Άσκηση και Υγεία

Τι “προδίδει” το περπάτημά σας για εσάς;

Το περπάτημα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Περιλαμβάνει το σώμα σας από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τμημάτων του εγκεφάλου σας. Μερικά βήματα κάνουν περισσότερα από το να σας μεταφέρουν από το σημείο Α στο σημείο Β. Το βάδισμα, η στάση του σώματος και ο ρυθμός σας μπορεί επίσης να μεταδίδουν ενδείξεις για την υγεία και την προσωπικότητά σας.

Γρήγορος ρυθμός

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής: Μελέτες σε άτομα άνω των 65 ετών δείχνουν ότι η φυσική ανάγκη για ταχύτητα όταν περπατάτε τείνει να σημαίνει ότι θα ζήσετε περισσότερο. Αλλά δεν λειτουργεί αντίστροφα- δεν μπορείτε να περιμένετε να παρατείνετε τα χρόνια σας αν πιέζετε τον εαυτό σας να κινείται γρήγορα. Είναι πιθανό ένα αργό βήμα να αντανακλά υποκείμενα ζητήματα που μπορεί να επιβαρύνουν τη συνολική σας υγεία.

Στροφή προς τα αριστερά

Άγχος: Όταν είσαι σφιγμένος και ανήσυχος, είναι λιγότερο πιθανό να πηγαίνεις προς τα δεξιά. Ερευνητές που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ανθρώπων καθώς περπατούσαν με δεμένα τα μάτια διαπίστωσαν ότι όσο πιο αγχωμένος ένιωθε κάποιος, τόσο πιο αριστερά απομακρυνόταν όταν στόχευε έναν στόχο ευθεία μπροστά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου σας εργάζεται πιο σκληρά για να διαχειριστεί τις αμφιβολίες και τον φόβο σας.

Στα δάχτυλα των ποδιών 

Μηχανικό πρόβλημα: Είναι φυσιολογικό για ένα μικρό παιδί να περπατάει στα δάχτυλα των ποδιών του καθώς μαθαίνει να είναι όρθιο στον κόσμο. Αλλά αν αυτό δεν σταματήσει καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να σημαίνει ότι ο αχίλλειος τένοντας τους είναι πολύ κοντός για να αφήσει τη φτέρνα τους να ακουμπήσει άνετα στο έδαφος. Ή μπορεί να είναι σημάδι μυϊκών προβλημάτων, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η μυϊκή δυστροφία. Το περπάτημα με τα δάχτυλα των ποδιών είναι επίσης συχνό σε παιδιά με αυτισμό.

Κουτσαίνοντας

Οστεοαρθρίτιδα: Θα μπορούσε όμως να είναι και σημάδι για κάτι περισσότερο. Αν προτιμάτε το ένα πόδι από το άλλο ή αν τα πόδια σας φαίνεται να λυγίζουν κατά διαστήματα όταν περπατάτε, μπορεί να εμφανίζετε συμπτώματα του τύπου αρθρίτιδας που φθείρει τις αρθρώσεις σας με την πάροδο του χρόνου.

Εκτός ισορροπίας

Κατάχρηση αλκοόλ: Το τεστ γραμμικής βάδισης που κάνει η αστυνομία σε πιθανούς μεθυσμένους οδηγούς στην άκρη του δρόμου μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε αν ο εγκέφαλος κάποιου είναι σε θέση να τον κρατήσει σταθερό όταν περπατάει. Η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πράγματα όπως η μυϊκή αδυναμία και η απώλεια της αίσθησης του προσανατολισμού σας. Αυτό προκαλεί ένα ανώμαλο, παραπατητικό περπάτημα, ακόμη και αν δεν είστε μεθυσμένος. Αφού κόψετε το αλκοόλ, είναι πιθανό να βελτιωθείτε στο να κινείστε, αν και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος.

