Ορθοπαιδικά

Τι είναι ο μεσοσπονδύλιος δίσκος και πώς να τον διατηρήσετε υγιή;

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 24 κινητά οστά (συνολικά 33 οστά), που ονομάζονται σπόνδυλοι. Οι σπόνδυλοι «στοιβάζονται» ο ένας πάνω στον άλλο. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι μια μαλακή ουσία, η οποία βρίσκεται μεταξύ των γειτονικών οστών.

Ποιος είναι ο ρόλος των σπονδύλων;

Τα σπονδυλικά οστά είναι μικρά και στρογγυλά στο μπροστινό μέρος, το οποίο είναι μια περιοχή που ονομάζεται σπονδυλικό σώμα. Στο πίσω μέρος υπάρχει ένας οστέινος δακτύλιος από τον οποίο εκτείνονται προεξοχές και σχηματίζονται τόξα και πέταλα. Κάθε μία από αυτές τις δομές έχει έναν ή περισσότερους σκοπούς. Αυτές είναι οι εξής:

 • Να σταθεροποιούν τη σπονδυλική στήλη ως κολώνα (facet joint).
 • Να παρέχουν ένα μέρος για να προσκολλώνται ο συνδετικός ιστός και οι μύες της πλάτης (εγκάρσια απόφυση).
 • Να παρέχει ένα τούνελ για τη διέλευση του νωτιαίου μυελού (σπονδυλικό τόξο).
 • Να παρέχει χώρο όπου τα νεύρα εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό και διακλαδίζονται σε όλες τις περιοχές του σώματος (μεσοσπονδύλιο τρήμα).

Πώς λειτουργεί ο μεσοσπονδύλιος δίσκος;

Εξωτερικά, ισχυρές ίνες υφαίνονται μεταξύ τους σχηματίζοντας μια περιοχή που ονομάζεται ινώδης δακτύλιος. Ο ινώδης δακτύλιος περιέχει και προστατεύει μια μαλακότερη ουσία στο κέντρο που ονομάζεται πηκτοειδής πυρήνας. Ο πηκτοειδής πυρήνας είναι υπεύθυνος για την «υποχώρηση» και την «κίνηση» του δίσκου κατά την κίνηση της σπονδυλικής στήλης. Με αυτόν τον τρόπο, ο δίσκος λειτουργεί ως απορροφητής κραδασμών.

Ποια είναι η μηχανική του μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Ο πηκτοειδής πυρήνας μπορεί να απεικονιστεί ως μια μαλακή μπάλα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του δίσκου. Αυτή η περιστρεφόμενη δράση μεταβάλλει την κλίση και την περιστροφή του σπονδύλου πάνω και κάτω από αυτόν, η οποία, με τη σειρά της, επιτρέπει και αμβλύνει τις επιπτώσεις της κίνησης στη σπονδυλική στήλη. Η περιστροφή των δίσκων γίνεται σε απόκριση της κατεύθυνσης προς την οποία κινείται η σπονδυλική στήλη. Ο πηκτοειδής πυρήνας αποτελείται κυρίως από νερό. Το νερό μπορεί να κινείται μέσα και έξω μέσω μικρών πόρων, οι οποίοι λειτουργούν ως δίοδοι μεταξύ του οστού του κοντινού σπονδύλου και του δίσκου. Οι θέσεις που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη, (ιδίως το κάθισμα και η ορθοστασία) ωθούν το νερό έξω από το δίσκο. Το ξάπλωμα ανάσκελα (που ονομάζεται ύπτια θέση) διευκολύνει την επιστροφή του νερού στο δίσκο. Με τη γήρανση, οι δίσκοι τείνουν να χάνουν νερό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση του δίσκου. Σε αντίθεση με τους μύες και τα όργανα του σώματός μας, ο μεσοσπονδύλιος δίσκος δεν έχει παροχή αίματος. Αυτό σημαίνει ότι για να λαμβάνει ο δίσκος την απαραίτητη θρέψη (και για να απομακρύνονται τα απόβλητα), πρέπει να βασίζεται στη ροή του νερού, καθώς και σε άλλα μηχανικά μέσα, για να παραμείνει υγιής.

Πώς να φροντίσετε και να θρέψετε τον μεσοσπονδύλιο δίσκο;

Ορισμένες συμβουλές για τη φροντίδα των μεσοσπονδύλιων δίσκων σας περιλαμβάνουν:

Βελτίωση της στάσης του σώματός σας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει άσκηση και συχνή αλλαγή θέσης κατά τη διάρκεια της εργασίας.

 • Χρήση καλής μηχανικής του σώματος όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα.
 • Ύπνος σε σταθερό, υποστηρικτικό στρώμα
 • Διακοπή καπνίσματος (ή να μην το ξεκινήσετε)
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
 • Σωστή θρέψη
 • Σωστή ενυδάτωση
 • Κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Dartmouth Basic Human Anatomy https://www.dartmouth.edu/~humananatomy/part_7/chapter_39.html

Anatomy, Back, Lumbar Vertebrae https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459278/

Characterization of the annulus fibrosus–vertebral body interface: identification of new structural features https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7580.2012.01537.x