Καρδιά και αγγεία

Τι είναι το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς;

Κάθε χρόνο, όταν πλησιάζει η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, πολλά περιοδικά δημοσιεύουν ιστορίες για το «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς», μια κατάσταση κατά την οποία, κυρίως οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με σοβαρά, οξέα καρδιακά συμπτώματα μετά από ένα επεισόδιο ακραίου συναισθηματικού στρες.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς είναι γνωστό ως «μυοκαρδιοπάθεια του στρες». Μυοκαρδιοπάθεια ονομάζεται οποιαδήποτε διαταραχή επηρεάζει τον καρδιακό μυ. Η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες είναι μια πρόσφατα αναγνωρισμένη καρδιακή πάθηση που είναι εξαιρετικά σοβαρή, αλλά συνήθως είναι αναστρέψιμη και παροδική εάν αντιμετωπιστεί με τον σωστό τρόπο. Και, για να είμαστε πιο σαφείς, το συνδρόμου της ραγισμένης καρδιάς, δεν έχει καμία σχέση με τον χωρισμό.

Τι είναι η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες;

Η «μυοκαρδιοπάθεια από το στρες» είναι ένας σαφέστερος όρος για την περιγραφή αυτής της πάθησης, συγκριτικά με τον όρο «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» που τείνει να είναι πιο δημοφιλής. Συνήθως, έχουμε στο μυαλό μας ότι η ραγισμένη καρδιά είναι αποτέλεσμα χωρισμού και όχι κάτι που συμβαίνει πραγματικά εξαιτίας της συναισθηματικής δυσφορίας.

Η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες λοιπόν, είναι μια πραγματική πάθηση όπου ένα μεγάλο συνήθως τμήμα του καρδιακού μυ, παύει ξαφνικά να λειτουργεί, οδηγώντας σε οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Με επιθετική θεραπεία, η κατάσταση αυτή περνά και ο καρδιακός μυς επανέρχεται στην κανονική του λειτουργία μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Τονίζεται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που η  ιατρική θεραπεία καθυστερήσει, η πάθηση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Ποια συμπτώματα προκαλεί η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες;

Η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες προκαλεί συνήθως συμπτώματα που υποδηλώνουν οξύ έμφραγμα, όπως ο σοβαρός πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και η έντονη δυσφορία.

Γενικότερα, η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες:

  • Εμφανίζεται ξαφνικά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, συνήθως γυναίκες.
  • Ακολουθεί αμέσως μετά από ένα επεισόδιο έντονου συναισθηματικού ή σωματικού στρες.
  • Τα συμπτώματα που παρουσιάζει υποδηλώνουν έντονα καρδιακή προσβολή.

Σημειώνεται ότι με την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, οι ασθενείς αν και αρχικά πολύ άρρωστοι με συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας, επανέρχονται πλήρως και η μυοκαρδιοπάθεια εξαφανίζεται σχεδόν πάντα εντελώς.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι τόσο έντονα και ξαφνικά που είναι αδύνατον ο ασθενής ή ο γιατρός να μην τα αντιληφθεί και να μην προχωρήσει σε ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία και αυτό είναι καλό για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους, που όπως είπαμε πιο πάνω, είναι πολύ σημαντική.

Ποιες αιτίες οδηγούν στην μυοκαρδιοπάθεια από το στρες;

Η αιτία της μυοκαρδιοπάθειας από το στρες είναι άγνωστη, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται σε μια ασυνήθιστη απόκριση στις ορμόνες του στρες, μετά από κάποιο συναισθηματικό τραύμα ή έντονο γεγονός.

Μάλιστα, η πάθηση μπορεί να σχετίζεται με τη μικροαγγειακή στηθάγχη, η οποία προκαλείται από τη στένωση των μικροαγγείων (μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία) μέσα στον καρδιακό μυ.

Την ίδια ώρα, άλλοι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να σχετίζεται με σπασμό της στεφανιαίας αρτηρίας.

Πώς θεραπεύεται η μυοκαρδιοπάθεια από το στρες;

Πολλά άτομα με μυοκαρδιοπάθεια από το στρες έχουν αρχικά σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και χρειάζονται επιθετική και εντατική καρδιακή φροντίδα. Ευτυχώς, με την επιθετική ιατρική φροντίδα, όχι μόνο επιβιώνουν, αλλά η μυοκαρδιοπάθειά τους συνήθως υποχωρεί πλήρως μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Broken Heart Syndrome? https://www.verywellhealth.com/broken-heart-syndrome-stress-cardiomyopathy-1746401

Clinical Features and Outcomes of Takotsubo (Stress) Cardiomyopathy https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1406761

Systematic review and meta-analysis of incidence and correlates of recurrence of takotsubo cardiomyopathy https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24809923/

Incidence and angiographic characteristics of patients with apical ballooning syndrome (takotsubo/stress cardiomyopathy) in the HORIZONS-AMI trial: an analysis from a multicenter, international study of ST-elevation myocardial infarction https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22121008/