Αυτοάνοσα νοσήματα

Τι επιβαρύνει την ψωριασική αρθρίτιδα;

Αν θέλετε να αποφύγετε ή να περιορίσετε την έξαρση της ψωριασικής αρθρίτιδας, εξετάστε προσεκτικά τον τρόπο ζωής σας. Κάνοντας κάποιες βασικές αλλαγές στις συνήθειες υγείας σας, μπορείτε να αποτρέψετε την επιστροφή συμπτωμάτων όπως η φλεγμονή και ο πόνος στις αρθρώσεις.

Ποιες συνήθειες επιβαρύνουν την ψωριασική αρθρίτιδα;

Τα εναύσματα των εξάρσεων της ψωριασικής αρθρίτιδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Σκεφτείτε όμως να αλλάξετε την προσέγγισή σας σε κοινά προβλήματα που συχνά επιδεινώνουν την ψωριασική αρθρίτιδα:

 1. Έλλειψη άσκησης και αύξηση βάρους

Ακριβώς όπως οι διατάσεις και η ελαφριά άσκηση μπορούν να σας διευκολύνουν να μετακινηθείτε και να κάνουν τις αρθρώσεις σας πιο ευλύγιστες, η έλλειψη άσκησης και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορούν γρήγορα να σας στείλουν προς την αντίθετη κατεύθυνση και να προκαλέσουν εξάρσεις.

Μην παραμελείτε το σώμα σας. Το επιπλέον βάρος μπορεί:

 • Να ασκήσει πρόσθετη πίεση στις ήδη πονεμένες αρθρώσεις και στη σπονδυλική σας στήλη
 • Να προκαλέσει επιπλέον φλεγμονή στο σώμα σας και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα σε περισσότερες αρθρώσεις
 • Να επιδεινώσει τα δερματικά προβλήματα
 • Να επηρεάσει την καλή δράση των φαρμάκων σας
 1. Κακή διατροφή

Τα κορεσμένα λίπη, η ζάχαρη, το αλκοόλ και οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να προσθέσουν κιλά, να προκαλέσουν φλεγμονή και να πυροδοτήσουν εξάρσεις ψωριασικής αρθρίτιδας.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε τροφές όπως:

 • Επεξεργασμένα κρέατα όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και μπέικον
 • Ζαχαρούχα ποτά
 • Συσκευασμένα κέικ, μπισκότα και σνακ
 • Σόδα
 • Λευκό ψωμί
 • Λευκό ρύζι
 • Καραμέλες
 • Τηγανητά φαγητά
 • Αλκοόλ
 1. Όχι αρκετή ξεκούραση

Ορισμένες μελέτες δείχνουν σύνδεση μεταξύ κακού ύπνου και επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ψωριασικής αρθρίτιδας. Η έλλειψη ύπνου και η κόπωση συνδέονται με την έξαρση της νόσου.

Η έλλειψη ύπνου αυξάνει επίσης το επίπεδο άγχους σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει έξαρση, καθώς το άγχος απελευθερώνει χημικές ουσίες στο σώμα σας που οδηγούν σε φλεγμονή.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να βελτιώσετε τις συνήθειες του ύπνου σας, ώστε να ξεκουράζεστε καλύτερα. Πράγματα όπως το να ξυπνάτε και να κοιμάστε την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορούν να βοηθήσουν. Το ίδιο και το να βεβαιώνεστε ότι η κρεβατοκάμαρά σας παραμένει σε δροσερή θερμοκρασία και να αποφεύγετε τα καφεϊνούχα ποτά πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου. Η άσκηση και ο διαλογισμός βοηθούν στον περιορισμό του στρες. Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε έναν σύμβουλο που μπορεί να σας προτείνει τρόπους διαχείρισης της έντασης.

 1. Πολύ αλκοόλ

Οι ειδικοί λένε ότι το αλκοόλ μπορεί να είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε ψωρίαση, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και ψωριασικής αρθρίτιδας. Μια μελέτη υποδεικνύει ότι οι γυναίκες που πίνουν πολύ αλκοόλ παθαίνουν τη νόσο συχνότερα από εκείνες που δεν πίνουν.

Λάβετε υπόψη ότι το αλκοόλ και τα φάρμακα για την ψωριασική αρθρίτιδα συχνά δεν συνδυάζονται. Τουλάχιστον, ένα ποτό μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί το φάρμακό σας. Στη χειρότερη περίπτωση, η ανάμειξη των δύο μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως έλκος στομάχου, αιμορραγία και ηπατική βλάβη.

 1. Κάπνισμα

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι η χρήση καπνού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ψωριασική αρθρίτιδα.

Μια μελέτη από ομάδα Δανών ερευνητών δείχνει επίσης ότι οι καπνιστές έχουν λιγότερες πιθανότητες να βελτιωθούν με τη φαρμακευτική αγωγή και λιγότερες πιθανότητες να τηρήσουν το θεραπευτικό τους πρόγραμμα.

 1. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο

Περπατάτε σε μια λεπτή γραμμή όταν πρόκειται για το δέρμα σας και τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Λίγος ήλιος μπορεί να σας κάνει καλό και να βοηθήσει στην πρόληψη της ψωρίασης. Αλλά ο πολύς χρόνος στον ήλιο μπορεί να βλάψει το δέρμα σας και να προκαλέσει εξάρσεις. Εάν βρίσκεστε στην παραλία, ίσως να θέλετε να φορέσετε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό. Και περιορίστε τον χρόνο σας στον ήλιο.

 1. Κατάχρηση φαρμάκων

Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά αν δεν τηρείτε τις οδηγίες για τη λήψη των φαρμάκων σας, μπορεί να προκληθούν εξάρσεις.

Μην σταματάτε, μην παραλείπετε ή μην παίρνετε λάθος ποσότητα φαρμάκου. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας.