Παιδί

Τι είναι ο άτυπος αυτισμός;

Τι είναι ο άτυπος αυτισμός;

Ο άτυπος αυτισμός, επίσης γνωστός ως διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), ήταν μια διάγνωση που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την ταξινόμηση των παιδιών που παρουσίαζαν ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα συμπτώματα του αυτισμού. Οι όροι έχουν έκτοτε καταργηθεί σταδιακά, καθώς ο ορισμός του αυτισμού έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών, Πέμπτη Έκδοση (DSM-5) επικαιροποίησε τον ορισμό του αυτισμού το 2013 για να συμπεριλάβει ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων που εμπίπτουν στην ευρύτερη ομπρέλα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ).

Σύμφωνα με αυτόν τον νέο ορισμό, ο αυτισμός θεωρείται ως ένα ευρύτερο φάσμα συμπεριφορών και χαρακτηριστικών των οποίων η σοβαρότητα ταξινομείται με τρία επίπεδα υποστήριξης. Ως εκ τούτου, τα άτομα που προηγουμένως είχαν διαγνωστεί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς θα διαγνωστούν τώρα με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Πώς εξελίχθηκε ο ορισμός του αυτισμού και της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής;

Το DSM, που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία (APA), περιγράφει τα κριτήρια με τα οποία διαγιγνώσκονται οι ψυχιατρικές και ψυχικές διαταραχές. Υπάρχουν πέντε εκδόσεις του DSM, που χρονολογούνται από το 1952.

Ο αυτισμός ταξινομήθηκε για πρώτη φορά ως δική του διάγνωση στο DSM-3, το οποίο δημοσιεύθηκε το 1980. Πριν από αυτό, τα παιδιά με συμπεριφορές που έμοιαζαν με αυτισμό έπαιρναν τη διάγνωση της παιδικής σχιζοφρένειας.

Το DSM-4, που δημοσιεύθηκε το 1994, χώρισε τον αυτισμό σε πέντε ξεχωριστές διαγνωστικές κατηγορίες. Μεταξύ αυτών ήταν η αυτιστική διαταραχή, το σύνδρομο Asperger και η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς.

Για να διαγνωστεί ο αυτισμός σύμφωνα με το DSM-4, ένα παιδί έπρεπε να πληροί τρία διαγνωστικά κριτήρια:

  • Διαταραχές στην κοινωνική αλληλεπίδραση
  • Διαταραχές στην επικοινωνία
  • Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές

Για τη διάγνωση της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής μη προσδιοριζόμενη αλλιώς, ένα παιδί έπρεπε να πληροί μόνο δύο κριτήρια, ένα εκ των οποίων πρέπει να είναι οι διαταραχές στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, η σχιζοφρένεια, η σχιζοτυπική διαταραχή προσωπικότητας (STPD) και η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας (APD) έπρεπε να αποκλειστούν πριν η διάγνωση θεωρηθεί οριστική.

Η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς, επίσης γνωστή ως υποκατώτατος αυτισμός ή άτυπος αυτισμός, χρησιμοποιήθηκε όταν υπήρχαν κάποια αλλά όχι όλα τα συμπτώματα του αυτισμού. Υποδήλωνε μια ηπιότερη μορφή αυτισμού, την οποία κάποιοι σήμερα θα μπορούσαν να αναφέρουν ως αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας (αν και ο ίδιος ο όρος είναι αμφιλεγόμενος).

Τι είναι οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ);

Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές είναι εκείνες που χαρακτηρίζονται από μειωμένες δεξιότητες επικοινωνίας και κοινωνικοποίησης. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται μόνο οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές μη προσδιοριζόμενες αλλιώς και το σύνδρομο Asperger, αλλά και το σύνδρομο Rett και η παιδική αποσυνθετική διαταραχή .

Όταν κυκλοφόρησε το DSM-5 το 2013, η APA πήρε την απόφαση να αναδιπλώσει και τις πέντε κατηγορίες αυτισμού σε μια ενιαία διαγνωστική κατηγορία, γνωστή ως διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Αντί να περιγράφει τον αυτισμό ως μια κατάσταση που δεσμεύεται από έναν σχετικά στενό κατάλογο χαρακτηριστικών και συμπεριφορών, το DSM-5 αναγνωρίζει ότι η ΔΑΦ εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές.

Σήμερα, υπάρχει μια ενιαία διάγνωση της ΔΦΑ που αντικαθιστά τις διάφορες υποκατηγορίες που χρησιμοποιούνταν στο DSM-4. Τα κριτήρια του DSM-5 βασίζονται σε δυσκολίες σε δύο συγκεκριμένους τομείς:

  1. Δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας

Τα σημάδια διαταραχής των δεξιοτήτων κοινωνικής επικοινωνίας στα παιδιά με ΔΑΦ περιλαμβάνουν:

  • Σπάνια ή ποτέ δεν χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν με τους άλλους
  • Σπάνια ή ποτέ δεν ανταποκρίνονται όταν τους μιλούν
  • Σπάνια ή ποτέ χρήση χειρονομιών όπως το κούνημα ή το δείξιμο
  • Περιορισμένες εκφράσεις του προσώπου
  • Σπάνια ή ποτέ δεν συμμετέχουν σε φανταστικό παιχνίδι
  • Δεν μοιράζεται ενδιαφέροντα ή δεν θυμάται γεγονότα ή επιτεύγματα
  • Δεν δείχνει ενδιαφέρον να κάνει φίλους ή να αλληλεπιδρά με άλλους
  1. Περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες και αισθητηριακές συμπεριφορές ή ενδιαφέροντα

