Γυναίκα

Τι μπορεί να προκαλέσει μια μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία και μια δύσκολη έμμηνο ρύση;

Τι ορίζεται ως μια μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία;

Η αιμορραγία δεν είναι απαραιτήτως μόνο εκείνη η στιγμή που εμφανίζεται στην σερβιέτα σας εκείνο το φρέσκο κόκκινο αίμα. Θα μπορούσε να είναι ένα είδος κολλώδους καφέ χρώματος, όπως αυτό που μπορεί να έχετε προς το τέλος της περιόδου σας, ή μπορεί να είναι μια βλέννα με λίγο ροζ απόχρωση. Να έχετε επίγνωση κάθε είδους μη φυσιολογικής έκκρισης ή αιμορραγίας και κάθε αλλαγής στον “φυσιολογικό” μηνιαίο κύκλο σας.

Όσον αφορά τις πιθανές αιτίες, αυτό ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της ζωής σαςέμμηνος ρύση, περιεμμηνοπαυσιακή ή μετεμμηνοπαυσιακή.

Τι συμβαίνει αν υπάρχει αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση ;

Μόλις περάσετε την εμμηνόπαυση – κατά μέσο όρο γύρω στην ηλικία των 51-52 ετών – αυτή είναι η περίοδος της ζωής σας κατά την οποία είναι πιο εύκολο να ορίσετε τι είναι “φυσιολογικό”, οπότε θα πρέπει να είναι αρκετά προφανές αν κάτι δεν πάει καλά. Τυπικά, η εμμηνόπαυση είναι όταν έχετε την τελευταία σας περίοδο, αλλά στην πραγματικότητα οι γιατροί δεν θεωρούν μια γυναίκα μετεμμηνοπαυσιακή μέχρι τουλάχιστον 12 μήνες μετά την τελευταία της περίοδο, υποθέτοντας ότι βρίσκεται εντός του φυσιολογικού ηλικιακού εύρους για την εμμηνόπαυση (άνω των 45 ετών).

Αν η περίοδός σας έχει οριστικά τελειώσει, δεν θα πρέπει να έχετε καθόλου αιμορραγία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, οπότε αν έχετε αιμορραγία μετά από αυτό το σημείο, δεν είναι η περίοδος σας που αρχίζει ξανά.

Εάν έχετε αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες και είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον ιατρό για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία. Έχετε υπόψη σας ότι αν λαμβάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ορισμένες μορφές δίνουν τακτικές περιόδους, ενώ άλλες είναι “χωρίς περίοδο”. Ωστόσο, με τις τελευταίες μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε ακανόνιστη αιμορραγία, ιδίως τους πρώτους μήνες – “χωρίς περίοδο” δεν σημαίνει απαραίτητα “χωρίς αιμορραγία“. Αν έχετε αμφιβολίες, μιλήστε με τον γιατρό σας.

  • Κολπική ατροφία

Η πιο πιθανή εξήγηση της μετεμμηνοπαυσιακής αιμορραγίας είναι η κολπική ατροφία, μια κατάσταση κατά την οποία τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν ξηρότητα και μικρότερη ελαστικότητα του κολπικού ιστού.

Καθώς το δέρμα ατροφεί και γερνάει, μπορεί να έχετε κάποια αιμορραγία, ειδικά μετά την σεξουαλική πράξη.

Εξακολουθεί να είναι ένας λόγος για να πάτε στον γυναικολόγο, καθώς η κολπική ατροφία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική εφαρμογή οιστρογόνων – ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης – η οποία μπορεί να κάνει τον κόλπο πιο άνετο.

  • Καρκίνος της μήτρας

Ωστόσο, η μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία είναι επίσης ένα κλασικό σημάδι καρκίνου της μήτρας, οπότε είναι πολύ σημαντικό να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας και να το αποκλείσετε με το πρώτο σημάδι αίματος.

Τι συμβαίνει αν παρατηρήσετε ακανόνιστη αιμορραγία κατά την περιεμμηνόπαυση;

Η περιεμμηνόπαυση – η μεταβατική περίοδος μεταξύ της κανονικής εμμήνου ρύσεως και της εμμηνόπαυσης – είναι η πιο δύσκολη περίοδος για να προσδιοριστεί τι είναι “φυσιολογικό” και τι “μη φυσιολογικό“, επειδή τα κυμαινόμενα επίπεδα ορμονών μπορεί να σημαίνουν ότι ο κύκλος σας είναι ούτως ή άλλως εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι λιγότερο πιθανό σε αυτό το στάδιο η μη φυσιολογική αιμορραγία να αποτελεί ένδειξη είτε καρκίνου είτε κολπικής ατροφίας, αλλά πρέπει να δοθεί στις γυναίκες η αυτοπεποίθηση ότι είναι αποδεκτό να πάνε στον γυναικολόγο τους και να του πουν οτιδήποτε μη φυσιολογικό παρατηρούν κατά αυτή την περίοδο. Εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό να ελέγχονται τα πάντα.

Για ποιους λόγους μπορεί να παρατηρήσετε μη φυσιολογική αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση;

Ομοίως, υπάρχουν όλα τα είδη των πραγμάτων που μπορεί να διαταράξουν τον “φυσιολογικό” τακτικό κύκλο σας κατά τη διάρκεια των ετών μεταξύ της πρώτης περιόδου και της περιεμμηνόπαυσης – από τα ορμονικά αντισυλληπτικά μέχρι την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ωστόσο, αν έχετε έναν φυσιολογικό, τακτικό κύκλο ή αν χρησιμοποιείτε μακροχρόνια αντισυλληπτικά, η μη φυσιολογική αιμορραγία μπορεί να αποτελεί και πάλι λόγο ανησυχίας.

