Γυναίκα, Υγεία Δέρματος

Τι είναι τα ενέσιμα υλικά και ποιες ουσίες περιέχουν;

Με την πάροδο των ετών το πρόσωπο μπορεί να χάσει όγκο σε κάποια από τις βασικές δομές του που είναι το δέρμα, ο λιπώδης ιστός, οι μύες και τα οστά, με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά τα σημάδια της γήρανσης, τα οποία όμως μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη χρήση των ενέσιμων υλικών που συνήθως χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί και οι δερματολόγοι. Αποτελούν μια ανώδυνη, γρήγορη και σχετικά οικονομική λύση, σε σύγκριση με άλλες πιο επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους όπως το face lift και μπορούν να γίνουν στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και διαρκεί για αρκετούς μήνες.

Τι είναι τα ενέσιμα;

Τα ενέσιμα υλικά (dermal fillers) είναι ουσίες οι οποίες ενίονται προσεκτικά κάτω από το δέρμα στις επιλεγμένες περιοχές. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να τονίσουν τα ζυγωματικά, να γεμίσουν ρυτίδες, να ενισχύσουν τον όγκο των χειλιών ή ακόμη και να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τους έντονους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Τα ενέσιμα συνήθως αποτελούνται από υλικά τα οποία είναι είτε συνθετικά, είτε φυσικά, με πιο δημοφιλές του υαλουρονικό οξύ που είναι ένα φυσικό συστατικό του σώματος, μια γλυκοζαμινογλυκάνη που υπάρχει σε όλους σχεδόν τους ιστούς, κυρίως όμως τον συνδετικό και τον νευρικό και παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο. Τα ενέσιμα υαλουρονικού οξέος, ανάλογα με την σύστασή τους, μπορεί να έχουν διάρκεια από έξι μήνες έως και αρκετά περισσότερο, ενώ στη συνέχεια διασπώνται και απορροφώνται σταδιακά από τον οργανισμό.

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του υαλουρονικού οξέως είναι πως αφενός έχει ένα πολύ φυσικό αποτέλεσμα και αφετέρου αν εμφανιστούν προβλήματα ή αν ο ασθενής μετανιώσει την επιλογή του, αυτό μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα με τη χορήγηση ενός ειδικού διαλύματος υαλουρονιδάσης που διασπά σταδιακά το υαλουρονικό οξύ.

Τι ακριβώς περιέχουν τα ενέσιμα υλικά;

Στην πλειοψηφία τους τα σκευάσματα με υαλουρονικό οξύ περιέχουν και λιδοκαΐνη, ένα τοπικό αναισθητικό, το οποίο βοηθά στο να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος.

Άλλα ενέσιμα προϊόντα είναι εκείνα που περιέχουν calcium hydroxylapatite, poly-L-lactic acid, polymethyl methacrylate, αλλά και αυτόλογο λίπος- δηλαδή λίπος που έχει πάρει προηγουμένως ο πλαστικός χειρουργός από τον ασθενή συνήθως από την περιοχή της κοιλιάς ή των γλουτών- αυτό έπειτα έχει επεξεργαστεί κατάλληλα σε ειδικό μηχάνημα (φυγοκέντριση) και στη συνέχεια τοποθετείται στην περιοχή που πρέπει να γίνει η διόρθωση.

Τα ενέσιμα που περιέχουν poly-L-lactic acid, ένα συνθετικό προϊόν διαφέρει από τα υπόλοιπα καθώς προάγει την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα και τα αποτελέσματα είναι ορατά σταδιακά και όχι άμεσα. Τέλος το polymethyl methacrylate, ένα ημιμόνιμο ενέσιμο προϊόν έχει μεν μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με άλλα ενέσιμα προϊόντα, όμως βασικό του μειονέκτημα είναι το ότι ορισμένες φορές μπορεί να είναι ορατό κάτω από το δέρμα ή ενδέχεται να δημιουργήσει μικρούς σβόλους στην επιδερμίδα.

Είναι ασφαλή τα ενέσιμα υλικά;

Το κάθε ενέσιμο υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, όμως σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή και δίνουν φυσικό αποτέλεσμα, ενώ είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσες επιθυμούν μια ανανέωση στην εμφάνιση τους με άμεσα αποτελέσματα, χωρίς όμως να καταφύγουν στο νυστέρι. Η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος θα γίνει από τον πλαστικό χειρουργό, αφού λάβει το ιστορικό της ασθενούς και ενημερωθεί για το αποτέλεσμα που επιθυμεί η γυναίκα. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να προσέχουν πάντοτε να πηγαίνουν σε εξειδικευμένο γιατρό, είτε πλαστικό χειρουργό, είτε δερματολόγο και να μην καταφεύγουν σε αισθητικούς ή άλλα άτομα που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση. Οι γυναίκες πρέπει να ζητούν όχι μόνο να να δουν το φιαλίδιο που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά και να ενημερώνονται εκτενέστερα για το συγκεκριμένο προϊόν και συγκεκριμένα για την ασφάλεια του και για την προέλευσή του και τέλος, είναι απαραίτητο αυτό να είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να αγοράζουν οι ίδιες τα προϊόντα αυτά από το διαδίκτυο, αφού ενδέχεται να είναι νοθευμένα ή μολυσμένα και να μην έχουν έγκριση από τους αρμόδιους φορείς.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Dermal fillers: The good, the bad and the dangerous health.harvard.edu/blog/dermal-fillers-the-good-the-bad-and-the-dangerous-2019071517234

The FDA Warns Against Injectable Silicone for Body Contouring and Enhancement fda.gov/consumers/consumer-updates/fda-warns-against-injectable-silicone-body-contouring-and-enhancement