Χτυπήματα στα βήματα

Αδύναμοι μύες: Αν μοιάζει σαν να ανεβαίνετε αόρατες σκάλες, μπορεί να έχετε πτώση άκρου ποδός. Αυτό συνήθως προκαλεί το σύρσιμο των δαχτύλων των ποδιών σας καθώς περπατάτε και μπορεί να πατάτε πιο ψηλά για να το αντισταθμίσετε. Είναι πιο σύνηθες μόνο το ένα πόδι να είναι χαλαρό, αλλά μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει και τα δύο. Μπορεί να σημαίνει ότι έχετε τραυματίσει κάποιο νεύρο στο πόδι σας ή μπορεί να είναι σημάδι μιας διαταραχής νεύρων, μυών, εγκεφάλου ή σπονδυλικής στήλης, όπως η μυϊκή δυστροφία ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Πιο αργός από ό,τι ήσασταν

Η νόσος του Αλτσχάιμερ: Οι επιστήμονες λένε ότι οι αλλαγές στην ταχύτητα του περπατήματός σας με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος για να προβλέψετε αν το Αλτσχάιμερ ή άλλα προβλήματα μνήμης είναι στον ορίζοντα. Εάν η νόσος Αλτσχάιμερ βρίσκεται πίσω από την πτώση, η τάση θα συνεχιστεί καθώς η νόσος θα επιδεινώνεται. Είναι και σημάδι όμως της νόσου του Πάρκινσον, γνωστό και ως βραδυκινησία, όπως και να σέρνετε τα πόδια σας (διαβάστε παρακάτω).

Μηνιαίες διακυμάνσεις

Γονιμότητα: Θα μπορούσε ο έμμηνος κύκλος σας να σηματοδοτεί διακριτικά στο αντίθετο φύλο την καλύτερη στιγμή για να κάνετε παιδί; Οι μελέτες δείχνουν ότι ναι. Οι άνδρες παρακολούθησαν τις σιλουέτες των γυναικών που χόρευαν και περπατούσαν κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων του κύκλου τους. Ήταν πολύ πιο πιθανό να βρουν τις γυναίκες ελκυστικές όταν βρίσκονταν στην πιο γόνιμη περίοδο.

Με ταλαντώσεις

Τραυματισμός του εγκεφάλου: Κουνιέστε μπρος-πίσω για να κρατηθείτε καθώς περπατάτε; Υποθέτοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα με το αλκοόλ, ίσως πρέπει να ζητήσετε από έναν γιατρό να ρίξει μια ματιά στο κεφάλι σας. Ένα χτύπημα στο κεφάλι σας μπορεί να προκαλέσει ήπια εγκεφαλική βλάβη που κάνει τον κόσμο να γυρίζει για λίγο. Αθλητές, λάβετε υπόψη σας – αυτό είναι σύνηθες μεταξύ των ανθρώπων που παίζουν αθλήματα επαφής.

Κίνηση μιας ολόκληρης πλευράς μαζί

Κακή πλάτη: Μπορεί να σημαίνει κάτι αν δεν κάνεις τη φυσιολογική αντίθετη κίνηση άνω και κάτω άκρων! Όταν έχετε τραβήξει έναν μυ ή έχετε δισκοκήλη στο κάτω μέρος της πλάτης σας, είναι πιθανό να στρέφετε το στήθος και τους ώμους σας ώστε να ταιριάζουν με τους γοφούς σας καθώς περπατάτε, για να αποφύγετε τις στροφές. Τα χέρια σας θα ταλαντεύονται μαζί με τα πόδια σας καθώς περπατάτε γοργά, αντί το αντίθετο χέρι και πόδι να είναι μπροστά σας ταυτόχρονα.

Σέρνετε τα πόδια σας

Νόσος του Πάρκινσον: Τα αργά, συρτά βήματα – ειδικά αν είστε άνδρας άνω των 60 ετών – μπορεί να είναι σημάδι ότι ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να στείλει το μήνυμα “κίνηση” στους μύες των ποδιών σας. Τα ανακατεμένα βήματα σε στάση σκυφτή με ελάχιστη έως καθόλου κίνηση των χεριών συχνά αποκαλούνται “βάδισμα του Πάρκινσον”. Είναι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των ατόμων με τη νόσο.

Μακρύς βηματισμός

Κολπικοί οργασμοί: Οι ειδικοί του σεξ εντοπίζουν σχετικά εύκολα τις γυναίκες που μπορούν να κορυφώσουν με διείσδυση μόνο και μόνο από τον τρόπο που περπατούν. Αποδεικνύεται ότι αυτή η σεξουαλική ανταπόκριση σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχετε εύκαμπτη λεκάνη και σπονδυλική στήλη, και επομένως ένα ευρύτερο και πιο προδοτικό βήμα.

Δύσκαμπτο, στριμμένο, ασταθές βάδισμα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Μια πάθηση όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να εμφανιστεί ως διάφορες συγκεκριμένες αδυναμίες στο περπάτημά σας. Μπορεί να κινείστε με άκαμπτα, ταλαντευόμενα βήματα με τα δάχτυλα των ποδιών στραμμένα προς τα μέσα ή να χάνετε συχνότερα την ισορροπία σας. Τα γόνατά σας μπορεί να διασταυρώνονται όταν περπατάτε. Ή μπορεί να χάσετε την αίσθηση στα πόδια σας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να καταλάβετε πού βρίσκεται το πάτωμα.

Βάδιση αργή και βαριά

Κατάθλιψη: Και το περπάτημά σας μπορεί να το δείχνει. Δεν είναι ασυνήθιστο η κατάθλιψη να σας κάνει να περπατάτε με αργά, κοντά βήματα. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι μόνιμο – θα αποκτήσετε περισσότερη ζωντάνια στο βήμα σας καθώς βελτιώνεται η διάθεσή σας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε ακόμη και να ανεβάσετε τη διάθεσή σας περπατώντας γοργά, σαν να είστε χαρούμενοι. Η στάση του σώματός σας βοηθάει να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας προς το θετικό.

+ 17 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Gait Speed and Survival in Older Adults https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/644554#:~:text=Survival%20increased%20across%20the%20full,%25%20to%2091%25%20in%20women.

Walking blindfolded unveils unique contributions of behavioural approach and inhibition to lateral spatial bias https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0010027715301050#:~:text=To%20conclude%2C%20using%20a%20blindfolded,right%20hemisphere%20specialisation%20for%20BIS.

Toe walking in children https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toe-walking/symptoms-causes/syc-20378410

Foot drop https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/foot-drop/symptoms-causes/syc-20372628

Parkinson's disease. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055

Altered Gait Characteristics in Individuals With Knee Osteoarthritis and Self-Reported Knee Instability. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196716/#:~:text=FINDINGS%3A,early%20stance%20phase%20of%20gait.

Gait and its assessment in psychiatry. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2922365/

Cognitive Impairment and Recovery From Alcoholism https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa53.htm#:~:text=Certain%20alcohol%2Drelated%20cognitive%20impairment,and%20visuospatial%20abilities%20(18).

Walking Irregularities a Harbinger of Cognitive Decline? https://www.medscape.com/viewarticle/767453

Women's body movements are a potential cue to ovulation. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0191886912002930

Previous Mild Traumatic Brain Injury and Postural-Control Dynamics https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21214355/

Gait adaptations in low back pain patients with lumbar disc herniation: trunk coordination and arm swing https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21181483/

Mechanisms underlying gait disturbance in Parkinson's disease: A single photon emission computed tomography study. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10388793/

Arm Swing Magnitude and Asymmetry During Gait in the Early Stages of Parkinson's Disease https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19945285/#:~:text=Strikingly%2C%20the%20PD%20group%20showed,with%20early%20PD%20and%20controls.

A Woman's History of Vaginal Orgasm is Discernible from Her Walk. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18637995/#:~:text=Conclusions%3A%20The%20discerning%20observer%20may,both%20flaccid%20and%20locked%20muscles.

Walking (Gait) Difficulties https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/walking-abnormalities#:~:text=General%20causes%20of%20abnormal%20gait,sore%2C%20swelling%2C%20or%20spasms)

How we walk affects what we remember: Gait modifications through biofeedback change negative affective memory bias. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25310681/#:~:text=During%20walking%2C%20participants%20first%20encoded,as%20if%20they%20were%20happy.