Καρκίνος

Τι είναι ο καρκίνος του οισοφάγου; Όλα όσα πρεπει να ξέρετε!

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι ασυνήθιστος και καλύπτει μόνο το 1% των περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παλαιότερα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του οισοφάγου, που σχετίζεται με το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ, ήταν ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του οισοφάγου. Όμως πλέον, έχει ξεπεραστεί από το αδενοκαρκίνωμα, που συνήθως σχετίζεται με τη μακροχρόνια παλινδρόμηση οξέος και την παχυσαρκία. Το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι συνήθως η δυσκολία στην κατάποση. Εξετάσεις, όπως η ενδοσκόπηση, βοηθούν στην διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου. (Καρκίνος οισοφάγου: Ο ρόλος του ασβεστίου και μαγνησίου στη δημιουργία του)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον οισοφάγο;

Ο  οισοφάγος είναι ο μυϊκός σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι. Βρίσκεται πίσω από το στέρνο και την τραχεία (ο σωλήνας μέσω του οποίου περνά ο αέρας στην πορεία του προς τους πνεύμονες) και μπροστά από τη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η περιοχή στη μέση του θώρακα, από την οποία περνά ο οισοφάγος, ονομάζεται μεσοθωράκιο, ένας χώρος που περιέχει άλλες δομές, όπως η καρδιά, τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία (η αορτή) και πολλοί λεμφαδένες. (Καρκίνος και ζάχαρη: Υπάρχει σύνδεση;)

Μέσα στον οισοφάγο, υπάρχουν μερικές σημαντικές δομές που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα στερεά και τα υγρά περνούν από το στόμα στο στομάχι, κατά τη διάρκεια της κατάποσης. Ο άνω οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι μια μυϊκή ζώνη, κοντά στην κορυφή του οισοφάγου, που εμποδίζει την αντίστροφη ροή της τροφής από τον οισοφάγο προς το στόμα και επίσης βοηθά στην πρόληψη της εισρόφησης (εισπνοή τροφής στην τραχεία). Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι μια ζώνη ιστού, κοντά στη συμβολή του οισοφάγου με το στομάχι. Όταν ο τόνος αυτού του σφιγκτήρα είναι είτε υψηλός, είτε χαμηλός (λόγω ιατρικών παθήσεων ή φαρμάκων), μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η τροφή περνά από τον οισοφάγο στο στομάχι. Πριν φτάσει στο στομάχι, ο οισοφάγος διέρχεται από το διάφραγμα. Εάν η περιοχή του διαφράγματος είναι εξασθενημένη, το στομάχι μπορεί να κινηθεί προς τα πάνω στη θωρακική κοιλότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος του μήκους του οισοφάγου είναι επενδεδυμένο με κύτταρα γνωστά ως πλακώδη κύτταρα, το ίδιο είδος κυττάρων που υπάρχει στο στόμα, στους μεγάλους αεραγωγούς, ακόμη και στο δέρμα. Σε περίπτωση που αναπτυχθεί όγκος σε αυτή την περιοχή, ονομάζεται ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η περιοχή στο κάτω μέρος του οισοφάγου, όπου ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι, είναι επενδεδυμένη με κολονοστοιχεία. Σε περίπτωση που αναπτυχθεί σε αυτή την περιοχή ένας κακοήθης όγκος, ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα. (Καρκίνος του στομάχου (γαστρικό αδενοκαρκίνωμα))

Ποια συμπτώματα προκαλεί ο καρκίνος του οισοφάγου;

Τα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου γίνονται αντιληπτά συνήθως όταν ο καρκίνος είναι ήδη προχωρημένος. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά προσαρμόζονται ασυνείδητα σε αυτά, αντιμετωπίζοντας τα με την κατανάλωση μαλακών τροφίμων για παράδειγμα, για την επώδυνη κατάποση. (Θυμός και καρκίνος: Υπάρχει άραγε σύνδεση;)

Τα συνηθισμένα συμπτώματα του καρκίνου του οισοφάγου περιλαμβάνουν:

Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του καρκίνου του οισοφάγου;

Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου του οισοφάγου παραμένουν άγνωστες, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο. Σε γενικές γραμμές έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του οισοφάγου έχει συνδεθεί με τον συνδυασμό καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πιο κοινός στους άνδρες παρά στις γυναίκες και πιο συχνός στους μαύρους παρά στους λευκούς.

Το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου συνδέεται με την χρόνια παλινδρόμηση οξέος (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ ), καθώς και με τον οισοφάγο Barrett και την παχυσαρκία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι πιο συχνό στους άνδρες παρά στις γυναίκες και πιο συχνό στους λευκούς παρά στους μαύρους. (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου)

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος του οισοφάγου;

Οι θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του οισοφάγου εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου και από μια σειρά άλλων παραγόντων.

Για όγκους πρώιμου σταδίου, η χειρουργική επέμβαση (οισοφαγεκτομή) είναι μια επιλογή που οδηγεί σε ίαση. Πρόκειται για μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος του οισοφάγου και την επανασύνδεση του στομάχου με ό,τι απομένει από τον άνω οισοφάγο.

Για τα άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, υπάρχουν άλλες επιλογές. Η χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με φάρμακα, μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, πριν ή μετά την επέμβαση, ή μόνο με τη χημειοθεραπεία αν δεν είναι δυνατή η χειρουργική επέμβαση. (Χημειοθεραπεία: Τι είναι και πώς λειτουργεί στο σώμα;)

Οι στοχευμένες θεραπείες είναι επίσης πολύ βοηθητικές στον έλεγχο της νόσου σε άτομα που έχουν όγκους θετικούς για HER2 (παρόμοια με τον καρκίνο του μαστού). Η ανοσοθεραπεία περιλαμβάνει μια ποικιλία θεραπειών που αξιοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανοσοθεραπεία μπορεί να ελέγξει, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και πολύ προχωρημένους καρκίνους. (Ανοσοθεραπεία: Σε ποιους τύπους καρκίνου μπορεί να βοηθήσει;)