Μολυσματικές ασθένειες

Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός; Πώς θεραπεύεται;

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός (hMPV) ακούγεται σαν μια νέα μυστηριώδης ασθένεια, αλλά μάλλον τον γνωρίζετε περισσότερο από ότι φαντάζεστε. Πρόκειται για έναν από τους εκατοντάδες ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα. (Πώς να καταλάβετε αν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες)

Όπως και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως βήχας, συμφόρηση, καταρροή και πυρετός. Αλλά, παράλληλα μπορεί να εξελιχθεί σε μια λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα (που επηρεάζει τους αεραγωγούς) και η πνευμονία (που επηρεάζει τους πνεύμονες).

Σημειώνεται ότι τα άτομα που είναι καλά στην υγεία τους είναι απίθανο να εμφανίσουν επιπλοκές από τον hMPV. (Λοίμωξη κατώτερου αναπνευστικού: Τι είναι; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός;

Τα κοινά συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο μεταπνευμονοϊός είναι:

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ μερικοί δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε περίπτωση που προκύψουν συμπτώματα, εξασθενούν μέσα σε λίγες μέρες.

Το ενδεχόμενο σοβαρών συμπτωμάτων είναι σπάνιο και επηρεάζει κυρίως άτομα με προϋπάρχουσες πνευμονικές παθήσεις, όπως η δύσπνοια με hMPV. (Υπερπαραγωγή βλέννας αναπνευστικού: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες της;)

Πρόσθετα συμπτώματα που είναι απίθανα περιλαμβάνουν:

Ποιες οι βασικότερες αιτίες του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού;

Ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει hMPV όταν έρθει σε επαφή με κάποιον που είναι μολυσμένος και αναπνεύσει τα αναπνευστικά σταγονίδιά του όταν φτερνιστεί ή βήξει ή μέσω του αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών και το επακόλουθο άγγιγμα του προσώπου.

Ο hMPV μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της κοινής χρήσης οικιακών σκευών, όπως τα ποτήρια και τα φλιτζάνια. (Πνευμονία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ύπουλη λοίμωξη του αναπνευστικού)

Πώς γίνεται διάγνωση του ανθρώπινου μεταπνευμονοϊού;

Αν ο hMPV δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα που να επιβάλλουν νοσηλεία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην γνωρίζετε καν ότι ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για τα συμπτώματά σας, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν επισκέπτονται τον γιατρό τους για ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Εάν επισκεφτείτε τον γιατρό σας θα κάνει διάγνωση μέσω φυσικής εξέτασης, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό σας. (Πνευμονική ίνωση: Οι 6 βασικότερες αιτίες της)

Πώς θεραπεύεται ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλείται από τον hMPV.

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων συνιστώνται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή (OTC), όπως σιρόπια για τον βήχα, αποσυμφορητικά και αναλγητικά – αντιπυρετικά, όπως το Advil (ιβουπροφαίνη) ή το Tylenol (ακεταμινοφένη). Σημειώνεται ότι τα OTC φάρμακα δεν θεραπεύουν άμεσα την ιογενή λοίμωξη. (6 τρόποι για να προστατέψετε το μωρό σας από το κρυολόγημα και τη γρίπη)

Μη δίνετε στα παιδιά φάρμακα για τον βήχα ή το κρυολόγημα χωρίς την έγκριση του γιατρού σας. Τονίζεται ότι τα παιδιά δεν πρέπει να παίρνουν ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη.

Μην ασκείστε έντονα, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να παραμένετε στο σπίτι όσο δεν νιώθετε καλά, για να αποφύγετε να κολλήσετε άλλους ανθρώπους στο γραφείο ή στο σχολείο. (Άτυπη πνευμονία: Ποιες οι αιτίες της; Τι συμπτώματα προκαλεί;)

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τα ακόλουθα για να μειώσετε τα συμπτώματά σας:

  • Χρησιμοποιείστε υγραντήρα δωματίου στο υπνοδωμάτιό σας για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο και τον βήχα
  • Κοιμηθείτε περισσότερο αν χρειάζεται
  • Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό
  • Χρησιμοποιείστε ρινικό σπρέι φυσιολογικού ορού για να ανακουφίσετε τη βουλωμένη μύτη και τα ιγμόρειά σας