Πρόκειται για συμπεριφορές στις οποίες ένα παιδί με ΔΑΦ έχει περιορισμένο εύρος εστίασης ή ενδιαφέροντος και συχνά εμμονική προσκόλληση σε αντικείμενα ή αισθήσεις.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Παρατάξεις παιχνιδιών με συγκεκριμένο τρόπο ξανά και ξανά
  • Επαναλαμβανόμενο κούνημα διακοπτών ή περιστροφή αντικειμένων
  • Μιλώντας με επαναλαμβανόμενο τρόπο
  • Έχει πολύ στενά ή/και έντονα ενδιαφέροντα
  • Ανάγκη να συμβαίνουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά
  • Δυσκολεύεται να ξεφύγει από τις συνήθεις συμπεριφορές ή να αλλάξει το πρόγραμμα
  • Έντονες αντιδράσεις σε συγκεκριμένους ήχους, υφές, γεύσεις, μυρωδιές ή εικόνες

Για να διαγνωστούν με ΔΑΦ, τα παιδιά πρέπει να έχουν δυσκολίες τόσο στις κοινωνικές επικοινωνιακές δεξιότητες όσο και στις περιορισμένες, επαναλαμβανόμενες ή αισθητηριακές συμπεριφορές. Επιπλέον, πρέπει να έχουν αυτά τα προβλήματα από την πρώιμη παιδική ηλικία.

Υπάρχει διαφορά στην θεραπεία της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής, μη προσδιοριζόμενης αλλιώς, έναντι της ΔΑΦ;

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς ξεφεύγει από τον τρέχοντα ορισμό της ΔΑΦ είναι ο τρόπος με τον οποίο οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας αντιμετωπίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο παρελθόν, η αντιμετώπιση της διάχυτης αναπτυξιακής διαταραχής μη προσδιοριζόμενης αλλιώς ήταν σε μεγάλο βαθμό η ίδια με εκείνη του συνδρόμου Asperger, δεδομένου ότι και τα δύο θεωρούνταν “ηπιότερες” μορφές διαταραχής.

Και, αν και είναι αλήθεια ότι τα άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς έχουν συχνά ηπιότερα συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λιγότερο αναπηρικά. Στην πραγματικότητα, ορισμένα άτομα με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς έχουν σοβαρή αναπηρία.

Ως εκ τούτου, το DSM-5 καθιέρωσε τρία επίπεδα ΔΑΦ που αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της υποστήριξης που χρειάζεται ένα άτομο ανεξάρτητα από τα ακριβή χαρακτηριστικά της κατάστασής του:

  • Το επίπεδο 1 της ΔΑΦ υποδηλώνει ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, στο οποίο μπορεί να απαιτείται βοήθεια για να ξεπεραστούν οι προκλήσεις με τις κοινωνικές σχέσεις, τα χρονοδιαγράμματα και την οργάνωση και την αποχρώσα επικοινωνία
  • Το επίπεδο 2 της ΔΑΦ υποδηλώνει την ανάγκη για δομημένη υποστήριξη προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα με τη χωρική αντίληψη, την αισθητηριακή υπερευαισθησία, την προσήλωση στη σκέψη και τα κενά στις κοινωνικές δεξιότητες, μεταξύ άλλων
  • Τα επίπεδα 3 ΔΑΦ υποδεικνύουν την ανάγκη για ουσιαστική υποστήριξη όταν τα συμπτώματα αυτισμού είναι σοβαρά και περιορίζουν την ικανότητα του ατόμου να επικοινωνεί, να αποφεύγει επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή να αντιμετωπίζει την αισθητηριακή υπερφόρτωση

Από το 2022, η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς αφαιρέθηκε από τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και των Συναφών Προβλημάτων Υγείας, Έκδοση 11 (ICD-11), η οποία χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των ασθενειών για λόγους επιτήρησης καθώς και για τη διευκόλυνση της ιατρικής χρέωσης και των αποζημιώσεων.


+ 11 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Autism Spectrum Disorder: Defining Dimensions and Subgroups https://link.springer.com/article/10.1007/s40474-013-0003-1

A Comparison of DSM-IV Pervasive Developmental Disorder and DSM-5 Autism Spectrum Disorder Prevalence in an Epidemiologic Sample https://www.jaacap.org/article/S0890-8567(14)00044-6/fulltext

The Evolution of the Classification of Psychiatric Disorders https://www.mdpi.com/2076-328X/6/1/5

Autism spectrum disorder: Consensus guidelines on assessment, treatment and research from the British Association for Psychopharmacology https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269881117741766

The DSM-5: Classification and criteria changes https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/wps.20050

Comparison of DSM-IV and DSM-5 Factor Structure Models for Toddlers With Autism Spectrum Disorder https://www.jaacap.org/article/S0890-8567(13)00306-7/fulltext

Application of DSM-5 Criteria for Autism Spectrum Disorder to Three Samples of Children With DSM-IV Diagnoses of Pervasive Developmental Disorders https://ajp.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.ajp.2012.12020276

Autism in DSM-5: progress and challenges https://molecularautism.biomedcentral.com/articles/10.1186/2040-2392-4-13

Brief Report: DSM-5 “Levels of Support:” A Comment on Discrepant Conceptualizations of Severity in ASD https://link.springer.com/article/10.1007/s10803-013-1882-z

What is autism and how do we make a diagnosis in the new era of DSM-5 and ICD-11 https://www.rcpsych.ac.uk/docs/default-source/events/open-events/asd/whitwell-susie-powerpoint-slides-asd-conference-5-february-2021.pdf?sfvrsn=df57271e_2

The American History of Rett Syndrome https://www.pedneur.com/article/S0887-8994(13)00543-2/fulltext