δυσανεξίες που προκαλούνται από το SIBO περιλαμβάνουν αντιδράσεις στα γαλακτοκομικά, τα αυγά, το σιτάρι, τη γλουτένη, το καλαμπόκι και τη σόγια.

Προκαλεί κακή αναπνοή το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου; 

Ναι, αυτό μπορεί να ισχύει για ορισμένους ανθρώπους. Τα επιπλέον βακτήρια διασπούν τις τροφές στο έντερό σας, παράγοντας τα αέρια υδρογόνο και μεθάνιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου εμφανίζουν φούσκωμα, υπερβολικό μετεωρισμό και συχνό ρέψιμο. Εάν το πλεονάζον αέριο διαφύγει από το σώμα σας μέσω του στόματος, αυτό μπορεί να προκαλέσει κακή αναπνοή.

Μπορεί το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα;

Εάν τα αέρια εισέλθουν στο παχύ έντερο, μπορεί να συσσωρευτούν και να ασκήσουν πίεση στα πλάγια των πλευρών σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή πόνο, καθώς το διάφραγμα και ο θώρακας σας διαστέλλονται και συστέλλονται καθώς αναπνέετε. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πίεση στο διάφραγμά σας μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια, ακόμη και σε καρδιακό πόνο.

Μπορεί το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου να εισχωρήσει στο δέρμα;

Είναι αλήθεια ότι το SIBO μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας. Σύμφωνα με μια μελέτη, τα άτομα με ακμή είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς ακμή. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα άτομα με ροδόχρου ακμή είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν SIBO καθώς και άλλες εντερικές διαταραχές όπως το IBS.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ των στομαχικών προβλημάτων και του δέρματός σας;

Το 70% του ανοσοποιητικού σας συστήματος βρίσκεται στο έντερό σας. Το SIBO θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να προσλάβει επαρκή θρεπτικά συστατικά, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα. Το Σύνδρομο Υπερανάπτυξης Βακτηριδίων του Εντέρου μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα σας. Η ακμή είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού σας συστήματος σε αυτή τη φλεγμονή.

Πώς να κάνετε τεστ για σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου;

Καθώς το SIBO δεν είναι καλά κατανοητό, η διάγνωση και η θεραπεία αυτής της κατάστασης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην κλινική κρίση του γιατρού σας. Για πολλά χρόνια, πολλά άτομα με SIBO μπορεί να είχαν διαγνωστεί λανθασμένα με IBS.

Τα συμπτώματα του SIBO είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούνται από άλλες  γαστρικές παθήσεις όπως το IBS, η κοιλιοκάκη και οι λοιμώξεις του εντέρου. Ένας γιατρός θα προσπαθήσει να αποκλείσει πρώτα αυτές τις καταστάσεις προτού εξετάσει τη διάγνωση του SIBO.

Στη σύγχυση συμβάλλει και το γεγονός ότι μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων υποφέρει τόσο από IBS όσο και από SIBO. Στην πραγματικότητα, έως και το 80% όσων πάσχουν από IBS μπορεί να έχουν και SIBO.

Ως εκ τούτου, εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε SIBO, είναι σημαντικό να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας εξετάσει ειδικά για αυτό. Για να εξεταστείτε για SIBO, μπορείτε να παραπεμφθείτε για εξέταση στο νοσοκομείο. Το τεστ περιλαμβάνει τη μέτρηση της ποσότητας υδρογόνου που παράγεται από αυτά τα βακτήρια κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Θα βρεθεί περισσότερο σε ασθενείς που έχουν βακτηριακή υπερανάπτυξη – το χαρακτηριστικό γνώρισμα του SIBO.

Πώς να θεραπεύσετε το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηριδίων του εντέρου;

Ο γιατρός θα δει πρώτα αν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το έντερο μπορεί να κινείται αργά – για παράδειγμα, φάρμακα κατά της παλινδρόμησης όπως η λανσοπραζόλη ή η ομεπραζόλη.

Στη συνέχεια, η θεραπεία του SIBO περιλαμβάνει συνήθως μια σειρά αντιβιοτικών διάρκειας 1 έως 2 εβδομάδων. Αυτά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά οι παρενέργειες είναι συχνές. Μετά τη θεραπεία, είναι πιθανό τα συμπτώματά σας να εξαφανιστούν για αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια προτού επανέλθουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να σας συνταγογραφήσει ξανά τα ίδια αντιβιοτικά.

Δυστυχώς για ορισμένους ανθρώπους, τα αντιβιοτικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες από τη διακοπή των αντιβιοτικών, μπορεί να χρειαστεί να λαμβάνετε 2-3 διαφορετικά αντιβιοτικά σε χαμηλή δόση κάθε δύο εβδομάδες, προκειμένου να αποτρέψετε τον οργανισμό σας από το να αναπτύξει αντίσταση στο φάρμακο.

Έχουν διερευνηθεί διάφορες άλλες θεραπείες στο σπίτι και συνήθειες του τρόπου ζωής για την πρόληψη και τη διαχείριση του SIBO:

  • Λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων – αυτά περιέχουν «καλά βακτήρια του εντέρου», αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να αποτρέψουν και να βελτιώσουν το SIBO
  • Ακολουθώντας τη στοιχειακή δίαιτα – πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα που αντικαθιστά τα τρόφιμα και τα ποτά με ειδικές φόρμουλες που περιέχουν προ-πεπταμένους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη που μπορούν να χωνευτούν ευκολότερα. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας 85%, αλλά αυτή η πολύ περιοριστική δίαιτα μπορεί να είναι επικίνδυνη, ιδίως για όσους είναι λιποβαρείς
  • Ακολουθώντας τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP – ένα άλλο προσωρινό και περιοριστικό διατροφικό πρόγραμμα που στοχεύει στην εξάλειψη των τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε FODMAP, τα οποία είναι γνωστά για την πρόκληση εντερικών διαταραχών

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

A 14-Day Elemental Diet Is Highly Effective in Normalizing the Lactulose Breath Test https://link.springer.com/article/10.1023/B:DDAS.0000011605.43979.e1

Management of difficult-to-treat small-intestinal bacterial overgrowth https://www.bsg.org.uk/web-education-articles-list/management-of-difficult-to-treat-small-intestinal-bacterial-overgrowth-dr-andreyev-and-dr-poon-highlight-a-case-study-on-a-difficult-case-of-sibo/

SIBO – What Causes It and Why It’s So Hard to Treat https://kresserinstitute.com/sibo-causes-hard-treat/

Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5718124/

Acne vulgaris, probiotics and the gut-brain-skin axis - back to the future? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038963/

SIBO and Food Sensitivities http://www.sibodoctors.ca/blog/2016/10/28/sibo-and-inflammation

Small Intestinal Bacterial Overgrowth https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3099351/

Overview of Diagnosis and Management of Small Intestinal Bacterial Overgrowth https://www.gastrolondon.co.uk/overview-of-diagnosis-and-management-of-small-intestinal-bacterial-overgrowth/