Ορθοπαιδικά

Τι είναι ο πηκτοειδής πυρήνας και πώς βοηθά τη σπονδυλική σας στήλη;

Ο πηκτοειδής πυρήνας βρίσκεται στη σπονδυλική στήλη, μεταξύ δύο σπονδύλων και παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των κραδασμών της σπονδυλικής στήλης κατά την κίνηση. Αποτρέπει την επαφή οστού με οστό, μειώνοντας την πιθανότητα τραυματισμών και πόνου.

Τι είναι ο πηκτοειδής πυρήνας;

Ο πηκτοειδής πυρήνας είναι μέρος του μεσοσπονδύλιου δίσκου. Είναι το μαλακό γέμισμα που βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου. Περιβάλλεται από ένα ισχυρό κάλυμμα που αποτελείται από 3 ομόκεντρα στρώματα σκληρού ινώδους ιστού. Το κάλυμμα αυτό ονομάζεται ινοειδής δακτύλιος (annulus fibrosus).

Πώς λειτουργεί ο πηκτοειδής πυρήνας ως απορροφητής κραδασμών;

Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα μαξιλάρι απορρόφησης κραδασμών που βρίσκεται μεταξύ των γειτονικών οστών της σπονδυλικής στήλης. Ο πηκτοειδής πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι ένα βασικό συστατικό που συμβάλλει στην παροχή των ιδιοτήτων απορρόφησης κραδασμών. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος κινείται καθώς κινείστε. Για παράδειγμα, όταν στρίβετε, ο δίσκος στρίβει επίσης. Οι ισχυρές εξωτερικές ίνες του ινώδους δακτυλίου περικλείουν τον πηκτοειδή πυρήνα και τον κρατούν με ασφάλεια στο εσωτερικό του.

Ποια είναι η δράση του πηκτοειδούς πυρήνα στη σπονδυλική στήλη;

Οι κινήσεις της σπονδυλικής σας στήλης υποστηρίζονται από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο σας. Και είναι ο πηκτοειδής πυρήνας που επιτρέπει στον δίσκο να είναι τόσο κινητός. Όταν κάνετε κάμψη, στροφή ή έκταση, ο πηκτοειδής πυρήνας περιστρέφεται, γεγονός που του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε αυτές τις ενέργειες. Πολλές φορές την ημέρα, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης συμβάλλουν σε δραστηριότητες όπως η μετατόπιση της θέσης σας ενώ κάθεστε, η γυμναστική και ο αθλητισμός, το ξεφόρτωμα των ψώνιων και η τοποθέτησή τους στο ψυγείο και πολλά άλλα. Ας πάρουμε το παράδειγμα του να σκύβετε προς τα εμπρός για να σηκώσετε κάτι από το πάτωμα. Αυτή η ενέργεια μπορεί να περιλαμβάνει μια κίνηση που ονομάζεται κάμψη της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι ουσιαστικά στρογγυλοποίηση στη σπονδυλική στήλη. Όταν σκύβετε προς τα εμπρός με αυτόν τον τρόπο, τα οστά της σπονδυλικής στήλης έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους μπροστά, γεγονός που ωθεί τον κινητό πηκτοειδή πυρήνα προς τα πίσω.

Τι συμβαίνει όταν τραυματιστεί ο δίσκος;

Με την επίμονη ή υπερβολική κάμψη της σπονδυλικής στήλης, ο δίσκος μπορεί να ωθηθεί πολύ πίσω. Εάν οι ίνες του ινώδους δακτυλίου είναι αδύναμες ή σχισμένες, ο πηκτοειδής πυρήνας μπορεί να διαφύγει ανάμεσά τους. Σε γενικές γραμμές, ο πηκτοειδής πυρήνας θα διαφύγει σε ένα συνδυασμό πλάγιας και οπίσθιας κατεύθυνσης, η οποία αντιστοιχεί περίπου στη θέση της πολύ ευαίσθητης νευρικής ρίζας με την οποία μπορεί να έρθει σε επαφή. Όταν το κάνει, μπορεί να έρθει σε επαφή με την κοντινή νωτιαία νευρική ρίζα, προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα. Ο τραυματισμός αυτός ονομάζεται δισκοκήλη. Οι δύο συνηθέστερες αιτίες κήλης δίσκου είναι οι εκφυλιστικές αλλαγές φθοράς του δίσκου και ο τραυματισμός του δίσκου. Ο εκφυλισμός του δίσκου συμβαίνει με την ηλικία- αποδυναμώνει τις ίνες του δακτυλίου, επιτρέποντας στον πηκτοειδή πυρήνα είτε να διασταλεί ή να διογκωθεί είτε να υποστεί κήλη.

Εδω μπορείτε να διαβάσετε πώς η φυσικοθεραπεία βοηθάει στην κήλη αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Πώς γερνάει ο πηκτοειδής πυρήνας;

Ο εκφυλισμός των δίσκων τείνει να έρχεται με την ηλικία και μπορεί επίσης να συμβεί με τραυματισμούς στην περιοχή. Στους νέους ανθρώπους, ο πηκτοειδής πυρήνας αποτελείται κυρίως από νερό. Έτσι, για αυτή την ηλικιακή ομάδα, μια κήλη λόγω τραυματισμού είναι πιο πιθανή απ’ ό,τι στους ηλικιωμένους. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, ο δίσκος, ιδίως ο πηκτοειδής πυρήνας, ξηραίνεται. Αυτή η αφυδάτωση οδηγεί σε σημαντική απώλεια του ύψους του δίσκου. Μέχρι τα 60 ή 70 σας χρόνια, οι δίσκοι σας μπορεί να αποτελούνται εξ ολοκλήρου από ίνες. Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία απορρόφησης κραδασμών του δίσκου έχει, ως επί το πλείστον, χαθεί.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Shock Absorbing Function Study on Denucleated Intervertebral Disc with or without Hydrogel Injection through Static and Dynamic Biomechanical Tests In Vitro https://www.hindawi.com/journals/bmri/2014/461724/

Characterization of the annulus fibrosus–vertebral body interface: identification of new structural features https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1469-7580.2012.01537.x

Extruded disc herniations are experienced earlier by inactive young people in the high-tech gaming era https://medandlife.org/wp-content/uploads/JMedLife-14-402.pdf