  • Ενδομήτριο Σπιράλ

Εάν σας έχει τοποθετηθεί ενδομήτριο σπιράλ– είτε το χάλκινο αντισυλληπτικό σπιράλ, είτε το ορμονικό σπιράλ – οι εκκρίσεις σας είναι πιθανό να αλλάξουν και είναι πιθανό να έχετε κηλίδες (αιμορραγία μεταξύ των περιόδων) για τους πρώτους δύο μήνες. Το ίδιο ισχύει και για το αντισυλληπτικό εμφύτευμα και την ένεση.

Επειδή έχετε υποβληθεί σε αντισυλληπτική παρέμβαση, μιλήστε με τον γιατρό για το τι να περιμένετε τους επόμενους δύο μήνες και ακολουθήστε τις οδηγίες τους. Αν δεν καταλαγιάσει μετά από δύο μήνες, πηγαίνετε ξανά και ελέγξτε το.

  • Το χάπι

Ένα από τα οφέλη του συνδυασμένου αντισυλληπτικού χαπιού από το στόμα είναι ότι κάνει τις “περιόδους” σας (που στην πραγματικότητα είναι αιμορραγίες απόσυρσης και όχι κανονική έμμηνος ρύση) πιο τακτικές και προβλέψιμες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το χάπι μόνο με προγεσταγόνα (που μερικές φορές αποκαλείται “μίνι χάπι”) οδηγεί συνήθως σε ακανόνιστες περιόδους. Και μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να σταθεροποιηθεί η περίοδός σας και με το συνδυασμένο χάπι.

Ωστόσο, το συνδυασμένο χάπι μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, γνωστές ως εκτρόπιο του τραχήλου της μήτρας. Αυτές οι αλλαγές είναι εντελώς και απολύτως καλοήθεις, αλλά μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία μετά την σεξουαλική πράξη.

Ο τράχηλος της μήτρας είναι ένα πολύ αγγειακό μέρος του σώματος με πολύ μεγάλη ροή αίματος.

Αυτό που παρατηρείται συχνά με τις γυναίκες που παίρνουν το χάπι είναι ότι ο τράχηλος της μήτρας γίνεται ακόμη πιο αγγειακός, οπότε αν έχετε μια σεξουαλική επαφή και το πέος προσκρούει στον τράχηλο – πράγμα που συχνά συμβαίνει με τη βαθιά διείσδυση – τότε μπορεί να έχετε μεγάλη αιμορραγία από το εκτρόπιο. Για μια γυναίκα που έχει προστατεύσει τον εαυτό της με αντισύλληψη ώστε να μπορεί να απολαμβάνει τη σεξουαλική της ζωή, μπορεί να είναι πραγματικά απαίσιο να αποθαρρύνεται στη συνέχεια από την αιμορραγία μετά τη σεξουαλική πράξη.

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Δυστυχώς όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιμορραγία μετά τη συνουσία μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατό τον γυναικολόγο σας για να το ελέγξετε.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις μετασυνουσιακής αιμορραγίας, αν παρατηρηθούν οι ασθενείς αμέσως και έχουν πρώιμο καρκίνο, μπορούν να το αντιμετωπίσουν με μια απλή χειρουργική επέμβαση, που γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία, με τοπική αναισθησία. Εάν οι γυναίκες αναβάλλουν να επισκεφθούν τον ιατρό τους, ο καρκίνος θα μεγαλώνει. Είναι επίσης σημαντικό να πηγαίνετε για το επίχρισμα -είναι μια εξέταση προληπτικού ελέγχου που πραγματικά λειτουργεί- και ότι είναι εντάξει να ελέγξετε οτιδήποτε μη φυσιολογικό.

  • Ενδομητρίωση ή ινομυώματα

Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη πάθηση όπου ο ιστός της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, ενώ τα ινομυώματα είναι μη καρκινικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται μέσα ή γύρω από τη μήτρα. Καμία από τις δύο παθήσεις δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αλλά και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν έντονη αιμορραγία, δυσφορία, ακόμη και ακραίο, εξουθενωτικό πόνο.

Το κρίσιμο είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος για τις μεμονωμένες γυναίκες να διαφοροποιήσουν μεταξύ αυτών των καλοήθων καταστάσεων και του γυναικολογικού καρκίνου. Εάν έχετε πολύ βαριά αιμορραγία και πόνο σε άλλα σημεία εκτός της μήτρας κατά την έμμηνο ρύση, είναι πολύ σημαντικό να παραπεμφθείτε σε γυναικολόγο που μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα κι αν είναι. Ακόμα και αν δεν πρόκειται για καρκίνο, είναι σημαντικό να εξεταστείτε ώστε να αντιμετωπιστεί ο πόνος και η δυσφορία σας.

Εναλλακτικά, αν έχετε ακανόνιστες ή καθόλου περιόδους, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν την υπερβολική τριχοφυΐα στο σώμα (υψοδερμία) και το λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα.

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ)

Η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων ή μετά το σεξ θα μπορούσε επίσης να είναι σύμπτωμα ενός ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια ή η γονόρροια. Εάν είχατε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, φροντίστε να εξεταστείτε για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

  • Έλεγχος

Η επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για μη φυσιολογική γυναικολογική αιμορραγία μπορεί να είναι αγχωτική, ιδίως αν είχατε μια προηγούμενη κακή εμπειρία απόρριψης ή εξαπάτησης. Συνιστάται να γράψετε μια λίστα με τα συμπτώματά σας ή να κρατήσετε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τυχόν ακανόνιστες περιόδους ή κηλίδες, ώστε να μπορείτε να δώσετε στον γιατρό σας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μέσα στο σύντομο ραντεβού σας.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved