Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τι είναι τo ‘σιωπηλό εγκεφαλικό’ και γιατί είναι πιο σοβαρό από τα μίνι εγκεφαλικά επεισόδια;

Κατά την διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου  είτε κάποιο αιμοφόρο αγγείο έχει διαρρηχθεί και αιμορραγεί ή παρεμβάλλεται κάποιο εμπόδιο στην παροχή αίματος του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να μην φτάνει στους ιστούς του εγκεφάλου άρα να μην οξυγονώνονται και μέσα σε λίγα λεπτά ο ιστός και τα κύτταρα του εγκεφάλου αρχίζουν να  καταστρέφονται. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που οι ειδικοί τονίζουν την αναγκαιότητα της άμεσης δράσης σε περιπτώσεις που καταλάβουμε ότι εμείς ή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο παθαίνει εγκεφαλικό.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

  • Μούδιασμα ή αδυναμία κυρίως σε μια ολόκληρη πλευρά του σώματος, στα άνω και κάτω άκρα και στο πρόσωπο
  • Παράλυση
  • Δυσκολία στην ομιλία, ή ασυνάρτητος λόγος
  • Πρόβλημα στην όραση ή στο βάδισμα
  • Έντονος και ξαφνικός πονοκέφαλος
  • Ζάλη

Μπορεί το εγκεφαλικό να έχει πολύ ήπια συμπτώματα;

Κάποιες φορές όμως, τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξαιρετικά ήπια, να περνούν μέσα σε λίγα λεπτά και οι ασθενείς να μην το καταγράφουν ως κάτι σοβαρό. Αυτή είναι η περίπτωση των παροδικών ισχαιμικών επιθέσεων, γνωστό ως και μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου θρόμβου στο αίμα, αλλά πολλές φορές αποτελεί προειδοποίηση για επερχόμενο, ισχυρό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα συμπτώματα είναι σχεδόν ίδια με αυτά ενός σοβαρού εγκεφαλικού, αλλά πολύ πιο ήπια.

Τι συμβαίνει όταν δεν γίνονται καν αισθητά τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Σε ένα ‘σιωπηλό’ εγκεφαλικό επεισόδιο, μπορεί να μην αναγνωριστούν καν συμπτώματα ή μπορεί να είναι εξαιρετικά ήπια και ο ασθενής να μην τα αντιλαμβάνεται, λόγου χάρη να νιώθει πως υπάρχουν κάποια αμυδρά κενά μνήμης, μια ελαφριά αίσθηση αποπροσανατολισμού ή μια απότομη αλλαγή στην διάθεση. Σε αντίθεση με ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο δεν προκαλεί εκτεταμένη ζημιά στον εγκεφαλικό ιστό, τα σιωπηλά εγκεφαλικά είναι πολύ σοβαρότερα, και έχει βρεθεί πως τουλάχιστον 1 στους 4 ηλικιωμένους άνω των 80 έχει υποφέρει από 1 ή περισσότερα σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια. Για κάθε εγκεφαλικό επεισόδιο που διαγιγνώσκεται, υπολογίζονται 10 σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια που περνάνε απαρατήρητα.

Άτομα που έχουν περάσει πολλαπλά σιωπηλά εγκεφαλικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης Πολυεμφραγματικής Άνοιας, μιας κατάστασης που προκαλεί προβλήματα στην σκέψη, την κρίση, την μνήμη και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος υπέστη ένα σιωπηλό εγκεφαλικό επεισόδιο;

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των σιωπηλών εγκεφαλικών διαγιγνώσκεται μετέπειτα, όταν ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό για διαφορετικό λόγο ή τραυματισμό, και μέσα στις εξετάσεις που πραγματοποιεί περιλαμβάνεται εγκεφαλική απεικόνιση, όπως μια Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Αν όμως, κάποιο άτομο γνωρίζουμε ότι υπέστη ένα τέτοιου τύπου εγκεφαλικό, πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα πρόληψης και προστασίας προς αποφυγή μελλοντικών, σοβαρότερων επεισοδίων:

Φυσικά, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να επιδράσουν θετικά στην πρόληψη και να αυξήσουν την πιθανότητα ανάρρωσης από αγγειακά προβλήματα γενικότερα. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, συχνή άσκηση και αρκετός ύπνος, βελτιώνουν την υγεία και ψυχολογία μας σε πολλαπλά επίπεδα.