Αίμα

Τι είναι ορθοστατική υπόταση και από τι προκαλείται;

Πότε η αρτηριακή πίεση θεωρείται χαμηλή;

Ένας άνθρωπος, θεωρείται ότι έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), όταν η συστολική αρτηριακή του πίεση είναι κάτω από 120 και η διαστολική του κατά πολύ μικρότερη από 80.

Τι είναι ορθοστατική υπόταση και πώς προκαλείται;

Ορθοστατική υπόταση, έχει ο άνθρωπος του οποίου η αρτηριακή του πίεση πέφτει κατακόρυφα όταν σηκώνεται. Αυτή η κατάσταση μειώνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα την ποσότητα του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο προκαλώντας ζάλη και θολή όραση. Σημειώνεται ότι τα άτομα με ορθοστατική πίεση δεν έχουν πάντα αυτά τα συμπτώματα ή τα έχουν περιστασιακά.

Σήμερα, περίπου το 30% των ατόμων άνω των 70 ετών πάσχει από ορθοστατική υπόταση,  διότι υπάρχουν πολλά φάρμακα για άλλες υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση, όπως οι β- αναστολείς (που μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό), οι άλφα αναστολείς (που χρησιμοποιούνται στους άντρες για τη θεραπεία ενός διευρυμένου προστάτη), τα φάρμακα για τις αλλεργίες και τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά. Υπάρχουν μάλιστα και διάφορες καταστάσεις υγείας που μπορούν να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση, όπως η απώλεια της αίσθησης της δίψας στους ηλικιωμένους που οδηγεί πολλές φορές σε αφυδάτωση,  ο διαβήτης, η νόσος του Parkinson και ο καρκίνος.

Πώς γίνεται διάγνωση της ορθοστατικής υπότασης;

Ο γιατρός, για να ελέγξει εάν έχετε ορθοστατική υπόταση, θα μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση και ακολούθως θα σας ζητήσει να ξαπλώσετε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, αφού σηκωθείτε και καθίσετε για 3 λεπτά θα μετρήσει και πάλι την αρτηριακή σας πίεση. Εάν η συστολική σας πίεση (ο πρώτος αριθμός) πέσει κατά  20 mm Hg ή η διαστολική σας πίεση (ο δεύτερος αριθμός) πέσει τουλάχιστον 10 mm Hg, τότε ενδέχεται να πάσχετε από ορθοστατική υπόταση.

Πώς θα διαχειριστείτε την χαμηλή αρτηριακή πίεση;

Αρχικά, εάν πάσχετε από υποκείμενες καταστάσεις υγείας, θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο αντικατάστασης κάποιων φαρμάκων, καθώς όπως είπαμε προηγουμένως, κάποια φάρμακα μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Πέραν από αυτό, υπάρχουν και μερικές συνήθειες που μπορείτε να αναπτύξετε, ώστε να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα, όπως:

  • Καταναλώστε πολλά υγρά. Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε, διότι η αφυδάτωση μειώνει την πίεση του αίματος. Επιπρόσθετα, αποφύγετε το αλκοόλ το οποίο αφυδατώνει το σώμα.
  • Αποτρέψτε τη συσσώρευση του αίματος στο κάτω μέρος του σώματος: Χρησιμοποιείστε κάλτσες συμπίεσης στα πόδια σας, οι οποίες αποτρέπουν το αίμα από το να μαζεύεται στα πόδια, ωθώντας το προς το πάνω μέρος του σώματος. Σημειώνεται ότι οι κάλτσες που εφαρμόζονται όσο γίνεται ψηλότερα θεωρούνται πιο αποτελεσματικές. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και περιβραχιόνια που εφαρμόζονται στην κοιλιά, τα οποία επίσης είναι πολύ βοηθητικά.
  • Αφήστε το αίμα σας να κινηθεί στο σώμα σας πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι: Το να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, σίγουρα είναι μια πρόκληση εάν είστε υποτασικός, καθώς μπορεί να ζαλιστείτε, εφόσον το αίμα σας δεν έχει προλάβει να μετακινηθεί στο σώμα σας. Πριν σηκωθείτε λοιπόν από το κρεβάτι, καλό θα ήταν να μετακινείτε τα πόδια σας πάνω κάτω, ώστε να βοηθήσετε το αίμα να κινηθεί στο σώμα σας και να φτάσει στον εγκέφαλο σας. Επιπρόσθετα, μπορείτε να μην σηκώνεστε απευθείας, αλλά να κάθεστε στο κρεβάτι για μερικά λεπτά πριν σηκωθείτε.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

NATIONAL HEART, LUNG, AND BLOOD INSTITUTE https://www.nhlbi.nih.gov/

American College of Cardiology https://www.acc.org/#sort=%40fcommonsortdate90022%20descending