Υγεία στόματος

Τι μπορεί να προκαλεί ένα εξόγκωμα στη γλώσσα;

Όλοι οι σιελογόνοι αδένες βρίσκονται γύρω από το στόμα. Παράγουν σάλιο και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όταν φλεγμαίνουν, μολύνονται ή μπλοκάρονται.

Πότε ένα εξόγκωμα στην γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του σιελογόνου αδένα;

Η διάγνωση καρκίνου του σιελογόνου αδένα εμφανίζεται συνήθως σε άτομα άνω των 60 ετών.

Είναι καθησυχαστικό όταν το εξόγκωμα είναι μαλακό αλλά σταθερό. Οι καρκινικοί (κακοήθεις) όγκοι σε αυτή την περιοχή είναι συνήθως σκληροί. Οκτώ στους 10 όζους σιελογόνων αδένων εμφανίζονται στην παρωτίδα (ο αδένας μπροστά από το αυτί και την πλευρά του στόματος που συνήθως διογκώνεται με την παρωτίτιδα). Επιπλέον, 8 στα 10 ογκίδια της παρωτίδας είναι μη καρκινικά (καλοήθη).

Τα ανησυχητικά σημάδια ενός καρκινικού ογκιδίου θα περιλάμβαναν επίσης εξέλκωση του υπερκείμενου καλύμματος (βλεννογόνος), αντίσταση στη μετακίνηση του ογκιδίου στο στόμα (σταθεροποίηση) και ξαφνική ταχεία αύξηση του μεγέθους. Το μούδιασμα λόγω πίεσης στα νεύρα της περιοχής θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχία. Το ιστορικό καρκίνου του δέρματος, το σύνδρομο Sjögren ή η ακτινοβολία στο λαιμό θα ήταν άλλα ανησυχητικά χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης ενός εξογκώματος στη γλώσσα σας;

  • Αρχικά, ένας καλοήθης όγκος είναι πιθανός. Η βλεννοκήλη είναι ένας κοινός τύπος καλοήθους όγκου. Προκαλείται από βλάβη στον υπογνάθιο πόρο. Το σάλιο δεν μπορεί να απελευθερωθεί στο στόμα και ένας από τους σιελογόνους αδένες φουσκώνει σε ένα μικρό μπαλόνι. Είναι επίσης γνωστός ως ranula που στα λατινικά σημαίνει «μικρός βάτραχος«, λόγω της υποτιθέμενης ομοιότητάς του με αυτό το ζώο.
  • Μια πέτρα είναι μια άλλη αιτία φραγμένου αγωγού. Οι πέτρες σχηματίζονται από βλέννα, τμήματα παλαιών κυττάρων, ασβέστιο και μαγνήσιο. Το χαρακτηριστικό μιας πέτρας είναι ότι το εξόγκωμα μεγαλώνει καθώς τρώτε, όπως και ο πόνος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Το πρήξιμο εμφανίζεται ξαφνικά, σε αντίθεση με έναν όγκο που τείνει να μεγαλώνει σε διάστημα εβδομάδων. Ο πόνος είναι συχνά αμβλύς και μπορεί να είναι ήπιος εάν ο πόρος δεν έχει μπλοκαριστεί τελείως.
  • Η λοίμωξη είναι μια άλλη πιθανότητα. Ένας αριθμός μικροβίων μπορεί να την προκαλέσει, αν και τείνει να επηρεάζει ολόκληρο τον αδένα από το να προκαλεί ένα από αυτά τα μικρά εξογκώματα που τοποθετούνται στην κορυφή ενός αδένα. Μπορεί να αισθάνεστε γενικά αδιαθεσία με πυρετό. Τα συμπτώματα είναι λίγο πολύ τα ίδια με την πέτρα του αγωγού, μαζί με πρήξιμο και πόνο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα, από πύον που βγαίνει από τον σιελογόνο πόρο.
  • Η άλλη αιτία που πρέπει να αναφερθεί είναι οι γενικές ασθένειες (ασθένειες που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος), αν και αυτές τείνουν να προκαλούν πρήξιμο ολόκληρου του αδένα και όχι να δημιουργούν έναν όγκο. Περιλαμβάνουν το σύνδρομο Sjögren, τη σαρκοείδωση και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η ξηροστομία είναι συχνά εξέχον χαρακτηριστικό του συνδρόμου Sjögren.

Είναι πολύ πιθανό να κάνετε πολλές εξετάσεις μέχρι να βρείτε τι προκαλεί το οίδημά σας. Οι περισσότερες αιτίες μπορούν να βρεθούν μετά από μια σειρά εξετάσεων, όπως η αξονική τομογραφία, το υπερηχογράφημα, η βιοψία και μερικές εξετάσεις αίματος. Εάν υπάρχει υποψία πέτρας στον αδένα ή στον αγωγό, μπορεί να σας προσφερθεί σιαλογραφία. Πρόκειται για μια εξέταση κατά την οποία εγχέεται χρωστική ουσία στον πόρο και η οποία φαίνεται στην ακτινογραφία. Η σιαλενδοσκόπηση είναι μια νεότερη τεχνική κατά την οποία ένας πολύ λεπτός σωλήνας (ενδοσκόπιο) με ένα μικροσκοπικό φως και μια κάμερα στην άκρη εισάγεται στον σιελογόνιο πόρο. Ο γιατρός μπορεί να δει απευθείας μέσα στον αγωγό και τον αδένα για να διαπιστώσει εάν υπάρχει πέτρα.

Ποιες θεραπείες συστίνονται για ένα εξόγκωμα στόματος;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την αιτία. Ένας όγκος θα αφαιρεθεί χειρουργικά. Εάν είναι καρκινικός, μπορεί επίσης να χρειαστείτε ακτινοθεραπεία.

Μια πέτρα σε έναν αγωγό μερικές φορές βγαίνει από μόνη της ή μπορεί να εξαιρεθεί από έναν γιατρό που εισάγει απαλά έναν καθετήρα. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη σιαλενδοσκόπηση, μια επέμβαση για την αφαίρεση της πέτρας, ή τη λιθοτριψία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση κυμάτων υπερήχων για τη διάσπαση της πέτρας. Εάν συνεχίζετε να έχετε πέτρες, η αφαίρεση ολόκληρου του αδένα είναι μερικές φορές απαραίτητη.

Η θεραπεία μιας λοίμωξης εξαρτάται από τον τύπο της λοίμωξης. Σε βακτηριακές λοιμώξεις, θα συνταγογραφηθεί ένα αντιβιοτικό. Εάν έχετε επίμονες λοιμώξεις μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρος ο υπογλώσσιος αδένας. Η διαδικασία αυτή είναι  ανώδυνη με γενική αναισθησία. Υπάρχει κάποιος πόνος μετά, αλλά δεν κρατάει πολύ.