Εγκυμοσύνη

Τι είναι το χλόασμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη επιφέρει ένα πλήθος αλλαγών στο σώμα σας, με κάποιες από αυτές να είναι πιο αναμενόμενες από άλλες. Ενώ η αυξανόμενη κοιλιά, η κόπωση και η ναυτία είναι φυσιολογικές, ίσως εκπλαγείτε αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας σκουραίνει σε κάποια σημεία του προσώπου σας. Να είστε σίγουρες ότι, αν και ενδεχομένως ενοχλητική, αυτή η υπερμελάγχρωση ή χλόασμα, είναι ένα φυσιολογικό μέρος της εγκυμοσύνης.

Τι είναι το χλόασμα;

Το χλόασμα, που ονομάζεται επίσης μέλασμα ή “μάσκα της εγκυμοσύνης“, είναι μια κοινή κατάσταση κατά την εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, επηρεάζει την πλειονότητα των κυήσεων, επηρεάζοντας έως και το 70% αυτών. Το χλόασμα παρουσιάζεται συνήθως ως σκούρα, καφετιά μπαλώματα του δέρματος, κυρίως στο μέτωπο, τη μύτη, το άνω χείλος και τα μάγουλα – εξ’ ου και το παρατσούκλι “μάσκα”.

Αυτές οι σκουρόχρωμες περιοχές, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από ανοιχτό μαυρισμένο έως σκούρο καφέ, είναι συνήθως συμμετρικές, εμφανιζόμενες ομοιόμορφα και στις δύο πλευρές του προσώπου. Λιγότερο συχνά, αυτές οι κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν σε άλλα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο, όπως ο λαιμός ή οι βραχίονες.

Ενώ το χλόασμα μπορεί να είναι ενοχλητικό αισθητικά, δεν είναι επώδυνο και δεν ενέχει κινδύνους για την εγκυμοσύνη. Αυτή η υπερμελάγχρωση συχνά εξαφανίζεται μετά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Ποιες είναι οι αιτίες του χλοάσματος;

Το χλόασμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σε άτομα οποιουδήποτε φύλου. Ωστόσο, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να το εμφανίσουν. Στην πραγματικότητα, περίπου το 90% των περιπτώσεων υπερμελάγχρωσης αφορούν γυναίκες, πολλές από τις οποίες είναι έγκυες.

  1. Ορμόνες

Όταν το χλόασμα συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αναφέρεται ως μέλασμα. Αυτές οι αλλαγές στη μελάγχρωση πιστεύεται ότι προκαλούνται από την αύξηση των οιστρογόνων που διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης. Τα άτομα που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) μπορεί επίσης να εμφανίσουν χλόασμα λόγω ορμονικών αλλαγών.

Η επίδραση των αυξημένων οιστρογόνων μεγεθύνεται από τα υψηλότερα επίπεδα προγεστερόνης που προκαλεί επίσης η εγκυμοσύνη. Αυτό είναι επίσης αυτό που συχνά προκαλεί τη linea nigra, τη σκούρα γραμμή στο κέντρο της κοιλιάς σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

  1. Ήλιος

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει επίσης την πιθανότητα να αναπτύξετε χλόασμα. Το υπεριώδες (UV) φως από τον ήλιο ενθαρρύνει τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στο δέρμα σας) να παράγουν μελανίνη, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την ανάπτυξη του χλόασματος και μπορεί επίσης να επιδεινώσει το υπάρχον χλόασμα. Το άγχος και η ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να συμβάλλουν σε αυτό.

  1. Κληρονομικότητα

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, οι έγχρωμοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χλόασμα από ό,τι όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, επειδή τα μελανοκύτταρά τους είναι πιο ενεργά. Όσοι έχουν συγγενείς εξ αίματος που είχαν χλόασμα είναι επίσης πιο πιθανό να το αναπτύξουν.

Ωστόσο, αυτοί οι παράγοντες δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι θα το αναπτύξετε, απλώς ότι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ένα άτομο με ανοιχτόχρωμο δέρμα και χωρίς οικογενειακό ιστορικό χλόασμα μπορεί επίσης να αναπτύξει την πάθηση.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε το χλόασμα;

Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε το χλόασμα, καθώς συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό ή, για ορισμένα άτομα, μόλις τελειώσετε με τον θηλασμό. Εάν το βρίσκετε πραγματικά ενοχλητικό, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προσπαθήσετε να ελαχιστοποιήσετε το χλόασμα.

  • Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9). Το φυλλικό οξύ, η συνθετική συμπληρωματική μορφή του φυλλικού οξέος, υπάρχει στις προγεννητικές βιταμίνες, αλλά βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε φυλλικό οξύ και στη διατροφή σας. Στις τροφές που πρέπει να καταναλώνετε περιλαμβάνονται το σπανάκι, τα εσπεριδοειδή, τα ζυμαρικά, το ρύζι και τα φασόλια. Το φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπερμελάγχρωσης και στην ελαχιστοποίηση του χλόασμα σας.
  • Να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας κάθε μέρα. Το να φοράτε αντηλιακό (τουλάχιστον 30 SPF) ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες είναι ζωτικής σημασίας. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες. Το ηλιακό φως και η υπεριώδης ακτινοβολία πυροδοτούν την απελευθέρωση μελανίνης και η εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτό. Τα γυαλιά ηλίου και ένα καπέλο με φαρδύ γείσο μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του προσώπου σας από τον ήλιο.
  • Χρησιμοποιήστε μακιγιάζ. Το concealer και το foundation μπορούν να μειώσουν την εμφάνιση του χλόασμα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα τείνει να είναι πιο ευαίσθητο, οπότε επιλέξτε μη κωμειογόνο, υποαλλεργικό διορθωτικό foundation και concealer. Αυτά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για υπερμελάγχρωση μπορούν να βοηθήσουν στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματός σας.
  • Επιλέξτε προϊόντα περιποίησης για το ευαίσθητο δέρμα. Τα προϊόντα που ερεθίζουν ή τσιμπάνε το δέρμα μπορεί να επιδεινώσουν το χλόασμα για μερικούς ανθρώπους.
  • Αποφύγετε την αποτρίχωση του προσώπου σας. Αν κάνετε αποτρίχωση των φρυδιών ή του άνω χείλους σας, ίσως να θέλετε να παραλείψετε αυτές τις θεραπείες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αποτρίχωση με κερί μπορεί να φλεγμαίνει το δέρμα, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει το χλόασμα. Δεδομένου ότι το άνω χείλος είναι μια συνηθισμένη περιοχή όπου εντοπίζεται το χλόασμα, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, μη χρησιμοποιείτε χημικά peeling ή λευκαντικά και μείνετε μακριά από θεραπείες λεύκανσης του δέρματος, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβείς για το μωρό σας.

Δώστε χρόνο στο δέρμα σας να ανακάμψει μετά τον τοκετό. Η ορμονική ισορροπία του σώματός σας χρειάζεται χρόνο για να ισορροπήσει μετά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετούς μήνες. Σε αυτό το σημείο, εάν το δέρμα σας δεν έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο για πιθανές θεραπευτικές επιλογές, όπως κρέμες λεύκανσης του δέρματος, τοπικά στεροειδή ή θεραπείες με λέιζερ.

Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι και οι ορμόνες σας βρίσκονται στα τυπικά επίπεδα. Πιθανότατα, μόλις οι ορμόνες σας επανέλθουν στα επίπεδα πριν από την εγκυμοσύνη, το δέρμα σας θα εξομαλυνθεί και οι σκούρες κηλίδες θα εξαφανιστούν.