Διατροφή

Τι είναι στην πραγματικότητα η «καθαρή διατροφή»;

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πολλές φορές από ειδικούς και μη, τον όρο «καθαρή διατροφή» ή τον όρο «καθαρό φαγητό», αλλά τι είναι στην πραγματικότητα το καθαρό φαγητό; Η Arielle Haspel μας εξηγεί τους 5 απλούς κανόνες της καθαρής διατροφής, οι οποίοι αναφέρονται κυρίως στο τι μπορούμε να φάμε και όχι στο τι δεν μπορούμε να φάμε, όπως κάνουν οι περισσότερες περιοριστικές δίαιτες.

Ποιοι είναι οι κανόνες της «καθαρής διατροφής»;

Κανόνας πρώτος: Επιλέξτε να καταναλώσετε οργανικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Μπορείτε να επιλέξετε να φάτε τυρί και κρέας, αλλά πρώτα, αν είναι εφικτό, βεβαιωθείτε ότι το προϊόν είναι βιολογικό και ότι τα ζώα από τα οποία παράχθηκε τρέφονταν με χόρτα. Πολύ βοηθητικό είναι το να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Οι πιο κατάλληλες επιλογές είναι τα προϊόντα που αναφέρουν στις ετικέτες τους ότι είναι «ελευθέρας βοσκής» και πιστοποιημένα.

Κανόνας δεύτερος: Μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό. Η καθαρή διατροφή δεν αφορά μόνο το τι τρώτε, αλλά και το τι πίνετε. Να θυμάστε πως ότι βάζετε στο σώμα σας, είναι σχετικό και σημαντικό.

Κανόνας τρίτος: Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Ακριβώς επειδή ένα προϊόν αναφέρει ότι είναι «υγιές» στο εξωτερικό της συσκευασίας του, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα σας κάνει να νιώσετε υγιείς αν το καταναλώσετε. Μπορείτε να αγοράσετε ζυμαρικά και ψωμί, αλλά φροντίστε πρώτα να διαβάσετε τα συστατικά που περιέχουν. Εάν δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι περιέχει ένα προϊόν, τότε σκεφτείτε το δύο φορές  πριν το βάλετε στο σώμα σας. Πείτε όχι στη λευκή ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι και τα επεξεργασμένα έλαια.

Κανόνας τέταρτος: Επιλέξτε υγιή λίπη όπως αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο και λάδι καρύδας. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε άπαχο βιολογικό κρέας και πελαγίσια ​​ψάρια.

Κανόνας πέμπτος: Προσπαθήστε να έχετε τον έλεγχο της μερίδας που θα καταναλώσετε. Αυτό θα το πετύχετε μόνο αν τρώτε σε καθιστή θέση και μασώντας καλά το φαγητό σας. Φάτε αργά για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση. Να θυμάστε ότι τρώγοντας αργά θα έχετε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσετε πότε χορτάσατε, οπότε δεν θα φάτε περισσότερο και ελέγχοντας τις ποσότητες που τρώτε θα μπορείτε να καταναλώνετε όλες τις τροφές που σας αρέσουν χωρίς να νιώθετε ότι στερείστε κάτι.

Συμπερασματικά

Η καθαρή διατροφή, λοιπόν, αφορά πολύ περισσότερο την προσεχτική επιλογή και γνώση του τι τρώτε και τι πίνετε και τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνετε, παρά την στέρηση των προϊόντων που σας αρέσουν.