Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Τι ισχύει για την μετάδοση της ηπατίτιδας C σε ζευγάρια;

Μπορώ να κρύψω ότι έχω ηπατίτιδα C από τον σύντροφό μου;

Δεν πρέπει να κρατήσετε κρυφό από τον σύντροφό σας ότι έχετε ηπατίτιδα C, για να μπορέσει και ο ίδιος να κάνει εξετάσεις. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, υπάρχουν ποινικές κυρώσεις εάν εκθέσετε εν γνώσει σας κάποιον στον ιό της ηπατίτιδας. (Αυτοάνοση ηπατίτιδα: Τι είναι και πώς διαφέρει από άλλες μορφές;)

Η ηπατίτιδα C μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του φιλιού;

Μην φοβάστε να φιλήσετε τον σύντροφό σας. Η ηπατίτιδα C δεν μεταδίδεται με το φιλί, την αγκαλιά ή το κράτημα των χεριών.

Μπορώ να κάνω σεξ με τον σύντροφό μου αν έχω ηπατίτιδα C;

Ναι. Εάν έχετε μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο, οι πιθανότητες να μεταδώσετε την ηπατίτιδα C είναι πολύ μικρές. Σύμφωνα με το CDC, τα μονογαμικά ζευγάρια δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν τακτικά προφυλακτικά. Ο κίνδυνος μετάδοσης της ηπατίτιδας C αυξάνεται με την ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις γυναίκες)

Είναι ασφαλές το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου με την ηπατίτιδα C;

Είναι πιθανό να κολλήσετε ηπατίτιδα C μέσω οποιασδήποτε επαφής με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του αίματος της περιόδου. Ως εκ τούτου, τα ζευγάρια θα πρέπει να αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου. (6 μύθοι για την Σεξουαλική Υγεία: Μάθε τι απαντούν οι ειδικοί)

Χωρίς συμπτώματα, μπορώ να μεταδώσω τον ιό της ηπατίτιδας C;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από ηπατίτιδα C δεν εμφανίζουν συμπτώματα για αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Παρόλο που μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα, ο ιός της ηπατίτιδας C εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα και μπορεί να μολύνει τον σύντροφό σας. (Ηπατίτιδα C: Πώς προκαλεί αναιμία; Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Υπάρχει κάποιο εμβόλιο για την ηπατίτιδα που μπορεί να προστατεύσει τον σύντροφό μου;

Όχι. Οι ερευνητές προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για την ηπατίτιδα C. Μέχρι να τα καταφέρουν, όμως, πρέπει να λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις για να προστατεύσετε τον σύντροφό σας από τον ιό. (4 διαφορές μεταξύ της ηπατίτιδας Α, Β και C)

Ο σύντροφός μου χρειάζεται να υποβληθεί σε εξετάσεις για ηπατίτιδα C;

Αν είστε θετικοί στην ηπατίτιδα C, θα πρέπει και ο σύντροφός σας να κάνει εξετάσεις. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει εάν έχει μολυνθεί ή όχι. Εάν το τεστ του είναι θετικό, ο σύντροφός σας μπορεί να λάβει θεραπεία με αντιιικά φάρμακα.  (Ηπατίτιδα C: Με ποιους τρόπους ΔΕΝ μεταδίδεται;)

Μπορώ να μοιραστώ ξυραφάκια ή οδοντόβουρτσες αν έχω ηπατίτιδα C;

Τα προσωπικά είδη υγιεινής, όπως ξυραφάκια, νυχοκόπτες, πετσέτες και οδοντόβουρτσες, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κοινού με άλλους, διότι ενδέχεται να περιέχουν ίχνη αίματος, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση σε όποιον τα χρησιμοποιήσει. (Φιλιά και κίνδυνος ηπατίτιδας: Πρέπει να ανησυχείτε;)

Είναι ασφαλές να μείνω έγκυος αν έχω ηπατίτιδα C;

Οι έγκυες γυναίκες με ηπατίτιδα C, έχουν περίπου 1 στις 20 πιθανότητες να μεταδώσουν την ασθένεια στο μωρό τους. Ο ιός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης και άλλα προβλήματα. Για να είστε ασφαλείς, πάρτε αντιιικά φάρμακα πριν μείνετε έγκυος, τα οποία δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από την στιγμή της σύλληψης γιατί είναι επικίνδυνα για το μωρό. (Ο θηλασμός είναι ασφαλής για γυναίκες που έχουν ηπατίτιδα;)