Μολυσματικές ασθένειες

Τι να κάνετε αν νοσήσετε από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών

Τον τελευταίο χρόνο, οι ζωές όλων μας έχουν αλλάξει εξαιτίας της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο ιός SARS-CoV-2. Η πτώση των κρουσμάτων και ο μαζικός εμβολιασμός σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν επιτρέψει ξανά το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ χωρών, επιτρέποντας πλέον ελεύθερα τα ταξίδια. Είτε πρόκειται για αναψυχή, είτε για επαγγελματικούς σκοπούς, εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να διασχίσουν τα διεθνή σύνορα και αυτό το καλοκαίρι με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά την είσοδο και την έξοδό τους από μια χώρα. Τι γίνεται όμως όταν ακόμα και με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις κολλήσει κανείς κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών του;

Τι να περιμένω αν βρεθώ θετικός στον κορωνοϊό;

Ακόμα και αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και ο εμβολιασμός σας δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, είναι πιθανό να μολυνθείτε με τον ιό, ειδικά αν δεν τηρείτε τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας. Κατά πάσα πιθανότητα, ακόμα και αν είστε ασυμπτωματικοί, δεν θα σας επιτραπεί η είσοδος στη χώρα προέλευσής σας, αφού οι περισσότερες χώρες ζητούν μοριακό τεστ ή rapid τεστ αντιγόνου σε όσους εισέρχονται ή εξέρχονται. Ως αποτέλεσμα, ίσως επιβαρυνθείτε με επιπλέον έξοδα, αν χρειαστεί να αλλάξετε την πτήση σας, να παραμείνετε περισσότερες μέρες στο ξενοδοχείο σας και να καλύψετε τα έξοδα διαμονής σας για τις μέρες που θα μείνετε σε καραντίνα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι είναι πιο οικονομικό να ακολουθήσετε τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας ενάντια στον κορωνοϊό.

Πώς να διαχειριστείτε τον κορωνοϊό στις διακοπές;

Αν βρεθείτε θετικοί στον κορωνοϊό ή μάθετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, το πιο σημαντικό είναι να αποφύγετε να μεταδώσετε τον ιό σε τρίτα άτομα. Όσο πιο γρήγορα κινηθείτε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να μεταδώσετε τον ιό και τόσο λιγότερα θα είναι τα επιπλέον έξοδα.

  • Προσπαθήστε να υπολογίσετε πότε κολλήσατε κορωνοϊό

Αν βρεθείτε θετικοί, είναι σχετικά εύκολο να καταλάβετε πότε και πώς κολλήσατε με βάση τις δραστηριότητές σας τις τελευταίες μέρες. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χρειάζεται να παραμείνετε σε καραντίνα για 10 μέρες αφού βρεθείτε θετικοί στον ιό, αν και μπορεί να έχετε θετικό τεστ ακόμα και μετά το πέρας των 10 ημερών, χωρίς όμως να μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προετοιμαστείτε για να παρατείνετε τη διαμονή σας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  • Επαναπρογραμματίστε την επιστροφή σας

Μπορείτε να επαναπρογραμματίσετε την επιστροφή σας με βάση το πότε θα βρεθείτε αρνητικοί και το πότε νοσήσατε. Για καλύτερο προγραμματισμό, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, ώστε να πληροφορηθείτε για όλα τα δρομολόγια που χρειάζεστε, καθώς και για τα επιβαρυντικά έξοδα.

  • Επιλέξτε το κατάλληλο κατάλυμα

Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα κατάλυμα στο οποίο θα παραμείνετε σε όλη την περίοδο της καραντίνας. Θα χρειαστεί να είστε αυτόνομοι, επομένως ψάξτε για ένα κατάλυμα που να περιλαμβάνει κουζινάκι, ιδιωτικό μπάνιο και κοντινό μαγαζί από το οποίο θα μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Επίσης, είναι χρήσιμο αν στο κατάλυμα που μένετε υπάρχει 24ωρη υπηρεσία δωματίου, ώστε να σας βοηθήσει με ό,τι χρειαστείτε χωρίς να βγείτε από το δωμάτιο. Ωστόσο, πρέπει να ενημερώσετε όλο το προσωπικό με το οποίο έρθετε σε επαφή ότι είστε σε καραντίνα.

  • Κλείστε το επόμενο τεστ COVID

Αφού επαναπρογραμματίσετε την επιστροφή σας και βρείτε ένα κατάλυμα για την περίοδο της καραντίνας, πρέπει να κάνετε ένα ακόμα τεστ COVID. Φροντίστε να είναι τουλάχιστον 10 μέρες μετά το προηγούμενο τεστ και να είναι στο προβλεπόμενο διάστημα που απαιτείται για να σας επιτραπεί να ταξιδέψετε, συνήθως 72 ώρες. Αν είναι εφικτό, προτιμήστε ένα κατ’ οίκον τεστ, ώστε να μην εκθέσετε περαιτέρω ανθρώπους στον ιό.

  • Παραγγείλετε τα απαραίτητα

Αφού θα παραμείνετε σε καραντίνα για 10 μέρες, πρέπει να εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα ώστε να αποφύγετε περιττές επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ ή επαφές με την υπηρεσία δωματίου. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε στη λίστα σας βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C, φάρμακα που τυχόν χρειαστείτε, θερμόμετρο και πολύ νερό. Ακόμα και αν αισθάνεστε απολύτως υγιής, δεν ξέρετε πώς θα επηρεάσει ο κορωνοϊός την σωματική και ψυχική υγεία σας.

  • Περάστε δημιουργικό χρόνο με τον εαυτό σας

Σίγουρα όταν κανονίζατε τις διακοπές σας δεν περιμένατε να κλειστείτε σε ένα δωμάτιο, σε ένα ανοίκειο περιβάλλον κάτω από στρεσογόνες συνθήκες. Ωστόσο, με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να μετατρέψετε την καραντίνα σε μια πιο ευχάριστη εμπειρία. Μπορείτε να παραγγείλετε μερικά λουλούδια ή ένα φυτό, μια όμορφη κούπα για να απολαμβάνετε κάθε μέρα τον καφέ σας και μερικά αιθέρια έλαια για ανανέωση. Τέλος, μια καραντίνα είναι πάντα η ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε μια σειρά στην τηλεόραση ή να ξαναδείτε τις αγαπημένες σας ταινίες.