Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Τι να κάνετε ή τι να αποφύγετε μόλις διαγνωστείτε με ημικρανία;

Η διάγνωση και η θεραπεία για την κρίση ημικρανίας ήταν πολύ διαφορετικές πριν από 40 χρόνια. Πολύ λίγα ήταν γνωστά για την ασθένεια και πραγματικά κανείς δεν ήξερε πώς να τη θεραπεύσει. Αρκετοί άνθρωποι τότε πήγαιναν σε γιατρούς, χειροπρακτικούς (το επάγγελμα των οποίων ήταν νέο τότε και όχι τόσο ευρέως αποδεκτό όσο σήμερα), νευρολόγους και άλλους ειδικούς σε αναζήτηση κάποιου ή κάποιων που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν ανακούφιση.

Ευτυχώς για όλους μας, τίποτα από αυτά δεν ισχύουν σήμερα. Υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε και ακόμη δεν υπάρχει θεραπεία, έχουμε τόσες πολλές και καλές θεραπευτικές επιλογές και πολλά είναι πλέον γνωστά για το τι είναι και τι δεν είναι η ημικρανία. Γνωρίζουμε τώρα, για παράδειγμα, ότι πρόκειται για μια εγκεφαλική διαταραχή, μια υπερδραστηριότητα του εγκεφάλου και πολύ πρόσφατα υπάρχουν φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα μόνο για την ημικρανία.

Ωστόσο, δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι μια πολύ στιγματισμένη, αόρατη και παρεξηγημένη ασθένεια, όταν ένα άτομο διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά, μπορεί να μην γνωρίζει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσει για τη θεραπεία καθώς και τους καλύτερους τρόπους για να την αντιμετωπίσει και να ζήσει με την ασθένεια.

Τι μπορείτε να κάνετε μόλις διαγνωστείτε με ημικρανία;

  • Βρείτε τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας για να σας καθοδηγήσουν. Εάν έχετε έναν ειδικό για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας στην περιοχή σας, αυτή θα ήταν η πρώτη και πιθανώς καλύτερη επιλογή, καθώς πρόκειται για νευρολόγους που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στην ημικρανία και οι οποίοι παραμένουν πιο ενημερωμένοι σχετικά με την έρευνα, τα φάρμακα και τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ειδικό για την κεφαλαλγία, φροντίστε να εντοπίσετε έναν νευρολόγο που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με ασθενείς με ημικρανία (δεν είναι όλοι) και ο οποίος παραμένει ενήμερος όσον αφορά τις θεραπείες. Πάνω απ’ όλα, βεβαιωθείτε ότι θα βρείτε έναν γιατρό που έχει πληροφορίες σχετικά με το τι είναι και τι δεν είναι η ημικρανία, που μπορεί να σας δώσει συμβουλές, άρθρα για διάφορα θέματα που σχετίζονται με την ημικρανία, καθώς επίσης και ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές.
  • Να είστε υπομονετικοί με τους επαγγελματίες υγείας και με τον εαυτό σας. Η εύρεση του σωστού συνδυασμού θεραπειών που σας εξυπηρετεί μπορεί να είναι μια δοκιμαστική και κουραστική διαδικασία. Να θυμάστε ότι κανένα φάρμακο ή προσέγγιση δεν λειτουργεί για όλους.
  • Εκμεταλλευτείτε άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας:
  1. Εάν το άγχος είναι ένας από τους εκλυτικούς σας παράγοντες, για παράδειγμα, σκεφτείτε κάποια μορφή θεραπείας χαλάρωσης που σας βοηθάει να ξεπεράσετε το άγχος σας.
  2. Προσπαθήστε να ασκείστε, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό μερικές φορές.
  3. Μείνετε στο ίδιο πρόγραμμα ύπνου (ο πολύ λίγος ή ο πολύς ύπνος συχνά οδηγεί σε ημικρανία).
  4. Αναζητήστε μοτίβα στη συμπεριφορά και τα εναύσματα που συχνά οδηγούν στις κρίσεις ημικρανίας σας.
  5. Κρατήστε ημερολόγιο ημικρανίας. Ναι, μπορεί να είναι κουραστικό να τα συμπληρώνετε, ιδίως αν βρίσκεστε στη μέση μιας ημικρανίας, αλλά βοηθούν τους γιατρούς σας και εσάς να δείτε τα μοτίβα των κακών, καλών και τόσο-όσο ημερών σας, καθώς και ποια φάρμακα σας βοηθούν και ποια όχι.
  6. Εξετάστε και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως χειροπρακτικούς, φυσικοθεραπευτές, βελονισμό, βιοανάδραση, γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, καθώς και συσκευές όπως το Cefaly, το οποίο μπορεί πλέον να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή.
  7. Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για την ημικρανία. Όσο περισσότερα μαθαίνετε για την ασθένεια και τις πολυπλοκότητες της, τόσο περισσότερο θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι συνήγοροι.
  8. Επικοινωνήστε με την οικογένειά σας, τους φίλους και τους συναδέλφους σας σχετικά με αυτή τη νόσο, διότι, δυστυχώς, η κοινή αντίληψη παραμένει ότι “Είναι απλώς ένας πονοκέφαλος“.

Τι πρέπει να αποφύγετε όταν μάθετε ότι έχετε ημικρανίες;

  • Μην συμβιβάζεστε με την ιατρική φροντίδα που λαμβάνετε αν δεν αισθάνεστε ότι σας αρκεί, αν ο γιατρός δεν κατανοεί πλήρως την πολυπλοκότητα της νόσου και, ως εκ τούτου, την απαραίτητη “δοκιμή και το λάθος” που συχνά συνοδεύει τη θεραπεία και δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τις τρέχουσες διαθέσιμες ιατρικές επιλογές, καθώς και τις νέες που έρχονται σύντομα. Βεβαιωθείτε ότι είναι ενθαρρυντικοί, αφήνοντάς σας πάντα με μια αίσθηση ελπίδας, την ιδέα ότι αν αυτό που δοκιμάζετε τώρα δεν αποδώσει, υπάρχει πάντα κάτι άλλο να δοκιμάσετε.
  • Μην μένετε στο σκοτάδι. Ενημερωθείτε, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα απευθυνθείτε σε αξιόπιστες βιβλιογραφίες σχετικά με την ασθένεια.
  • Προσπαθήστε να μην αισθάνεστε ενοχές για τον πόνο σας, τα άλλα συμπτώματά σας ή τις χαμένες συγκεντρώσεις με φίλους και οικογένεια.
  • Μην αλλάζετε το μοτίβο του ύπνου σας – οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανία.
  • Πάνω απ’ όλα, μη χάνετε την ελπίδα σας. Αυτό το τελευταίο σημείο μπορεί να φαίνεται τόσο επιπόλαιο, τόσο κλισέ, αλλά είναι πραγματικά αληθινό, ιδιαίτερα τώρα. Οι νέες θεραπείες και η καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της ημικρανίας συνεχίζονται τώρα, με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ.