Ύπνος

Τι είναι οι ανιχνευτές ύπνου και πώς λειτουργούν;

Τι είναι ο ανιχνευτής ύπνου;

Οι ανιχνευτές ύπνου είναι συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της ποιότητας του ύπνου. Οι ανιχνευτές ύπνου μετρούν πόση ώρα έχετε κοιμηθεί, το βάθος του ύπνου σας και άλλες συνήθειες ύπνου. Οι ανιχνευτές ύπνου μπορεί να είναι πολύτιμοι για να αποκτήσετε μια εικόνα για το πόσο κοιμάστε και, ως αποτέλεσμα, να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να βελτιστοποιήσετε την εμπειρία του ύπνου σας.

Οι ανιχνευτές ύπνου είναι είτε φορητές συσκευές, όπως ένα ρολόι χειρός ή ένα μόνιτορ αντίχειρα, είτε μη φορητές συσκευές παρακολούθησης του ύπνου, όπως αισθητήρες κίνησης που έχουν σχεδιαστεί για να τοποθετούνται κάτω από ένα μαξιλάρι ή ένα στρώμα.

Πώς λειτουργούν οι ανιχνευτές ύπνου;

Οι ανιχνευτές ύπνου λειτουργούν με τη μέτρηση παραμέτρων όπως ο ρυθμός της αναπνοής σας, ο καρδιακός ρυθμός και το πόσο κινείστε κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η κίνηση συγκεκριμένα καταγράφεται από μια συσκευή μέσα στον ανιχνευτή ύπνου, που ονομάζεται επιταχυνσιόμετρο. Ορισμένες συσκευές εντοπισμού ύπνου καταγράφουν επίσης θορύβους όπως το ροχαλητό και μπορούν να βοηθήσουν κάποιον στην αναζήτηση διάγνωσης της άπνοιας ύπνου. Μπορούν επίσης να μετρήσουν τη θερμοκρασία.

Η Dr Deborah Lee του Dr Fox Online Pharmacy εξηγεί ότι ο ανιχνευτής ύπνου είναι ένας τύπος ακτιγράφων – μια οθόνη που ανιχνεύει τη συνεχή κίνηση. Παρακολουθεί τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και τους κιρκάδιους ρυθμούς σας. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι σωματικές, διανοητικές και συμπεριφορικές αλλαγές που ακολουθούν 24ωρους κύκλους ως μέρος του εσωτερικού ρολογιού του σώματός σας, το οποίο λειτουργεί στο παρασκήνιο για την εκτέλεση βασικών λειτουργιών.

Ο ακτιγράφος μπορεί να μην είναι η καλύτερη μέθοδος παρακολούθησης της ποιότητας του ύπνου σας, επειδή μετράει την κίνηση -και όχι τον ύπνο καθαυτό- και χρησιμοποιεί την κίνηση ως αναλογία για τον ύπνο. Για την ακριβή μέτρηση του ύπνου, απαιτείται ένα πολυσομνογράφημα. Αυτό ονομάζεται επίσης μελέτη ύπνου και είναι μια ολοκληρωμένη εξέταση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των διαταραχών του ύπνου. Αυτό το κάνει καταγράφοντας τα εγκεφαλικά κύματα, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, καθώς και τις κινήσεις των ματιών και των ποδιών.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ανιχνευτών ύπνου;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ανιχνευτών ύπνου: τα wearables και οι ανιχνευτές κάτω από το στρώμα. Ο τύπος που χρησιμοποιείτε εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση, αλλά ορισμένοι άνθρωποι βρίσκουν τους φορητούς ανιχνευτές ενοχλητικούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  1. Φορητοί ανιχνευτές ύπνου (wearables)

Η πλειονότητα των ανιχνευτών ύπνου έχει τη μορφή ρολογιού που φοριέται στον καρπό. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν την κίνηση του σώματος (και μερικές φορές δεδομένα καρδιακού ρυθμού) για να κάνουν εκτιμήσεις του νυχτερινού ύπνου. Πολλοί άνθρωποι κινούνται πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που μπορεί να παρέχει στον ανιχνευτή ύπνου πληροφορίες σχετικά με το στάδιο ύπνου στο οποίο μπορεί να βρίσκεστε. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι τείνουν να κινούνται συχνά κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων ύπνου, οι φορητοί ανιχνευτές ύπνου μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν διάκριση μεταξύ των σταδίων.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι συσκευές παρακολούθησης ύπνου υπολειτουργούν σε άτομα με αϋπνία, καθώς πολλοί άνθρωποι με αϋπνία παραμένουν πολύ ακίνητοι στο κρεβάτι σε μια προσπάθεια να αποκοιμηθούν. Ωστόσο, οι συσκευές παρακολούθησης χρησιμοποιούν μόνο την κίνηση ως μέτρηση, οπότε μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι φορητές συσκευές παρακολούθησης δεν ήταν σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων με αϋπνία που είναι ξύπνιοι και κοιμούνται.

  1. Εντοπιστές ύπνου κάτω από το στρώμα

Οι ανιχνευτές κάτω από το στρώμα συνήθως συνδέονται με μια εφαρμογή στο τηλέφωνο ή το tablet σας για να σας παρέχουν δεδομένα το επόμενο πρωί. Παρακολουθούν αυτόματα τον κύκλο του ύπνου σας, τον καρδιακό σας ρυθμό και μερικές φορές το ροχαλητό σας. Σας δίνουν μια βαθμολογία ύπνου που λαμβάνει υπόψη την ποσότητα του χρόνου σε ελαφρύ, βαθύ και REM (ταχεία κίνηση των ματιών) ύπνο που είχατε, καθώς και το αν ο ύπνος σας διακόπηκε και πόσος χρόνος σας πήρε για να αποκοιμηθείτε. Ορισμένοι ανιχνευτές κάτω από το στρώμα μπορούν επίσης να παρακολουθούν την αναπνοή και τα επίπεδα άγχους μέσω της ισορροπίας του νευρικού σας συστήματος.

Πόσο ακριβείς είναι οι ανιχνευτές ύπνου;

Παρά τη δημοτικότητα και την ίντριγκα που περιβάλλει τους ανιχνευτές ύπνου, οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι ακριβείς. Δεν έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με το πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες δεδομένων από τους ανιχνευτές ύπνου. Ωστόσο, όσα έχουν διερευνηθεί μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι τα ευρήματά τους δεν είναι 100% αξιόπιστα.

Μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι εξετάσεις πολυσωμνογραφίας είναι ακριβείς στο 78% των περιπτώσεων όταν προσδιορίζουν τον ύπνο έναντι της εγρήγορσης. Ωστόσο, η ακρίβεια αυτή μειώνεται σε περίπου 38% όταν εκτιμάται πόσος χρόνος χρειάστηκε στους συμμετέχοντες για να αποκοιμηθούν.

Το πολυσωμνογράφημα είναι μια εξέταση ύπνου, η οποία πραγματοποιείται σε κέντρο εξέτασης ύπνου και καταγράφει τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων. Ο συμμετέχων είναι συνδεδεμένος με το μηχάνημα, και εκτός από τις καταγραφές του EEG (εγκεφαλική δραστηριότητα), λαμβάνονται πρόσθετες μετρήσεις, όπως η ηλεκτρική παρακολούθηση της καρδιάς και οι κινήσεις των ματιών. Δεν είναι εφικτό για όλους να μπορούν να κάνουν ένα πολυσωμνογράφημα, οπότε ο ακτιγράφος είναι μια λογική εναλλακτική λύση. Ωστόσο, προσθέτει ότι οι ακτιγράφοι είναι ιδιαίτερα αναξιόπιστοι σε άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Τείνουν να υπερεκτιμούν τον συνολικό χρόνο ύπνου και να υποεκτιμούν τον χρόνο που απαιτείται για να αποκοιμηθεί κανείς (λανθάνουσα κατάσταση ύπνου). Αυτό σημαίνει ότι υπερεκτιμούν την αποτελεσματικότητα του ύπνου – το ποσοστό του χρόνου που κοιμάστε όταν είστε στο κρεβάτι.

Είναι οι εφαρμογές παρακολούθησης του ύπνου ακριβείς;

Οι εφαρμογές παρακολούθησης του ύπνου έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Πόσο αξιόπιστες όμως είναι;

Οι εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου μπορούν να μεταφορτωθούν στο τηλέφωνό σας. Προσφέρουν μια ανάγνωση των μετρήσεων της ποιότητας του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των φάσεων του ύπνου σας – ελαφρύς ύπνος, βαθύς ύπνος και ύπνος REM – και εκτιμούν το συνολικό σκορ του ύπνου σας.

Μερικά παραδείγματα εφαρμογών παρακολούθησης του ύπνου είναι το Sleepscore και το Sleep Cycle.

Ωστόσο, οι συσκευές παρακολούθησης ύπνου μπορεί να υπερεκτιμούν τον χρόνο που πιστεύετε ότι κοιμάστε. Μια μελέτη έδειξε ότι αν οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κοιμούνται καλύτερα, αποδίδουν καλύτερα σε εργασίες που απαιτούν συγκέντρωση σε σύγκριση με ανθρώπους που κοιμήθηκαν για το ίδιο χρονικό διάστημα αλλά τους είπαν ότι είχαν κοιμηθεί άσχημα.

Σε μια άλλη μελέτη δόθηκαν σε εθελοντές με αϋπνία ανιχνευτές ύπνου για να φορούν και τους δόθηκαν εικονικές πληροφορίες σχετικά με το πόσο καλά κοιμήθηκαν. Το γεγονός ότι τους είπαν ότι είχαν κοιμηθεί καλά είχε ως αποτέλεσμα οι εθελοντές να εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα εγρήγορσης και θετικής διάθεσης σε σύγκριση με εκείνους που τους είπαν ότι είχαν κοιμηθεί άσχημα.

Και οι δύο αυτές περιπτώσεις αποτελούν παραδείγματα του λεγόμενου “φαινομένου placebo” – τα συμπτώματα, οι αντιλήψεις ή τα αποτελέσματα της υγείας των ανθρώπων επηρεάζονται από το πώς περιμένουν να αισθανθούν.

Ενώ οι εφαρμογές παρακολούθησης του ύπνου δεν είναι απαραίτητα ακριβείς, οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι συντονίζονται με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς τους και την επίδραση του ύπνου (ή της έλλειψης αυτού) στο σώμα τους, καθώς τους επιτρέπει να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για το γενικότερο καλό της υγείας τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ανιχνευτών ύπνου και ποιοι μπορεί να επωφεληθούν από αυτούς;

Ο ανιχνευτής ύπνου μπορεί να προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το μοτίβο του ύπνου σας. Θα σας δείξει πότε κοιμηθήκατε και πότε ξυπνήσατε και θα σας πει πόσο κοιμηθήκατε. Θα σας δείξει επίσης πόσο βαθύς ή ελαφρύς ήταν ο ύπνος σας. Ο ανιχνευτής ύπνου δεν μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας από μόνος του, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να τον παρακολουθείτε και να ελέγχετε την πρόοδό σας όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Ωστόσο, τονίζει ότι οι ανιχνευτές ύπνου τείνουν να υπερεκτιμούν το πόσο κοιμηθήκατε.

Οι ανιχνευτές ύπνου δεν μπορούν επίσης να διαγνώσουν την άπνοια ύπνου, την αϋπνία ή άλλες καταστάσεις υγείας. Ως εκ τούτου, αν υποψιάζεστε κάποια διαταραχή του ύπνου, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.

Η παρακολούθηση του ύπνου έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες ερευνητικές μελέτες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη του 2017 με τη χρήση ενός sleep tracker, η μικρή διάρκεια του ύπνου συνδέθηκε με υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει ανιχνευτές ύπνου για τη διερεύνηση του άσθματος, της αιμοκάθαρσης και του καρκίνου του προστάτη.

