Υγεία στόματος

Τι φανερώνουν τα δόντια για την υγεία μας;

Ποια είναι τα προβλήματα των δοντιών και πώς επηρεάζουν την στοματική υγεία σας;

  • Αποχρωματισμός των δοντιών

Το να έχετε λευκά, καθαρά δόντια μπορεί να κάνει θαύματα για την αυτοπεποίθησή μας. Εάν τα δόντια σας είναι κιτρινισμένα ή λεκιασμένα, μπορεί να νιώθετε αμήχανα.

Ωστόσο, αν και τα αποχρωματισμένα δόντια δεν είναι εμφανή, πρόκειται για ένα αισθητικό ζήτημα και όχι για ένδειξη κακής συνολικής υγείας. Η πιθανή αιτία των κιτρινισμένων δοντιών είναι η γήρανση ή η χρώση από τρόφιμα και ποτά ή το κάπνισμα.

  • Κακή αναπνοή

Όλοι μας έχουμε παραλείψει το βούρτσισμα ή έχουμε πιει πολύ καφέ κατά καιρούς και οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε νιώσει την ανάγκη να φάμε μια τσίχλα πριν από μια συνάντηση για να φρεσκάρουμε την αναπνοή μας.

Η κακή αναπνοή προκαλείται συνήθως από την κακή στοματική υγιεινή και προέρχεται από την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια. Θα μπορούσε επίσης να δείχνει ότι είστε λίγο αφυδατωμένοι ή αγχωμένοι. Άλλες αιτίες κακής αναπνοής είναι η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, το ροχαλητό ή ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ.

Ωστόσο, αν υποφέρετε τακτικά από κακή αναπνοή, μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη, οπότε αξίζει να μιλήσετε με τον οδοντίατρο αν ανησυχείτε για αυτό το σύμπτωμα.

  • Νόσος των ούλων

Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν τακτικά μετά το βούρτσισμα, μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας των ούλων. Τα συμπτώματα της νόσου των ούλων περιλαμβάνουν επίσης κακή αναπνοή και κακή γεύση στο στόμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η νόσος των ούλων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υποχώρηση των ούλων, μαύρα τρίγωνα μεταξύ των δοντιών, ακόμη και σε απώλεια δοντιών.

Αλλά η νόσος των ούλων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις στο υπόλοιπο σώμα. Υπάρχουν πολλές συνδέσεις μεταξύ της νόσου των ούλων και της συστηματικής υγείας, οι κυριότερες από τις οποίες είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η νόσος του Αλτσχάιμερ και πιο πρόσφατα η COVID-19. Όλα αυτά οφείλονται στην ικανότητα των βακτηρίων στο στόμα να μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα, όπως η φαινυτοΐνη (θεραπεία της επιληψίας) και οι αναστολείς των διαύλων ασβεστίου (που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης) μπορούν να προκαλέσουν υπερανάπτυξη των ούλων σας. Είναι σημαντικό να μην διακόπτετε τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συμβουλή, αλλά μιλήστε με τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας αν ανησυχείτε.

  • Τακτικά ή επίμονα στοματικά έλκη

Το να έχετε έλκος στο στόμα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά οι περισσότεροι  υποφέρουν κατά καιρούς από αυτό. Ωστόσο, αν εμφανίζετε τακτικά έλκη ή αν χρειάζονται πολύ χρόνο για να επουλωθούν, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Τα στοματικά έλκη μπορεί να οφείλονται σε διατροφική ανεπάρκεια, ιδίως σε έλλειψη βιταμίνης Β12 ή σιδήρου. Θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται στο άγχος, στις ορμονικές αλλαγές, σε ορισμένα φάρμακα ή ακόμη και στην κοιλιοκάκη που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμινών και μετάλλων.

Επιπλέον, αν υποφέρετε από έλκος στο στόμα που δεν καθαρίζει μετά από μερικές εβδομάδες, είναι καιρός να κλείσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας. Τα έλκη που δεν επουλώνονται μετά από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να παραπέμπονται, καθώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι καρκινικά.

  • Διάβρωση του σμάλτου

Η διάβρωση των δοντιών ή η απώλεια σμάλτου μπορεί να είναι αντιαισθητική, οπότε αν είναι κάτι που σας απασχολεί αξίζει να ανακαλύψετε την αιτία. Αυτό το είδος απώλειας σμάλτου συχνά προκαλείται από την υψηλή πρόσληψη όξινων τροφών, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ. Ωστόσο, αυτού του είδους η διάβρωση μπορεί επίσης να προκληθεί από παθήσεις της υγείας, όπως το τρίξιμο των δοντιών, η παλινδρόμηση και η επιγαστρική κήλη. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι της διατροφικής διαταραχής βουλιμία.

Πώς να διατηρήσετε το στόμα σας υγιές;

Αν και δεν απολαμβάνουν όλοι μια επίσκεψη στον οδοντίατρο, αν υποφέρετε από οποιοδήποτε πρόβλημα με τα δόντια ή το στόμα σας, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίσετε έγκαιρα. Πολλά οδοντιατρικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν ή να ελαχιστοποιηθούν με καλή στοματική υγιεινή και τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις. Η παραμέληση των δοντιών σας μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση των προβλημάτων.

Για παράδειγμα, η αιμορραγία των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα – τη φλεγμονή των ούλων, η οποία μπορεί να αντιστραφεί με καλή στοματική υγιεινή. Αν αφεθεί, ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, η οποία είναι μη αναστρέψιμη βλάβη που προκαλείται από τα βακτήρια της πλάκας.

Η φθορά των δοντιών προκαλείται συχνά από κακές επιλογές τροφίμων και ποτών, αλλά αν αφεθεί μπορεί να οδηγήσει σε σφραγίσματα, σπάσιμο δοντιών, ριζική θεραπεία και εξαγωγή. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκληθεί απώλεια οστού. Τα βακτήρια που εμπλέκονται στην ασθένεια των ούλων δεν επηρεάζουν μόνο τους μαλακούς ιστούς (ούλα), αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια οστού.

Έτσι, αν μπαίνετε στον πειρασμό να παραλείπετε το βούρτσισμα πού και πού ή ξέρετε ότι το παρακάνετε με τα ανθρακούχα ποτά, αξίζει να θυμάστε ότι φροντίζοντας τα δόντια σας, βοηθάτε και στη διατήρηση της υγείας του σώματός σας.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved