Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τι είναι μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο; Τα συμπτώματα της παροδικής ισχαιμικής επίθεσης

Πολλές φορές, άτομα που βιώνουν μια παροδική ισχαιμική επίθεση (TIA), νιώθουν ανακούφιση, διότι σκέφτονται πως δεν πρόκειται για ένα κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο που θα μπορούσε να τους προκαλέσει μόνιμη βλάβη. Σύμφωνα όμως, με την Δρ. Carolyn Brockington, νευρολόγο στο Νοσοκομείο Mount Sinai, αν βιώσει κάποιος ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο, διότι πολλές φορές η παροδική ισχαιμική επίθεση αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ενός μελλοντικού κανονικού εγκεφαλικού επεισοδίου και για τον λόγο αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Τι είναι παροδική ισχαιμική επίθεση (TIA);

Η παροδική ισχαιμική επίθεση προκαλείται από τους ίδιους παράγοντες που προκαλούν ένα κανονικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου θρόμβου στο αίμα που εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Αυτό που διαφοροποιεί την παροδική ισχαιμική επίθεση από ένα πλήρες ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι στην ουσία η λέξη «παροδική» που σημαίνει «προσωρινή». Ουσιαστικά, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Εγκεφαλικού, κατά τη διάρκεια μιας παροδικής ισχαιμικής επίθεσης, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο σταματάει για μια σύντομη περίοδο και παρόλο που αυτή η κατάσταση μιμείται τα συμπτώματα του κανονικού εγκεφαλικού, συνήθως δεν προκαλεί μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη.

Τα συμπτώματα της παροδικής ισχαιμικής επίθεσης, είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά και αισθητά σε σχέση με το κανονικό εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να την μπερδεύουν με τον πονοκέφαλο και την απλή ζαλάδα. Αλλά, όπως εξηγεί ο Δρ. Brockington, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της παροδικής ισχαιμικής επίθεσης είναι ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά. Ασθενείς, μάλιστα, που βίωσαν κάτι τέτοιο, αναφέρουν ότι καθώς περπατούσαν, ξαφνικά ένιωσαν το ένα τους πόδι να σέρνεται και το ένα τους χέρι αδύναμο, όμως μέσα σε λίγα λεπτά, τα εν λόγω συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί.

Τι σημαίνει το να βιώσει κάποιος μια παροδική ισχαιμική επίθεση;

Η παροδική ισχαιμική επίθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι συνήθως ένα από τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κανονικού εγκεφαλικού επεισοδίου και όπως διαπιστώνουν οι γιατροί, τα άτομα που τελικά παθαίνουν κανονικό εγκεφαλικό, είχαν στο παρελθόν πολλά μικρά παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Η American Stroke Association (ASA), μάλιστα, αναφέρεται στις παροδικές ισχαιμικές επιθέσεις, όχι ως «μίνι εγκεφαλικά επεισόδια», αλλά ως «προειδοποιητικά εγκεφαλικά επεισόδια», καθώς περίπου το 1/3 των ανθρώπων που βιώνουν μια παροδική ισχαιμική επίθεση, καταλήγουν να έχουν πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο σε περίπου ένα χρόνο.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν παροδική ισχαιμική επίθεση;

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση μιας παροδικής ισχαιμικής επίθεσης είναι:

Πώς αντιμετωπίζεται η παροδική ισχαιμική επίθεση;

Όταν κάποιος βιώσει μια παροδική ισχαιμική επίθεση, ο γιατρός του αρχικά θα πραγματοποιήσει εξετάσεις για να ανακαλύψει τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με το αίμα, τα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά του, με στόχο να τα διαχειριστεί και να μειώσει το κίνδυνο ενός σοβαρότερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Θα προτείνει μάλιστα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως υγιεινή διατροφή και άσκηση, ενώ εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο θα του συνταγογραφήσει και κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως αραιωτικά αίματος, για να αποτρέψει ένα μελλοντικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is a Mini Stroke? The Silent Symptoms of a Transient Ischemic Attack https://www.healthination.com/health/what-is-tia-mini-stroke

Understanding the 2 Main Types of Stroke: What Causes Them and How They’re Treated https://www.healthination.com/health/types-of-stroke

This Is What Having a Stroke Does to Your Brain https://www.healthination.com/health/how-stroke-affects-the-brain

5 Textbook Signs You Could Be Having a Stroke https://www.healthination.com/health/stroke-symptoms

Blood Pressure Medications: Understanding Your Options https://www.healthination.com/health/hypertension-medication-options

7 Lifestyle Tweaks for a Healthier Heart https://www.healthination.com/health/heart-disease-lifestyle-changes