Υπάρχει κάποιο μειονέκτημα στον ύπνο, με την χρήση των ανιχνευτών;

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι ειδικοί στον ύπνο δεν πιστεύουν ότι οι ανιχνευτές ύπνου δίνουν ακριβή αποτελέσματα, η πιο ακίνδυνη συνέπεια θα μπορούσε να είναι ότι σπαταλάτε χρόνο και χρήματα σε έναν ανιχνευτή ύπνου χωρίς λόγο. Ωστόσο, υπάρχει μια πιο σοβαρή πλευρά στο να παρακολουθείτε με εμμονή πόσο κοιμάστε.

Η ορθοσωμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι έχουν εμμονή με το πόσο κοιμήθηκαν. Το στρες και το άγχος είναι γνωστό ότι βλάπτουν τον ύπνο και η χρήση ενός tracker μπορεί να αυξήσει το άγχος της κατάστασης και, να επιδεινώσει τον ύπνο.

Εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή παρακολούθησης του ύπνου στο κινητό σας τηλέφωνο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένο ύπνο. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μπλε φως, το οποίο απενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Έτσι, το να κοιτάτε την οθόνη του τηλεφώνου σας στη μέση της νύχτας για να ελέγξετε πόσο έχετε κοιμηθεί είναι πιθανό να σας προκαλέσει περαιτέρω δυσκολίες στον ύπνο.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν χρησιμοποιείτε ένα σύστημα παρακολούθησης του ύπνου:

  • Οι εφαρμογές παρακολούθησης ύπνου είναι αισθητήρες κίνησης. Ο ανιχνευτής σας θα λειτουργήσει καλά μόνο εάν μπορεί να ανιχνεύσει σωστά την κίνηση
  • Επιλέξτε μια συσκευή και παραμείνετε σε αυτήν. Εάν χρησιμοποιείτε πολλές διαφορετικές συσκευές και αλλάζετε συνεχώς μεταξύ φορητών ανιχνευτών κάτω από το στρώμα και εφαρμογών, όλες θα δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα
  • Συγχρονίζετε τακτικά τη συσκευή σας, ώστε να είναι συνδεδεμένη με την εφαρμογή στο κινητό σας
  • Φορέστε τον ανιχνευτή ύπνου στο μη κυρίαρχο χέρι σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν το φοράτε στο κυρίαρχο χέρι, αυτό τείνει να υπερεκτιμά τα αποτελέσματα
  • Θυμηθείτε να διατηρείτε τον ανιχνευτή σας φορτισμένο
  • Βεβαιωθείτε ότι ο ανιχνευτής σας είναι σταθερά στερεωμένος στον καρπό σας, ώστε να υπάρχει επαρκής επαφή του δέρματος με τον αισθητήρα. Εάν ο ανιχνευτής σας είναι χαλαρός, τα δεδομένα δεν θα είναι ακριβή
  • Ενημερώστε τα στατιστικά σας στοιχεία. Για παράδειγμα, αν χάνετε βάρος, πρέπει να ενημερώσετε τις ρυθμίσεις


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The wrist is not the brain: Estimation of sleep by clinical and consumer wearable actigraphy devices is impacted by multiple patient- and device-specific factors https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31621129/

Agreement between actigraphic and polysomnographic measures of sleep in adults with and without chronic conditions: A systematic review and meta-analysis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31154154/

Wake up easy with Sleep Cycle https://www.sleepcycle.com/

The Science of Sleep Improvement https://www.sleepscore.com/

Placebo sleep affects cognitive functioning https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24417326/

ham sleep feedback delivered via actigraphy biases daytime symptom reports in people with insomnia: Implications for insomnia disorder and wearable devices https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29989248/

Are sleep trackers accurate? Here’s what researchers currently know https://theconversation.com/are-sleep-trackers-accurate-heres-what-researchers-currently-know-152500

How Do Sleep Trackers Actually Work? https://www.usa.philips.com/c-e/hs/better-sleep-breathing-blog/better-sleep/how-do-sleep-trackers-actually-work.html